Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, explica că banii de la UE nu ajung pentru proiectele din România și oricum este mai ieftin să construiești spitale în parteneriat public privat, decât pe fonduri europene. Comisarul european, Corina Crețu, vine cu o replică pentru Vâlcov și îi explică că în cazul în care România dorește mai mulți bani pentru cele trei spitale regionale, atunci ea este deschisă și așteaptă documentația pe care o va soluționa în regim de urgență la Bruxelles.
”In legatură cu informațiile apărute azi în presă referitoare la spitalele regionale de la Craiova, Iași și Cluj, doresc să fac următoarele precizări:
În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale in cadrul Programului Operațional Regional, cu care Comisia a fost de acord și, prin urmare, a fost semnat, la 23 iunie 2015.
Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus investirea a 300 de milioane de euro (150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale) în 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iași, Cluj și Craiova.
La momentul adoptării Programului Operațional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite. Între timp, România a continuat să pregătească investițiile, cu ajutorul serviciilor mele si ale BEI, și conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 – 1,5 miliarde de euro.
Comisia Europeană a constat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut inițial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora.
Imi doresc, impreuna cu colegii mei din Comisia Europeana, să sprijinim aceste investiții, deoarece vor schimba semnificativ nivelul de asistență medicală pentru cetățenii din cele trei regiuni. În acest proces s-au depus multe eforturi, inclusiv din partea serviciilor Comisiei și a BEI.
Până la acest moment, dupa toti acesti ani, România nu a adus la cunoştinţa CE fapul că și-ar fi schimbat poziția cu privire la finanțarea celor trei proiecte. În cazul în care România doreste sa aloce o suma mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale invit autoritatile romane sa inainteze Comisiei Europene o solicitare in acest sens, in regim de urgenta. Sunt deschisa sa discut orice modificare a POR care poate sa conduca la accelerarea constructiei celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iasi si Cluj. In cazul in care autoritătile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Si in acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.
Sunt mahnita că discuţiile despre un obiectiv atât de important se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor. Realizarea acestor spitale regionale reprezinta un proiect de suflet pentru mine, ca roman, și tocmai de aceea am adus la masa negocierilor toti actorii cheie, inca din luna mai 2016, cand am avertizat asupra intarzierilor si mi-am exprimat disponibilitatea sa ajutăm autoritățile naționale și regionale cu absolut tot ce se poate. Cunosc foarte bine situația dramatică din sistemul sanitar, un exemplu clar in acest sens fiind chiar faptul ca am acceptat modificarea Programului Operational Regional pentru a permite achiziționarea de ambulanțe și îmbunătățirea infrastructurii sanitare in Romania.
Îmi doresc sincer ca România să folosească pe deplin și în beneficiul tuturor romanilor, resursele puse la dispoziţie de Comisia Europeană. Suntem aici pentru a ajuta Romania. Invit autoritățile romane sa gasim solutii impreuna la problemele oamenilor.”, arată Corina Crețu, pe pagina personală de Facebook.
Domnule Tudor viitorul Romaniei si a cetatenilor ei sta in pixul d-lui Valcov ?
Poate este o mare eminenta cenusie, insa sa te bazezi pe un singur om care dupa umila mea parere nu a confirmat, este extrem de daunator.
Nu credeam ca vom ajunge asa de jos in acesti 30 de ani scursi cu multe zbateri si convulsii.
Madam Cretu ca si madam Firea se exprima numai pe facebook, scrisori si fitile. Nu e mai usor sa pui mana pe telefon si sa vorbesti cu colegii tai din partid, decat sa faci valuri prin presa impotriva partidului care te-a trimis acolo? Sau poate au alta agenda.
In al doilea rand UE si- a pierdut credibilitatea si credibilitatea e greu de reconstruit. Romanii mai cred in UE doar in proportie de 49% conform sondajului efectuat de Eurostat.De ce?
