Succesul pe care România l-a avut în lupta împotriva corupției și îmbunătățirea statului de drept a fost cuantificat, indicatorii având creștere notabilă din 2004 până în 2017, a apreciat, joi, ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, la evenimentul “Analyst & Investor Days”, organizat de Fondul Proprietatea.

“Când ne uităm la performanța României din 2004, de exemplu, când au fost luate deciziile cheie pentru a crește independența justiției și procurorii au început să vizeze corupția de la nivel înalt și mediu, indicatorii au crescut repede pentru România. În clasament, controlul corupției s-a îmbunătățit cu 20% din 2004, deci în 12-13 ani. Indexul statului de drept s-a îmbunătățit cu aproape 30%. Transparency International face un sondaj despre percepția asupra corupției, iar din 2004 și până în ianuarie anul acesta, când a fost făcut public ultimul sondaj, locul României în acel index a crescut cu 30 de locuri, și au mai fost alte trei țări care au avut o îmbunătățire asemănătoare sau mai bună. Succesul pe care România l-a avut în îmbunătățirea statului de drept și îmbunătățirea luptei împotriva corupției a fost cuantificat”, a spus Klemm.

El a precizat că, în ultimii 20 de ani, România a fost o bază atractivă pentru SUA și alți investitori interesați să acceseze piața europeană.

“SUA este mândră de prezența robustă a investițiilor americane din România. Multe companii americane au făcut investiții semnificative în România pentru că văd un viitor luminos aici. Ele angajează români cu salarii mari și oferă traininguri, în timp ce crește nivelul profesional al țării”, a mai arătat ambasadorul SUA citat de Agerpres.

 

8 COMMENTS

  1. Cu alte cuvinte venim,investim,plasam tehnica militara,trupe ultradotate,va ridicam ratingul de tara sigura dar vrem sa nu ne simtim ca intr-o dictatura sudamericana sa ne vedem cu investitiile in pericol,sa ne trezim intr-un sistem economic concurential grav afectat de interesele unor mioritici pusi pe capatuiala adica vrem o justitie apriga unde coruptia sa fie pe cat se poate eliminata ,preventiv n-am reusit nici la noi dar printr-o justitie puternica care sa amendeze aceste acte se poate.Asa citesc eu printre randuri acest discurs.Stiu ca sunt unii care nu vor amestecul in treburili interne…OK,atunci sa nu se amestece deloc,sa ne lase aici izolati intre Rusia,Turcia si Ungaria sa vedem cum ne vom descurca ca vorba aia,traim din imprumuturi,investitiile le-am pus in cui,tara degeaba-i frumoasa daca arata ca un maidan neingrijit samd.Cer ei prea mult solicitand masuri drastice impotriva coruptiei ? Cand spun ei nu ma refer doar la americani.Toate tarile care investesc in Romania vor acest lucru.Eu daca imprumut bani sau investesc intr-o afacere de familie nu m-ar incanta ideea ca acea afacere mica de familie sa fie condusa de un betivan,un dependent de pariuri,un golan.Se gasesc oameni in Romania care sa corespunda criteriilor cerute nu e scris nicaieri ca pe lista aia inaintea alegerilor sa fie trecuti toti borfasii ca astfel sa capete imunitate.Asta nu e anticoruptie.

  2. Deci doar cu ajutorul doamnei Kovesi si a domnului Lazar prin lupta anticoruptie la nivel inalt a fost posibila cresterea investitiilor straine mai ales cele americane! Dorele auzi? dorelu nostru de la justitie…

  3. Domnule Tudor ati avut un obicei sa-i publicati “sefei” judecatorilor toate opiniile aici pe blog…la ultima reuniune cu declaratii la final a pricizat clar ca trecerea Inspectiei Judiciar supt dorel va dauna grav independentei justitiei! Ce mai ziceti? Mai multe propuneri ale lui dorel au fost desfiintate de “sefa”, asteptam ca pe soare sa o citati din nou, a trebuit sa citesc presa “rea” si “basista” sa o descopar…m-ati dezamagit!

  4. Un viitor de aur…
    Noua Uniune Sovietica sprijinind justitia “independenta” pe principiul daca o controlam noi e buna daca o contoleaza parlamentul si romanii e naspa.

    • Evident ca vad un viitor luminos doar e tara lor nu a noastra controlează tot noi suntem vasali au institutiile de forta piesele stategice din economie inmaneaza primului-ministru lista cu obligații pe care le are de îndeplinit sunt stăpâni aici…asta e Romania nu e Serbia sau Ungaria sau Iran….

Leave a Reply