Premierul Victor Ponta s-a intalnit in SUA cu giganti americani din domeniul energiei. Sunt doua subiecte foarte importante, ce tin de securitatea nationala a Romaniei : exploatarea gazelor din Marea Neagra cu perspectiva independentei energetice fata de Moscova (Exxon-Petrom) si problema sensibila a gazelor de sist (Chevron).
Peste acestea se suprapune agresivitatea militara a Rusiei in bazinul Marii Negre, fapt ce poate crea probleme (si) Romaniei pe termen mediu.
Ce facem cu resursele noastre importante? Companiile romanesti nu au tehnologie pentru a le explora si exploata singure, nici miliardele de euro necesare pentru astfel de operatiuni. Le pastram neexploatate pina cand vom aveam banii si tehnologia sau ne asociem cu firme importante in domeniu? Pina acum, singura firma romaneasca implicata este Petrom, dar in tandem cu americanii de la Exxon, care asigura o finantare solida pentru depistarea locatiilor si dimensiunii resurselor de gaz in zona economica exclusiva a Romaniei la Marea Neagra.
Suntem pe deplin lamuriti despre modul in care se impart profiturile din exploatarile de gaz din Marea Neagra? Adica de pretul preluarii si ulterior vanzarii metrului cub de gaz pe piata romaneasca?
Dar in legatura cu gazele de sist? Suntem convinsi de autoritati ca exploatarea acestora va respecta normele de mediu? In randul opiniei publice romanesti este o serioasa opozitie pe acest subiect. Polonia, o tara pe care o dam mereu ca exemplu, exploateaza masiv gazele de sist tocmai pentru a rupe santajul energetic pe care Moscova il practica asupra europenilor in fiecare iarna, prin Gazprom.
Intr-un interviu cu premierul Romaniei Victor Ponta, un reporter CNN a afirmat ca “Romania detine un potential uriase de gaze de sist, de 1,3 miliarde metri cubi, fiind pe locul 3 in Europa”.
Se stie ca Victor Ponta este un suporter al exploatarii gazelor de sist “cu respectarea tuturor normelor de mediu”.
Iata ce a declarat si ministrul de externe Titus Corlatean la “Punctul de intalnire” : “Independenţa unei ţări nu există decât dacă există independenţa energetică. Tema este fundamentală. România, din fericire, are resurse proprii şi este un lucru pe care trebuie să îl spunem. Există state care depind aproape 100% de Rusia, ţările baltice, Ungaria, chiar şi Germania. România nu. Ori, acest lucru trebuie pus în valoare.”
“Am creat acum doi ani de zile AMRO – American Romanian Business Council. Eu mă voi referi la ce ştiu. Exxon şi Hulliburton. Am putea peste câţiva ani să ajungem la independenţa energetică. Devii relevant, politic, economic şi strategic. Şi având parteneri americani cu foarte mare greutate, evident că suntem în direcţia bună.”
Daca exploatam in beneficiul nostru gazele din Marea Neagra, este posibil sa devenim independenti din punct de vedere energetic pentru urmatorii 30 de ani prin renuntarea la importurile din Rusia.
Cum priviti povestea asta? Ce comentarii aveti pentru resursele din Marea Neagra si gazele de sist?