Copresedintele PNL Vasile Blaga este acuzat de fapte grave intr-un comunicat DNA si este pus sub control judiciar.

Blaga va demisiona din fruntea PNL, cu 70 de zile inaintea alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

Aceasta lovitura dura la adresa lui Blaga este si una la adresa PNL.


28 septembrie 2016
Nr. 1232/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:

ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare și senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma suspectului Berdilă Horațiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

9 COMMENTS

 1. Oare ce ne mai pregatesc papusarii pana la alegeri, pecine vom fi nevoiti sa acceptam la conducerea Romaniei, bineinteles exceptie face Presedintele ?

  • De ce nu e defilat Blaga in catuse la tv? Adica Olguta Vasilescu pentru ca a varuit niste blocuri a fost acuzata de foloase electorale?? si defilata in catuse, iar Blaga care a luat bani cu carutza este pus sub control judiciar? de ce nu e incatusat? Blaga nu influenteaza martorii??

 2. Dupa aceasta miscare PMP si USR (daca strange semnaturi) sigur intra in parlament.
  PNL va scadea totusi cateva procente… mai ales ca acum vor urma batalii in partid.

  Deci, avantaj Nicusor Dan si Traian Basescu

 3. Su uite asa mai pleaca cate un penal care de mult trebuia sa fie cazat la Pensiunea Rahova sau Poarta Alba.

 4. Ok. E scris pe hârtie! Hârtia poate dispărea întrun anumit timp sau perioadă! Dar cum se va finaliza această acţiune?
  🙂 🙂 liber la afaceri cu conturile şi averea intacte !
  S-a demonstrat că asta se practică în ultimii ani!

 5. Bun, frumos, nimic din ceea ce nu se stia deja…. De ce abia acum?… Doar pentru ca este OK cimpul tactic?…. Si cu banii cum ramane? Vor fi recuperati, se vor pune sechestre asiguratorii extinse pe bunurile celor vizati?… Comunicat… bun… mai departe cu fapte!

 6. Poate ca PNL reuseste sa se debaraseze de un balast, de cea mai portocalie lighioana.
  Sa nu trecem cu vederea faptul ca in PNL nu mai este nimic din PNL, numai este nici un lider marcant sau important. Tot partidul a fost devorat de lighioanele portocalii, care nu si-au dorit decat un alt nume sub care sa se ascunda si sa incerce sa se reaseze la butoane.
  Si cum ramane cu faptul ca doar cu o seara inainte, Alinutza Gorghiutza i-a facut laudatio lui Vasile in emisiunea lui Mihai Gadea @ A3, precum “camaradul perfect”, “organizatorul desavarsit”, “omul de cea mai mare incredere”. Mmmmhh, cum dracu’ vine asta?

 7. Era si cazul! Desi autoritatile au dormit ani la rand nu-i asa, nu cumva sa-i deranjeze! caci Blaga era Imaculat ca Alba ca Zapada…. si intreaga gasca de mafioti dadeau tunuri absolut linistiti, PROTEJATI. SCARBA totala! Bugetari toti, Blaga….. dar cu averi fabuloase. Confiscati-le tot! ne-am saturat!
  necenzuratmm.ro
  “În perioada cât a fost prefect, director al Direcţiei Regionale Vamale Oradea, senator, ministru, preşedintele organizaţiei municipale Bucureşti şi secretar general al PD, Vasile Blaga a intrat în relaţii de afaceri cu numeroşi afacerişti dubioşi din Oradea, Satu Mare şi Bucureşti, unii cu antecedente penale, care au fost cu toţii cercetaţi penal pentru evaziune fiscală, contrabandă sau alte infracţiuni.
  Pentru a salva aparenţele, Blaga a aplicat cu toţi aceşti afacerişti metoda năşitului, devenindu-le naş de căsătorie ori naş de botez la copii.
  Finii naşului Blaga au derulat afaceri bănoase cu alcool, bere vrac, ulei alimentar, produse petroliere şi lucrări finanţate cu bani publici. Cu toţii au fost anchetaţi pentru evaziune fiscală, contrabandă sau alte infracţiuni (fals şi uz de fals), doi dintre ei fiind şi arestaţi (Coriolan Pop-Bruchental şi Dumitru Pop). Trei dintre ei (Mircea Şumălan, Coriolan Pop-Bruchental şi Viorel Cardoş) au derulat afaceri petroliere cu sprijinul naşului Vasile Blaga, care era acţionar semnificativ (deţine 374.000 acţiuni, în valoare de 10 miliarde lei vechi, reprezentând 1,7% din capitalul social) la Societatea comercială Petrolsub SA” ….

