Comisia Europeană a propus un fond de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, a explicat de ce această acțiune ar reprezenta o premieră pentru Uniunea Europeană și cât de avantajoasă ar fi pentru România.

“Aș vrea să spun că suntem în fața unei premiere pentru UE. Până acum, bugetul UE a fost bazat pe contribuția statelor membre. Cine, cât dă, ca să constituim bugetul și apoi vedem cum împărțim. De data aceasta, aceste 750 de miliarde de constituie în mod diferit. Pentru prima dată Comisia Europeană merge pe piețele financiare și se împrumută pentru a pune la dispoziție, pentru anii viitori, țărilor membre acești bani, în plus față de schema financiară multianuală.

Propunerea noastră este ca o bună parte din aceste 750 de miliarde să fie fonduri nerambursabile acordate statelor membre, dar și 250 de miliarde puse la dispoziție pentru împrumuturi, care vor fi foarte avantajoase, dată fiind puterea financiară a blocului comunitar.

România, în baza unei formule de calcul care ia în considerare mai multe elemente, are 19,6 miliarde de euro fonduri nerambursabile, la care se adaugă 11 miliarde și jumătate de euro sub formă de împrumuturi.

Sunt multe domenii în care România poate propune proiecte și poate accepta cu multă ușurință aceste 19,6 miliarde de euro. Este o oportunitate fabuloasă”, a spus Adina Vălean la Sinteza Zilei, de la Antena 3.

https://www.antena3.ro/actualitate/adina-valean-despre-fondul-de-relansare-economica-propus-de-comisia-europeana-este-o-oportunitate-572430.html

Leave a Reply