Pentru ca romanii vad dublul standard si reaua vointa. UEul lui Merkel nu are nici o vorba buna pentru romani. Am dat 1.3miliarde euro pentru securizarea frontierei si UE refuza sa ne bage in Schengen Romania avand presedinti PPEisti de 14 ani. Apoi UEul ne face corupti non stop nevazand abuzurile si necondamnand protocoalele ilegale SRI-Justitie. Ne vorbesc prin lozinci jignitoare fara nici un argument. Cine sa ii mai creada? Cine s-o mai creada pe Cretu care isi ataca propriul partid?
SIE, SIE, SIE vorbeste la telefon cu aia de la SIE nu de la PSD.
Ca asa e ordinul.
Subscriu la cele scrise de dvs., insa banii n-au miros si polonezii o stiu cel mai bine.
Doamna Cretu nu mai dati credit acestor muhaiele, stati linistita acolo, ca n-aveti cu cine.
@ anonimul
Vad ca ai o mare pasiunea pentru PSD-isti. Dna Cretu e din PSD.
Provine din psd, insa d-na Cretu vede situatia din alta perspectiva si raman la cele spuse mai sus. Nu-mi dati dreptate ?
Ce-ar fi sa credem ca scaunarul principal al tarii a vorbit azi de ziua armatei in fata concetatenilor ZERO la numar?! Nicio televiziune nu a dat imagini cu spectatori veniti!
Cum adica speculatii? Pai daca Comisia + BEI au zis ei ca proiectul ar costa cam 1.2-1.5 miliarde de Euro, chiar presupunand ca la Bruxelles se va accepta o marire de buget de la 300 milioane la 1.5 miliarde – asta insemnand sa platim noi mai intai 120 milioane de euro la BEI pentru a face documentatia (ca atat au cerut cei de la BEI) si apoi sa ne rugam sa nu fi luat teapa – Comisia tot 50% la suta din proiectui BEI acopera, asta insemnand ca noi tot va trebui sa mai dam inca 600-750 milioane de euro. Cei de la Guvern spun ca nu inteleg de unde a scos Comisia + BEI suma de 1.2-1.5 miliarde euro cand prin PPP ar costa in jur de 420 milioane euro, incluzand tot: proiectara, constructia si dotarea celor 3 spitale. Fiecare este liber sa spuna ce vrea insa cifrele sunt clare.
E mai ieftin sa le construiesti pentru ca ti le construieste altul, partenerul privat. Logica de asistat social. Dar dupa aia? Pentru bolnav unde este mai convenabil. Intr-un spital de Stat sau in unul facut in parteneriat privat unde si tarifele sunt pe masura?
Se vede ca n-ai inteles nimic. Daca proiectul unor privati (insemnand proiectare, constructie, utilare) costa 140milioane per spital, cum dracu’ vin cei de la Comisie + BEI cu un proiect similar, dar cu un cost de 3 ori mai mare? Tinand cont ca EU acopera doar 50% din valoarea proiectului inseamna ca noi am plati mai mult decat daca am construi, integral pe bani de la buget, spitalele astea. Stiu, e greu cu matematica. E infinit mai simplu sa rumegi niste lozinci cretinoide.
Tu-mi faci mie calcule cu “daca” ? Si-mi dai cifre din burta ca sa ce? Pana la urma privatul va fi obligat sa-si recupereze banii investiti. De la cine, nu de la bolnavi? Astea nu-s lozinci fraiere, sunt adevaruri. Fa spume acum.
Esti ilegal de prost. Cum din burta cretinule? 1.2-1.5 miliarde euro spune Comisia Europeana / BEI pentru 3 spitale. Imparte la 3 si compara cu cele 140 milioane euro ofertate de turci pentru contructia la cheie a spitalului regional de la Constanta.
Citeste imbecilule legea Parteneriatului Public Privat si o sa vezi ca investitia nu este recuperata de la pacienti. Tot statul va plati, doar ca esalonat, pe o schema pe termen lung, gen 10-15 ani. Si cretinule, daca vrea un investitor sa faca un spital privat in Romania (cum sunt deja destule), unde sa plateasca pacientul, n-are nevoie de legea PPP ca sa faca asta. Macar pentru atat, daca ai fi avut un minim de creier functional, ar fi trebuit sa te intrebi care ar fi diferenta intre un spital privat si unul construit prin PPP. Ti-as explica mai in detaliu cum functioneaza PPP dar stiu ca mi-as pierde timpul cu un oligofren ca tine.
