Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu trage un semnal de alarma mai mult decat necesar. E o realitate foarte neplacuta pentru Romania, ce marcheaza o ineficienta cronica in domeniul infrastructurii romanesti. De ce trebuie sa traga seful diplomatiei acest semnal real si necesar si nu ministrul transporturilor?

========================

Comanescu a consideră că nu este normal ca, la 26 de ani de la Revoluţia din 1989, România să nu aibă o autostradă care să traverseze Carpaţii, arătând că aceasta este ‘până la urmă o chestiune de securitate naţională’.

Lazăr Comănescu a precizat, însă, că nu vorbeşte în calitate de ministru de Externe, ci ‘ca persoană care pretinde că a urmărit şi mai înţelege câte ceva din procesul european’.

‘Una dintre cauzele, după părerea mea, ale acestui deficit de leadership derivă din hiperelectoralizarea politicilor, nu numai la nivel european, ci şi naţional. Dacă totul se priveşte prin ciclul electoral, obiectivele pe termen lung sunt mai greu de fixat şi de implementat’, a spus Comănescu, vineri, în cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Zilei Europei de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

El a vorbit despre nevoia de dezvoltare a infrastructurii, arătând că aceasta poate deveni o temă prioritară a preşedinţiei române a Consiliului UE.

‘În perspectiva viitorului, într-adevăr România pe plan intern are un interes deosebit şi poate să transforme asta şi într-o temă, eventual pentru perioada preşedinţiei româneşti a Consiliului Uniunii Europene: infrastructura. Nu este normal ca în ţara asta, la 26 de ani după ’89, la 10 ani aproape după aderarea la Uniunea Europeană să nu avem o autostradă care să traverseze Carpaţii. E o chestiune de securitate naţională, până la urmă. Dezvoltarea infrastructurii poate să devină o temă (…) în partea de centru şi est a UE, pe care România să şi-o fixeze ca temă prioritară în perioada preşedinţiei sale şi să o pregătească pentru că (…) nu trebuie să venim cu nu ştiu câte teme, pentru că avem acest obicei’, a arătat Lazăr Comănescu.

Pe de altă parte, el le-a transmis că fac ‘o greşeală’ celor care mai au rezerve legate de faptul că România este în Uniunea Europeană şi care ar fi preferat ca ţara să se îndrepte ‘în alte părţi’.

‘Cred că există resurse să putem să stabilim mai bine şi mai pragmatic obiective atunci când ne propunem să beneficiem din plin de calitatea de membru al UE. (…) Noi tot vorbim că putem să devenim o ţară pe măsura faptului că suntem a şaptea demografic din UE. (…) Să nu devenim într-un fel ostaticii unor abordări strict cantitative. Să ajungem la un nivel de dezvoltare pe orizontală, aşa cum ne dorim şi probabil că atunci va fi mai puţin relevant că suntem a şaptea sau a nu ştiu câta suntem’, a spus şeful diplomaţiei române.

Comănescu a vorbit şi despre modul în care sunt utilizate fondurile europene, apreciind că atunci când se pune problema faptului că banii puteau fi mai bine folosiţi, trebuie discutat mai mult ‘din perspectiva identificării responsabilităţilor’.

‘Încercăm o mai bună gestionare a întregului mecanism al afacerilor europene, dar acest lucru e valabil şi la alte instituţii. Eu  întreb, de exemplu, dacă n-ar fi mai eficient ca la nivelul Parlamentului României să avem o singură comisie pentru afaceri europene, şi nu două. (…) În felul acesta se poate asigura o mai bună corelare a obiectivelor şi o mai bună proporţionare a resurselor şi eforturilor’, a opinat Lazăr Comănescu, potrivit Agerpres.

 

24 COMMENTS

 1. Daca pentru a NU avea o autostrada care sa traverseze Carpatii NU s-ar fi cheltuit nimic eram parca in grafic…..Au trecut 26 ani ? E bine totusi ca mai existam,nimeni n-a dovedit pana la noi un potential de autodistrugere mai pronuntat.Suntem si noi pe primul loc in lume la ceva.

  • Nu avem autostrada care sa traverseze Carpatii dar il avem pe presedintele Ungariei cu politicienii lor care participa la Rusalii la noi in tara in Transilvania unde se afiseza steaguri secuiesti si maghiare. La urma urmei daca atat ne iubim noi tara….Ungurii si-o iubesc mai mult pe-a lor si pe-a altora. Lucrurile astea se platesc in istorie.

