22 septembrie 2016
Nr. 1210/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 22 septembrie 2016, faţă de următorii inculpaţi:

NASTASIA GHEORGHE, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

TARHON VICTOR, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

WAGNER IOAN SILVIU, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul,

UDREA ELENA GABRIELA, persoană implicată direct în campania unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2009, în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii a 5 infracțiuni de spălare de bani,

BĂSESCU IOANA, notar public, fiica președintelui României în funcție la acel moment, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul,
– instigare la spălare de bani (2 fapte),

FRANCESCO GIOVANNI – MARIO, om de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– evaziune fiscală,
– spălare de bani (2 fapte).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni și care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

1. În acest context, în perioada octombrie – noiembrie 2009, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate contracte în valoare peste 20 de milioane de euro cu autorități locale finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost contactat de inculpatul Nastasia Gheorghe, în calitate de secretar general al instituției respective. Acesta i-a comunicat omului de afaceri că urmează să se aloce fonduri pentru demararea lucrărilor contractate şi i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanțarea și plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i și numele societății către care urma să se facă plata.
În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, la insistențele secretarului general, omul de afaceri a virat firmei respective, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale.
În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidați.

2. În aceeași manieră a procedat și inculpatul Tarhon Victor, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Tulcea care în același scop, a cerut unui om de afaceri (martor în cauză), suma de 700.000 lei. Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Județean Tulcea un contract finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cu o valoare de 50 milioane lei.
Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a 4 firme, în baza unor contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei.
Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfășurate în favoarea aceluiași candidat.

3. În luna decembrie 2009, inculpata Băsescu Ioana, fiica președintelui României în funcție la acel moment, i-a cerut inculpatului Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.
În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a și intermediat încheierea tranzacției.
În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.
Și de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare).
Mai mult, firma “prestatoare” nu desfășurase anterior acestui moment activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității.
La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.
Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan.
În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obținută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de inculpaţii Băsescu Ioana și Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba și a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării.

4. La data de 1 iulie 2009, inculpatul Francesco Giovanni – Mario, acționând în calitate de administrator și unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală și punerea la dispoziție de echipamente și aparatură audio-video.
Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile și taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declarațiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei).
La instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obținută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienței infracționale a banilor.
În contextul prezentat mai sus, legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare.
Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

14 COMMENTS

 1. TREBUIE FOLOSITĂ ACEEŞI METODĂ CA LA VOICULESCU! SĂ AJUNGĂ SĂRAC CA MAJORITATEA POPORULUI PENTRU CARE A MINŢIT ŞI A SĂRĂCIT-O INTENŢIONAT !!!
  DECI:
  1. SECHESTRU PE AVERE PÂNĂ LA AFINI ŞI TOTUL VÂNDUT LA LICITAŢIE!
  2. CONTURILE GOLITE TOTAL ŞI SĂ-ŞI REIA VIAŢA DE LA ZERO CUM TRĂIESC MAJORITATEA OAMENILOR DIN ŢARĂ ÎNTRO SĂRĂCIE ULUITOARE!
  LA BULĂU CU TINE ŞI CU AI TĂI MAFIOTULE!
  ŢINE-I DE CALD LUI BERCEA PE CARE L-AI ESCROCAT ÎMPREUNĂ CU FRATE-TU!

 2. ma intreb ca un Toma Neredinciosul ce sunt ,pesimist incorigibil ,cine isi pregateste covorul rosu ,caci dna si anaf au creat un vid de personalitati politice prin actiunile lor ,care in opinia mea ar putea fi benefice dar sunt departe de investigarea adevaratelor actiuni de coruptie soldate cu castiguri ininmaginabile pentru noi astia obisnuiti (cum a fost cu Nastase cu termopanele ,cand de fapt el este mult mai bogat ,sau cu Vantu care tot a ramas bogat etc )

 3. Cu scuzele de rigoare!
  Bă da fraeri mai sunteţi? Deja v-aţi dat de gol că plata e pe bucată! Au confiscat mitingul politicienii care urlă după ciolane!
  http://www.stiripesurse.ro/clotilde-armand-il-sfideaza-pe-nicusor-dan-a-ajuns-la-protestele-din-centrul-bucurestiului-video_1153453.html
  Întrebare:
  – de ce nu cade guvernul ?
  Wow! CE MANIPULAŢI SUNT ACEŞTI MITINGII ŞI CE BINE PLĂTIŢI SUNT! CE AVEŢI MĂ CU ANTENA3 ???
  AŢI MURDĂRIT MESAJUL TATĂLUI LUI BOGDAN!
  CEA MAI MARE MIZERIE FĂCUTĂ ÎN SCOP POLITIC !!!
  …ORIBIL …!

 4. După 26 de ani , România nu a reușit să-și stabilească clar identitatea ! Ori de câte ori credeam că am scăpat de comunism , comunismul e în floare în România ! Numai în comunism , șefii de poliție corupți , cercetați pentru asta , scapă cu o demisie și eventual trimis altundeva.Numai în comunism , fostul ministru de interne , cercetat pentru crimă , ridică Parlamentul ca scut și scapă ! De-aia ne pleacă tinerii , pentru că în ciuda linsului la dosul sau gheata americanilor , noi avem o justiție mai cmunistă decât justiția comunistă care avea o oarecare logică pe vremea comunismului . Vrem capitalism ? Oprea la pușcărie ! Vrem Comunism ? Renunțăm la proteste

 5. Circ electoral!
  Nu pateste bashita nimic.
  E circul din milenarul “paine si circ”.
  Pacat ca in Romania mai functioneaza acest tip josnic de manipulare.

 6. Sila si greata, asta simti cand observi in ce mocirla a fost tarata aceasta tara de niste nemernici fara mama, fara tata, pentru care au contat doar banul si puterea, sau viceversa, tot un drac.

  • Eu le-as zice-o rau de tot daca voi avea vreodata posibilitatea sa fiu in vreun loc comun cu astia. Tupeul de care dau dovada e incredibil. Si da, Antena 3 ii primeste pe fostii basisti care stateau cu basescu la masa si ne radeau in nas cand ne taiasera veniturile si cand ne furau miliardele de euro. Cu toata dragostea pe care o am pentru Antena 3, dar eu mai schimb canalul cand ii vad pe astia gen Preda, Sulfina si acum Falca. Au asa niste aere de liberalism, ca si cum am uita cine sunt cu adevarat si ce au facut tarii asteia. Eu recomand Antenei 3, pe cat posibil, sa evite sa invite astfel de specimene la emisiuni. Nu trebuie tratati ca oameni, pentru ca nu sunt.
   https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2016/09/08/scrisoare-catre-judecatorii-din-romania/

  • Daca Ponta basist mascat a fost mai tot timpul invitat la A3 de ce n-ar fi si un basist cu eticheta pe frunte,ca e unul sau altul tot basisti raman daca interesul le dicteaza,au colaborat perfect cu el doar ca unul a facut-o din umbra ca sa se dea antibasist ulterior.Macar Falca si-a asumat prietenia cu betivanul.

   PS.De Oprea nu mai vorbim.

Leave a Reply