  Off Topic Dle Radu Tudor.
  Ministra Palmer e complet idioata? STIE CE INSEAMNA SPECII PROTEJATE PRIN LEGE?
  Face jocul unora?. Puse in contextul milioanelor de euro generate de industria vanatorii pentru aceleasi specii – un trofeu de urs valoreaza in medie 8.000 de euro – motivatia din spatele acestui ordin devine cel putin indoielnica.

  Romania Libera : Semnal de alarmă al WWF România: aproape 1.500 de specii de animale sălbatice protejate, la un pas de împuşcare cu acordul autorităţilor!.
  Pe lista se afla animale care nu fac nicio paguba!
  Ministerul Mediului (condus, în prezent, de fosta funcționară a Comisiei Europene Cristiana Pașca-Palmer) propune împușcarea a 1.691 de animale sălbatice strict protejate. Ursul, lupul, rasul si pisica salbatica specii protejate prin lege atat la nivel national, cat si european, prin directiva Habitate.
  Ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, propune împușcarea a 1691 de animale sălbatice strict protejate. Pe lângă urși și lupi, este vorba și de împușcarea a 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de această specie.
  PSNews : WWF România a arătat că un sistem de raportare și administrare în care vânătorii numără, gestionează, împușcă și fac profit de pe urma animalelor sălbatice va genera erori grave, având în vedere că toate pârghiile de control se concentrează în mâna celor care au și un interes direct.
  Au terminat padurile, acum trebuie si fauna terminata, deși Ministerul Mediului ar trebui să protejeze flora și fauna. Ministra asta sa isi dea demisia urgent!.
  Ciolos!!! cum va suna asta pe twitter? MACEL IN PADURILE ROMANIEI – animale protejate de lege: liber la uciderea lor !sub semnatura si aprobarea Ministrei Mediului Pasca -Palmer

  Ministerul Sangeros Al Mediului – dr. Peter Lengyel : “Sunt legalizate masacrele, exemplarele speciilor protejate sunt căutate în cele mai retrase zone unde ele mai persistă cumva, scoase și din gaură de șarpe, sunt rând pe rând împușcate.
  Poți să îți bagi piciorul în toată tehnocrația naibii, asta fără nici un fel de boașe, că tot Mafia Vânătorească transpartinică și trans-generațională este cea care dictează: împușcă ce vrea și unde vrea, rezolvă actele pe șestache’, le trece ca prin brânză… și cu ocazia asta mai violează puțin și „structurile de protecție a mediului”… iar acestora pare că le place.
  Ministerul Mediului, ca un limax fără nici un fel de coloană vertebrală, fără urmă de demnitate, trece toate aceste reglementări fără să clipească. Este jenant să vezi că trăiești în zone unde până și speciile protejate sunt permanent în bătaia puștii, prigonite peste tot. Îmi este milă de cei 552 de urși și de cei 657 lupi care sunt trecuți pe listă. Așa protejați cum sunt pe hârtia legii, pot să se șteargă cu legea, că o altă șmecherie, o portiță dă satisfacție celor însetați de sânge, leprelor numite generic vânători. ”
  Ministrul Palmer D E M I S I A ! România are “un sistem de raportare și administrare în care vânătorii numără, gestionează, împușcă și fac profit de pe urma animalelor sălbatice”
  TVR : Turiştii din Occident dau bani grei pentru a vedea animale sălbatice în pădurile noastre
  În Germania, Austria şi Suedia nu s-a mai văzut un urs în libertate de 100 de ani. Noi avem peste 7.000 de exemplare, adică mai mult de jumătate din urşii Europei.
  O agenţie din Marea Britanie îi invită pe turişti să facă turism de aventură în România, pentru că aici pot vedea peisajele unice, dar şi urşii, lupii, râşii sau căprioarele care trăiesc în libertate.
  Există turişti dispuşi să vină în România ca să stea la pândă ore întregi prin pădure, pentru o fotografie inedită. O treime din carnivorele mari ale Europei se află la noi. Mai avem şi păduri virgine în care trăiesc şi 60% din urşii bruni din Uniunea Europeană.

Leave a Reply