Evoluții spectaculoase în relațiile româno-americane și în plan aliat.

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) și un responsabil al Departamentului de Stat al SUA se află în România.

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr a postat următorul mesaj :

Onorat să mă întâlnesc cu Ambasadori SUA din regiunea Mării Negre, la București, inclusiv cu SACEUR Gen. Cavoli și Amb O’Brien. Discuții productive despre provocările comune de securitate, în special despre războiul de agresiune al Rusiei, aflat în desfășurare în Ucraina. Recunoscator pentru Ambasada SUA la București pentru că ne-ai găzduit!

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a avut marţi, o întrevedere cu James O’Brien, asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, în care a reiterat aprecierea României pentru contribuţia SUA la securitatea şi apărarea Flancului NATO, în special a României, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi contribuţia ţării noastre la asigurarea culoarelor sigure de export pentru cerealele şi produsele agricole ucrainene.

Potrivit Ministerului Afecerilor Externe, ”în cadrul întrevederii, ambii interlocutori au apreciat substanţa dialogului bilateral, cu accent pe dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA pe toate palierele sale, inclusiv prin avansarea procesului de pregătire a celei de-a 9-a sesiuni a Dialogului Strategic dintre cele două ţări.

”Cei doi oficiali au subliniat abordarea unitară a României şi a Statelor Unite în ceea ce priveşte iniţiativele de stimulare şi consolidare a interconectivităţii, cooperării, rezilienţei şi securităţii în regiunea extinsă a Mării Negre. De asemenea, au accentuat necesitatea consolidării coordonării transatlantice în gestionarea crizelor multiple care afectează securitatea globală”, se precizează în comunicatul oficial.

MAE mai arată că ”ministrul Luminiţa Odobescu a reiterat aprecierea României pentru contribuţia SUA la securitatea şi apărarea Flancului Estic al NATO, în special a României, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. A reiterat contribuţia ţării noastre la asigurarea culoarelor sigure de export pentru cerealele şi produsele agricole ucrainene.

”Ambele părţi au salutat intensificarea eforturilor care vizează îndeplinirea condiţiilor pentru includerea României în programul Visa Waiver”, arată ministerul citat de news.ro.

Luni, ministrul de externe Luminița Odobescu s-a întâlnit la Cartierul General al NATO cu Secretarul General, Jens Stoltenberg.

Imagine

”Am avut o întrevede vedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, o discuţie extem de consistentă şi constructivă. Sigur, am discutat despre războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina, despre situaţia de securitate de la graniţele României şi din regiunea Mării Negre. Am exprimat îngrijorare pentru deteriorarea continuă a climatului de securitate şi de stabilitate din zonă”, a declarat, luni, Luminiţa Odobescu, pentru News.ro, după întâlnirea cu secretarul general al NATO.

Ministrul român de Externe a afirmat că ”aliaţii sunt conştienţi despre rolul geo-strategic al Mării Negre, evidenţiat şi mai mult în contextul actual, dat de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei”.

”Marea Neagră joacă un rol important pe agenda NATO. Aţi văzut şi dvs, atât la summit-ul de la Madrid, dar şi la summit-ul de la Vilnius, am avut decizii care au privit în mod particular regiunea Mării Negre, iar pentru noi este foarte important ca aceste decizii care au fost luate să fie implementate”, a mai afirmat ministrul de Externe.

Luminiţa Odobescu a afirmat, de asemenea, că România se bucură de importamţa pe care aliaţii- americani sau europeni – o acordă zonei.

 

”Ne bucurăm de rolul pe care partea americană, dar şi alianţii europeni îl acordă Mării Negre şi acest lucru s-a văzut şi anul trecut prin deciziile adoptate în Congresul american şi nu numai, pentru că aceste discuţii nu se opresc numai cu aliaţii americani, dar sunt discutate şi aici, la Bruxelles, cu partenerii europeni. Sigur, pentru noi este important ca deciziile luate să fie implementate şi, evident, există planuri în acest sens şi beneficiem de sprijinul nu numai al Secretarului General NATO, dar şi de sprijinul aliaţilor noştri în acest sens”, a mai declarat Odobescu.

În contextul aniversării a 75 de ani de la înfiinţare Alianţei şi a 20 de ani de la aderarea României, Odobescu consideră că este necesară transmiterea unui mesaj de unitate: ”De aceea, am subliniat rolul şi importanţa transmiterii, cu prilejul acestui summit, a unui mesaj de unitate, de solidaritate, dublat, evident, în practică, de acţiuni concrete pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare”.

Întrebată dacă discută aliaţii NATO despre posibilitatea unui război cu Rusia, Odobescu a afirmat: ”Sigur, războiul este în Ucraina şi vedem în fiecare zi ce se întâmplă acolo. Vedem cum Rusia atacă zilnic civili nevinovaţi, infrastructura civilă, ţinte civile, sectorul energetic ş.a.m.d. De aceea, este foarte important să continuăm sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina”.

Leave a Reply