 2. Nu, nu e normal, domnule ministru, dar dvs. ar trebui să vă faceți mai întâi ”treaba” cu înlăturarea din minister al lui baconschi care, ca efort, e un…nimic, un zero al ”mahalalei băsiste, violente şi ineptte încolonate, ca minerii odinioară, în spatele (lui joshannis n.s) și a moştenitorilor Securităţii? Nu o puteți dvs. rezolva pe asta înainte de a trage, precum Vasile Roaită, semnale de alarmă în legătură cu autostrăzile…?
  Nu, nu e normal, domnule, dar, repet, dumneata ocupă-te, mai întâi, cu prioritate, de porcăria din propria-ți curte, fă curățenie dându-l afară urgent pe imundul ”puiuț de proletcultist”, baconschi(”dragă Elena, sunt un libidinos” parcă așa spunea n.s) care ne face de rahat și Țara și instituția pe care , zice-se , o conduceți dvs. Până atunci n-aveți pic de credibilitate mai ales după răspunsul dat protestului GIF(redat mai jos) care numai diplomatic n-a fost, respectiv unul violent, tipic băsist. Dați-l afară mai intâi pe băsist și după aceea o să mă gândesc dacă e să vă reevaluez. Până atunci credibilitate 0(zero) din partea mea.
  ” În urma unei sesizări a Grupului pentru Investigaţii Politice, MAE s-a delimitat ( cum și unde asta?)de afirmaţiile lui Baconschi. “Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm afirmațiile formulate de Grupul de Investigații Politice, care au fost prezentate în mod fals ca fiind poziția ministerului cu privire la alegerea primarului Londrei. Opiniile exprimate de domnul Teodor Baconschi reprezintă o părere personală care nu reflectă sub nicio formă poziția Ministerului Afacerilor Externe. Ministerul Afacerilor Externe salută procesul democratic de alegere a primarului Londrei şi nu formulează evaluări cu privire la opțiunea exprimată în scrutinul electoral, alegerile locale reprezentând un subiect care ţine strict de politica internă a fiecărui stat”, a precizat MAE.”
  Revenind la… autostrazi, dvs, cui îi spuneți asta, cu autostrăzile, mie? Nu cumva asta trebuia spusă prim-ministrului Ciolos, sau ilustrului necunoscut ministru al transporturilor? Reglațiv-vă, deci, direcția și spuneți-o asta…ăstora.

  • Baconschi a fost angajat la MAE de Victor Viorel Ponta! A se nota! Bineînțeles de antibasist ce a fost daia…

   • @Ionela
    Te cunosc de multă vreme ca pe o, initial, PNL-istă dar acum, precum Dana, nici tu nu prea mai știi ce ești dar sigur că ești și ”te dai” de partea cu poporul ”obidit”. Îți văd frustrările și vomismentele anti-ponta, anti PSD aproape zi de zi și mă bucur nespus unde ai ajuns după atâtea răutăți și frustrări și anume în situația de ”debusolață cu acte”. Apropo, ce-ți mai face ”crinuțul” pe care, după lungi ezitări și de lupte inclusive cu tine, dl. Radu Tudo la ”pocnit” pe ăsta drept în moalele capului (și v-a pocnit astfel pe toți liberalii susținători ,duși cu pluta, la tot ceea ce, inexplicabil, a facut nebunul -fără ghilimele) : ”Acest mare farseur, mare tricheur si mare cacialmist s-a nascut talent si a murit speranta, cum se spune in fotbal(Radu Tudor)
    Ai ajuns, chiar, ca alături de toate scârboșeniile joshanno-băsiste, să urli simultan la două voci, și în situația că Ponta l-a numit pe baconschi la MAE, fie că nu l-ar fi numit pe ăsta spunând că Ponta i-a declarat război lu ”Șase case”, că face iarăși cum a făcut cu băsescu, că ăla, ca președnte, are atribuțiuni de reprezentare a României și că el are dreptul de numire-revocare la MAE, că caca….vaca…maca….băsa….ioha….
    Tot cee ce spun este urmare simplului fapt că PNDL-ul tău , la vremea aia(18.07.2015), nu a zis nimic-nimic de numirea de către Ponta a lui baconschi în timp ce tu și-ai tăi, independenții de pe la Anteana 3 spui contrariul și că Ponta e e porc. Asta-i frustrarea de care tot spun și care vă tot macină. Cunoscându-te din vremea când porcăiai Antena 3 că-l ”omora” pe crin antonescu, ăla, de fapt, omorându-se și pe sine și PNL-ul încă…istoric ducându-l lângă băsiști ai devenit o frustrată că vă duceți încet încet spre EXITUS ca partid istoric și asta în frunte cu un liderul vostru onorific, un șantajabil și astăzi( Mircea Ionescu-Quintus : “Nu am avut puterea sa refuz Securitatea”).
    Așa-I că singura ta speranță la Antena 3 au mai rămas Dana Grecu , Radu Tudor și Cristina Țopescu și asta ca să limpezim lucrurile?
    Dar să revin.
    Îți reamintesc că, numirea ca numirea, dar declarațiile bezmeticle ale fiului proletcultistului Baconski, ”neam” cu Tismăneanu(tizmeniski) , Patapievici și …Dinescu, NU au fost făcute în perioada lui Ponta, recte (sau rect nu prea știu cum se spune) sub guvernarea băsescu-boc, dar a fost dat afară NUMAI pentru ”mahalaua ineptă ” chiar de către băsescu atunci ăstora le ardea curul sub presiunea străzii și, recent, (adică după 4 ani ), în vremea aceluiasi băsescu dar cu o altă mască trasă pe față, o marionetă. Așa că baconschi, avâdui-I ca sprijin dar și ca instituții de forță pe joshannis și SIE și DNA-ul lui băsescu ce putea face Ponta, lui aruncând-i-se deja pisica cu dosarele făcute de DNA ? Fă legătura 13 iulie-18 iule 2015 și-ai să realizezi sub ce presiuni a făcut totul Ponta.
    Știu că primul lucru pe care o să-l spui va fi că tu nu ești băsistă. De parcă de a fi antibăsist ar fi o condiție suficientă să fii și zdravănă cu căputzul. Nici de unde! Ca să-l parafrazez pe un coleg mai hâtru atunci când se referee la tine.. ”Daca nici bassista nu e, atunci prostia e in stare pura :))