Si nu pentru tine dobix, ci pentru oamenii onesti care intamplator nu stiu cum sta treaba, niste extrase din nota de fundamentare legata de spitalele construite prin PPP:
“Toate serviciile medicale efectuate in aceste spitale vor fi acoperite fie de contributia la fondul national al asigurarilor de sanatate, fie prin programele nationale.”
“Actul medical va ramane strict in responsabilitatea statului, iar partenerul privat va fi responsabil pentru punerea la dispozitie a infrastructurii. Personalul medical din spital va ramane angajat al statului, managementul medical va fi in continuare sub controlul autoritatii publice, iar dupa expirarea contractului de parteneriat public-privat si infrastructura privata va intra in proprietatea statului.”
Tu in schimb, ca orice imbecil securistoid, esti liber sa rumegi mai departe lozinca cretina legata de suportarea platii serviciilor medicale de catre pacienti.
Bai berbecule cum se face ca in Polonia, Ungaria, Slovacia chiar si Bulgaria pot atrage fonduri iar la noi doar se inventeaza pretexte pe care raspandacii platiti ca tine(deci esti un amarat de asistat din banul public) le imprastie doar doar vor gasi niste imbecili care sa-i creada. Motive, pretexte, abureli…ca birocratie, ca ne persecuta, ca nu ne lasa… Bai inteligentule tu nu auzi ce spune Corina Cretu, a voastra, ca va asteapta cu banii pe masa ? Ce drac vrei mai mult? La treaba bai putorilor nu la gasit scuze, pretexte, vaicareli, abureli, doar asta produce guvernul PSD. Celelalte tari atrag bani si fac spitale, autostrazi, infrastructura feroviara… Punct!
jfm, mananci rahat cu polonicul si acum o dai la intors putzoi? Crezi ca ma faci tu cu piruietele tale de securistoid retardat? Cretinule, eu sunt ala de plateste morman luna de luna la stat ca sa ai tu din ce manca, fomistule asistat. Daca eu si altii ca mine n-ar trebui sa tinem in spate armatele de securistoizi ca tine, care nu stiti altceva decat sa stati cu mana intinsa sa va dea guvernul moka, poate ca Romania ar avea bani si de altceva. Mi se face rau cand ma gandesc ca anual bagam 500 de milioane de euro in curu’ vostru securistoid. Altfel, ma doare exact in cot idotule de aberatiile lui Mme Cretu. Tu sa te uiti in gura ei, ca tu esti ala de te smiorcai ca nu-ti face guvernu’ spital moka. Eu am suficienti bani sa-mi permit serviciile oricarui spital privat din lume. Te oftici?
daca nu va controlati limbajul mergeti amandoi fugutza la spam
@ JFM
Pai noi suntem de dreapta ! Muncim si ne ducem la privat mai nene ca avem bani. Daca vrei sa fii asistat du-te mai # rezist in Rusia.
Romania a zis ca are nevoie de 3 spitale si ca ele ar costa cam 300 de mil. Comisia a zis ca ea da jumate. Dupa studii, spitalele costa 1,2 – 1,5 miliarde de euro si comisia nu a zis inca nimic despre cat finanteaza ea. Atunci Romania a cautat alte surse de finantare pentru spitale si a gasit parteneriatul public-privat. In PPP, cosurile sunt de pana in 500 de mil pentru cele 3 spitale. Doamna Cretu e mahnita… Mai bine ar fi spus cat finanteaza Comisia din cele 1,2 – 1.5 miliarde de euro?
Foarte buna observatia. In cadrul Programului Operational Regional rambursarea poate sa fie de 10% sau 35% sau 50% (urca in pasi de 15%, plecand de la un minim de 10%, maxim 50%) valoarea este la latitudinea Comisiei…chiar daca Comisia ar accepta cresterea bugetului la 1.2 miliarde + rambursarea la maximul de 50%, tot iesim sensibil mai scump decat prin PPP.