Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina “are legătură cu vârsta lui şi eficienţa” sa, printre alţi factori, a declarat miercuri Comandantul Forţelor SUA în Europa (USEUCOM), generalul Tod Wolters, totodată Comandant Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR), citat de EFE. SACEUR este comandantul militar al tuturor fortelor NATO.

Wolters a fost audiat miercuri în Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor, la o zi după o audiere similară în faţa unei comisii de acelaşi profil din Senat, pentru a discuta măsurile adoptate împotriva invaziei ruse în Ucraina, care a început la 24 februarie.

În cadrul sesiunii, generalul a fost întrebat de congresmanul Jim Banks, care reprezintă al treilea district din Indiana, despre motivele deciziei lui Putin, în vârstă de 69 de ani, de a invada ţara vecină.

“Cred că Putin simte că are sprijinul popular al cetăţenilor Rusiei şi am impresia că a încercat să profite de fisurile care ar fi putut apărea în NATO ca urmare a situaţiei” generate de retragerea din Afganistan, a indicat Wolters.

De asemenea “cred că are de-a face cu vârsta şi eficienţa lui, iar toate acestea combinate l-au pus într-o poziţie care l-a făcut să meargă mai departe”, a adăugat el.

Chiar dacă la mijloc sunt o mulţime de factori, comandantul NATO a remarcat că “variabila principală” este că Putin crede că are sprijinul ruşilor.

Pe de altă parte, Wolters a subliniat că “acţiunea fără sens a Rusiei” în Ucraina reprezintă o oportunitate de a revizui “arhitectura militară permanentă” pe care SUA o au în Europa de Est.

Wolters a afirmat că naţiunile NATO sunt dispuse ca prezenţa SUA pe continentul european să treacă de la un caracter eminamente rotativ la o permanentizare a acesteia.

“Cred că această schimbare va continua să sporească şi lucrăm foarte mult cu Consiliul Nord Atlantic pentru a face exact asta”, a spus el, citat de Agerpres.

 

Leave a Reply