Preşedintele Klaus Iohannis “condamnă ferm comportamentul iresponsabil” al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, precizând că acesta “şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie”.

“Preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiţiei, care, sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis vineri AGERPRES.

Totodată, şeful statului menţionează că acesta este un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său.

“În acest mod, Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie”, se mai arată în comunicat.

Replica Ministrului Justitiei Tudorel Toader :

Intr-o lume normala, este inadmisibil ca Presedintele Republicii sa astepte demisia Ministrului Justitiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost initiate, elaborate sau promovate de catre Ministerul Justitiei- ma refer la modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala !
Ramane valabil ceea ce afirmam si in cursul zilei de ieri – este preferabil ca intai sa ne documentam apoi sa vorbim !


Reforma propusă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei în România şi combaterea altor delicte grave, avertizează Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri, se arată într-un comunicat emis de acest organism al Consiliului Europei.

Comisia de la Veneţia şi-a exprimat în această opinie preocuparea că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în România slăbesc serios eficienţa sistemului de justiţie penală în combaterea faptelor de corupţie, a infracţiunilor comise cu violenţă şi a crimei organizate.

Prin urmare, Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reexaminare completă a amendamentelor pentru ambele coduri printr-un proces de consultare efectiv şi cuprinzător, cu obiectivul de a înainta o propunere legislativă solidă şi coerentă care să beneficieze de o susţinere largă în interiorul societăţii româneşti şi care să ţină cont deplin de standardele aplicabile în materie, şi să dea curs îndrumărilor date de Curtea Constituţională.

Pe 12 octombrie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale peste 60 de articole din Codul de Procedură Penală şi este aşteptată ca până la finele anului în curs să examineze şi constituţionalitatea amendamentelor aduse Codului Penal.

Comisia de Veneţia a adoptat de asemenea vineri, cu unele amendamente, opinia preliminară emisă în luna iulie cu privire la trei proiecte de revizuire a unor legi, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestei comisii, respectiv modificarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În această opinie, Comisia de la Veneţia consideră că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi revizuite printr-o ordonanţă de urgenţă, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe de asemenea negative asupra luptei împotriva corupţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri pe pagina sa de Facebook că ordonanţa de urgenţă privind aceste legi va fi transmisă în mod formal către Comisia de la Veneţia pentru emiterea unui aviz. Toader a mai scris că una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia este de a se abroga prevederea referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor.

 

5 COMMENTS

 1. Aha, deci s-a terminat cu pacea sociala? Cat a tinut o jumate de zi??? Dupa care vine si cere demisia Ministrului Justitiei pentru legile adoptate de parlament? Saracul, nu i-au mai ramas decat niste mediocri consilieri…

  Comisia de la Venetia are un rol orientativ nu poate interveni in procesele legislative ale tarilor membre UE. Parlamentul si guvernul prin OU dau legi. CCR verifica constitutionalitatea legilor. Atat. Tara respectiva decide ce legi i se potrivesc prin parlamentul ales democratic de popor.

  Vad ca Comisia de la Venetia s-a politizat incepe sa mestece propaganda PPE cu anticoruptia. Au intrat in campanie electorala alaturi de PPE, care sub pretexul “anticoruptiei” au permis abuzuri inimaginabile in Romania, au girat protocoalele secrete SRI-DNA pentru a santaja parlamentul Romaniei.

 2. Pai ne-am tot plans ca ambasadele si tot occidentu UE, mamare etc nu zic domne CONCRET ce ii deranjeaza cu legile astea ale justitiei. Pai uite de-asta: pt ca aia nu-s ca noi sa comenteze unu in toate domeniile: au lasat “bratul abilitat” sa vorbeasca mai in masura sa argumenteze.
  Acum what next?
  Normal dupa atata auto-plans-de-mila, ori spune guvernu ca si comisia de la venetia e o gluma prosta si nu-i acorda credit, ori se prind ca pt a juca politic international e nevoie de mai multa experienta, si cea de carat galeti si galosi in campanie si votat in bloc cum zie daddy nu prea te fac om de stat

 3. CCR a gasit 64 de articole neconstitutionale! 64!

  Astia nu sunt in stare sa puna in acord pe cele 100 (care nu mai sunt 100 de pe vremea lui Pruna), dar in plus fac altele, pe langa Fondul Suveran, Codul Muncii, Codul Administrativ etc!

 4. Well, tot tărăboiul făcut pe tema arbitrajului Comisiei de la Veneția s-a soldat cu retur la CCR adică la instituția ai carei reprezentanți sunt șantajați de președinte(cazul judelui Lazaroiu), înjurați de DNA (spala-te cu dosarele pe cap, domnu Morar! zicea Kovesi) și hărțuiți fizic de eroii “străzii”(vezi episodul Dide-Dorneanu) vinovat pentru retur fiind, evident, ministrul justiției, Tudorel Toader care, ca membru al faimoasei Comisii, anunțase din start supremația controlul de constituționalitate asupra avizelor consultative ale respectivei Comisii. Ne aflam in plin banc cu Bula și aschia de lemn care se învârte in jurul casei, curtii, continentului și lumii întregi ca sa ajungă tot “in dos la bunicul” cu Johannis pe post de învățătoare și Orbán pe post de Bula—discursul cu moțiunea simpla anti-Toader ținut la Organizația Dolj e dovada zdrobitoare a cercului vicios in care se rotește “opoziția”—și nu vom ieși din anecdotele cu prosti, după câte văd, pana la sfârșitul epocii “lucrului bine făcut”. In locul Comisiei de la Veneția al cărui sediu e, de fapt, la Strasbourg—de unde și confuzia din capul proștilor de “net”(Badea’s term) cu privire la geografia deplasărilor lui Toader—as trimite toate sesizările venite de la cine are și, mai ales, cine nu are drept sa le faca dinspre partea romana direct la spam; asta dacă Organizația nu vrea sa se decredibilizeze de tot prin asocierea continua cu un președinte de țara și, in curând, de Consiliu al UE, care nu citește nici măcar constituția țării sale, darmite avizele “consultative” date de respectivul for, înainte sa ceara “demisia” ministrului justiției din guvernul national, întâmplator, membru al aceleiași organizații.

 5. “Ministrului Justiţiei, care, sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni”

  Si OUG asta la care face referire Presidintia tot de Parlament a fost data?

Leave a Reply