Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, cu participarea a 3.000 de militari şi 300 de echipamente de luptă, în contextul invaziei din Ucraina, la care Rusia se referă cu formula de ”operaţiune militară specială”, transmite EFE.

”La exerciţiile unităţii de rachete din Iasnensk, în regiunea Orenburg, participă peste 3.000 de militari şi peste 300 de echipamente de luptă”, a informat departamentul de presă al Ministerului Apărării rus, într-un comunicat citat de agenţia Interfax.

Forţele de Rachete Strategice sunt una din principalele componente ale forţelor strategice nucleare ale Rusiei şi au ca obiectiv descurajarea nucleară în contextul unei posibile agresiuni împotriva ţării, explică EFE.

Aceste forţe dispun în arsenalul lor de silozuri de rachete Iars, capabile să distrugă obiective aflate la 11.000 de kilometri distanţă, precum şi de sisteme de rachete Voievoda, Stilet, Topol-M şi noile Avangard.

Manevrele, care se desfăşoară la circa 1.500 de kilometri est de frontiera cu Ucraina, vor fi coordonate de Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei şi de Districtul Militar Central al Forţelor Armate ale Rusiei.

La exerciţii va participa primul regiment de rachete strategice Avangard, care dispun de o ogivă hipersonică de croazieră, capabilă să dezvolte viteze de până la 27 Mach (de 27 de ori mai rapidă decât sunetul), integrată în sistemul de apărare rus din decembrie 2019.

”În conformitate cu planul de pregătire al Forţelor de Rachete Strategice pentru 2022, comisia de comandă a acestor trupe efectuează o inspecţie integrală a unităţii de rachete de la Orenburg”, a anunţat Ministerul Apărării rus.

În timpul exerciţiilor, vor fi efectuate manevre de evitare de către unităţile atacate şi va fi analizat răspunsul mijloacelor moderne aeriene şi al sistemelor de alertă în cazul unui atac cu acest tip de arme, potrivit sursei citate.

”Principalul obiectiv al manevrelor îl reprezintă perfecţionarea muncii în echipă a organelor de conducere militară, evaluarea pregătirii practice a comandanţilor şi oficialilor de la unitatea de rachete (…) şi capacitatea de luptă, organizaţională şi de aprovizionare generală a trupelor”, a mai menţionat ministerul.

La 27 februarie, la trei zile după intrarea trupelor ruse în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a ordonat punerea forţelor de descurajare ruse ”în regim special de serviciu” după ”declaraţiile agresive” ale principalelor ţări ale NATO, care au condamnat ”operaţiunea militară specială” declanşată de Kremlin. Putin a transmis aceste instrucţiuni în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu şeful Statului Major al forţelor armate ruse, Valeri Gherasimov, scrie Agerpres.

In tot acest timp, Vladimir Putin a semnat un decret privind încorporarea a 134.500 de recruţi noi, în cadrul campaniei anuale de recrutare de primăvară, dar Ministerul rus al apărării a asigurat că decretul nu are nicio legătură cu actualul război din Ucraina, relatează Reuters. Desi nimeni nu crede acest lucru.

Potrivit decretului, campania de recrutare de primăvară – ce are loc între 1 aprilie şi 15 iulie – are în vedere bărbaţi între 18 şi 27 de ani.

Marţi, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a afirmat că noii recruţi nu vor fi trimişi în “zone fierbinţi” şi vor fi repartizaţi în cazărmi la finele lui mai, urmând să participe la un antrenament profesionist care va dura între trei şi cinci luni.

Totuşi, Mihail Beniaş, un avocat reprezentând mai mulţi membri ai Gărzii naţionale ruse care au refuzat să meargă în Ucraina, a afirmat că, potrivit legislaţiei ruse, recruţii pot fi trimişi la luptă după câteva luni de pregătire, notează Reuters.

Problema implicării recruţilor în război este una extrem de sensibilă. Pe 9 martie, Ministerul Apărării a recunoscut că au fost trimişi şi recruţi în Ucraina, după ce Putin a negat acest lucru în repetate rânduri, susţinând că au fost trimişi la război doar soldaţi şi ofiţeri profesionişti. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a menţionat atunci că şeful statului a ordonat procuraturii militare să ancheteze şi să-i sancţioneze pe cei responsabili de nerespectarea instrucţiunilor sale de a-i exclude pe recruţi.

Trupele ruse îşi continuă atacurile în estul Ucrainei şi au luat sub control aşezarea Zolota Niva, la sud-vest de Doneţk, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov, potrivit Interfax, citată de DPA.

Potrivit lui Konaşenkov, trupele ruse au avansat 6 km şi au ucis până la 60 de forţe inamice. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Între timp, unităţile din zona separatistă Lugansk au avansat 5 km şi se luptă în prezent cu “naţionaliştii” ucraineni în oraşul Kreminna la nord-vest de Lugansk, a spus Konaşenkov.

Potrivit Ministerului Apărării rus, 53 de ţinte militare ucrainene, inclusiv sisteme de rachete sol-aer, muniţie şi depozite de arme, au fost distruse de miercuri prin bombardamente.

Konaşenkov a confirmat de asemenea distrugerea depozitelor de combustibil din oraşele Dnipro şi Novomoskovsk, precum şi din alte două oraşe, care aprovizionau trupele ucrainene în zona Donbas.

Consiliul regional Dnipro a raportat distrugerea depozitelor de combustibil.

Miercuri, Ministerul Apărării rus a afirmat că îşi retrage forţele din Kiev şi din Cernihiv, situat în apropiere, pentru “a termina operaţiunea eliberării depline a Donbasului”. Dar minciunile Msocovei de tin lant.

 

 

Leave a Reply