 3. Domnul ministru a facut o descoperire epocala, nu avem o autostrada care sa traverseze Carpatii. Totusi cu Marter Planul ala cum ramane, s-au cheltuit bani si timp cu el ?
  Am mai spus-o, sper sa apuc ziua in care se va finaliza o autostrada de la sud-est la vest, totusi slabe sanse.

 4. Autostrazi ok, dar am o problema cu autostrăzile… Taie tara în bucăți și împiedică migrația naturală a animalelor…
  bineînțeles că există soluții dar sigur că nu s-a gândit nimeni la ele….
  Și apoi poluarea fonică și praful generat de roțile încinse…

  Înțeleg, rău cu rău, dar mai rău fără rău.
  Cât încă mai este timp gândiți la rece… Autostrăzile.

  • Interesanta observatia. Adevarat avem asa de multe autostrazi incat saracele animale au probleme cu migratia. Sunt asa de multe autostrazi incat polueaza atat fonic cat si mediul prin emanatii de fum, praf si pulberi metalice.
   Sper ca nu este o bascalie ieftina interventia dvs. pe blog.
   Pentru problemele pe care le-ati ridicat exista solutii, mai mult decat accesibile si realizabile in timp scurt. Sa dea Domnul sa avem asa de multe autostrazi incat se se puna si asemenea probleme, cele de ecosistem.

 5. Mda. Radu Tudor, tu astepti ce asteptam toti, dar astepti si un guvern psd-alde sa rezolve problema.
  uiti ca guvernul ponta a inaugurat un spital nefunctional si o autostrada din nisip. Un partid care nu reuseste sa se reformeze pe el, nu va reusi sa construiasca nimic.
  uiti cand va mintea ponta in faţă si va rugati tu cu pieleanu de dragnea sa fie autostrada.de un teleormanean care nu a facut nimic in viata lui ?! Doamne fereste!
  Solutia ar fi tot tehnocrati,poate altii mai curajosi.

   • Ca jurnalist ar trebui sa aparati niste valori , nu oameni. Ati renuntat la impartialitate.
    Democratia in tara oamenilor care nu se spala pe dinti, carora inca nu le place cartea si munca si sunt usor influentabili, nu e un castig.
    consider ca alegeti raul cel mai mare posibil.

   • In plus, vorbesti in emisiune despre liberali fara nici un invitat de la pnl. Alde sunt niate psd-isti sub alta denumire.
    ce interesant ca barbu este prezent mereu. O coincidenta ca e candidat.
    sper sa pierdeti si in bucuresti, desi bucuresteniinu prea ar merita.

Leave a Reply