SRI anunţă că 4 spitale sunt afectate de atacul cibernetic din Bucureşti, Alba, Huşi, Dorohoi, iar o echipă se deplasează către unitatea din Capitală pentru analiză. SRI anunţă că pentru a opri atacul e nevoie de orice antivirus recunoscut, infecţia bazându-se pe păcălirea utilizatorului.

„Din datele pe care le deţinem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT-RO la numărul special 1911 şi transmise mai departe către Centrul Naţional Cyberint, am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: „Victor Babeş” – Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti”, informează reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii.

Potrivit sursei citate, o echipă a Centrului Naţional Cyberint a se îndreaptă spre Spitalul „Victor Babeş” pentru a analiza situaţia şi a ridică „artefactele care ne permit să înţelegem cum are loc infecţia şi ce măsuri trebuie luate pentru a o opri”.

Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecţiei este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu.

„Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, mai spune SRI.

Sistemele informatice din spitalele afectate de atacurile cibernetice nu erau protejate de antivirus, informează reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii, care subliniază că încă sunt efectuate analize pentru a identifica cu exactitate tipul de ransomware.

Specialiştii efectuează verificări pentru a identifica tipul de ransomware care a cauzat atacurile cibernetice asupra mai multor spitale, deoarece există posibilitatea ca acesta să nu fie Badrabbit.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, niciun sistem informatic al spitalelor afectate nu avea instalat antivirus.

Patru spitale sunt afectate de atacul cibernetic. Specialiştii anunţau, iniţial, unităţi din Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti, însă ulterior au revenit şi au precizat că nu este vorba despre spital din Cărbuneşti, ci din Alba.

O echipă s-a deplasat către Spitalul „Victor Babeş” din Capitală (unul dintre cele afectate) pentru analiză.

Au mai fost atacuri in trecut :

8 COMMENTS

  1. Stau si ma intreb in prostia mea nu a specialistilor it din ministere si comunicatii grindene : de ce rds sts…… nu aloca institutiilor publice spitale …. depozite speciale.primarii prefecturi….speciale si cu implicare strategica imediata, linii de comunicare dedicate si aparatura de calcul dedicata care sa nu permita acesul din afara sistemului? Poi daca tot se cumpara aparatura care este folosita 90% ca divertisment putorilor si lenesilor din sistemul de stat , cum sa nu apara si asemenea probleme. Sa se cumpere aparatura specializata care sa nu permita accesul in reteke sociale si particulare decat cu un accept al unui factor de decizie care isi asuma raspunderea. Aparatura de divertisment si cimunicare cu masele.doar la regjstratura si secretariate. Verificati daca pintea are aparatura dedicata. Nici nu comunica cu cei care i se adreseaza. Va spun asta ca am incercat sa comunic cu aceasta doamna si nu am reusit. Am ajuns la un individ cu functie de director care a pasat raspunderea la un alt minister. Ministerul doamnei pintea nu se ocupa de sanatate poate are alte preocupari . Nu ma mira ca au atacat cibernetic acest minister unde este cam haos sau poate doamna nu este dorita de subalterni

    • @ C Mihai De multi ani am renuntat sa mai caut un ,, loc de dat cu capul” – daca stii ce este asta. Nu este vinovat nici dragnea nici iliescu nici constantinescu…..ioha si nici macar dancileza . Aici vinovat este corpul de experti guvernamental care daca este sa poarte un nume acum el este grindean. Mai sunt vinovati expertii din institutii specializati prin americi si mai stiu eu unde care se dau acum arheologi si doxe in cautari de virusi. Astia trebuie sa dea peste maini celor care cumpara aiureli si sa creeze un sistem cibernetic de stat securizat. Ce stie pintea sau eu ? Aiureli de utilizator. Femeia asta nu citeste ce scrisori primeste dar sa mai stie ceva despre retele securizate. A cam sosit timpul partidele sa se lase de furaciuni . Ro a ajuns giorsaita rau. De 30 de ani se perinda o gasca la ciolan iar unul din flamanzi a fost este si simpatizantul tau. App mai este membru pcr?

  2. Mirancea spune ca spitalul n-avea antivirus pe pc de parca un antivirus ar stopa hacker-ul..Si fostul directyor al FBI-ului avea pc-ul protejat dar gucifer i-a spart mail-ul

  3. Si inca ceva d-nule Radu Tudor…Sper ca nu v-ati asteptat ca Rusia sa nu si ,,betoneze” Crimeea dupa ce in Romania s-a facut un scut antiracheta si americanii isi fac simtita prezenta in Romania din punct militar.Asta este pretul p care il platim..

  4. Buna seara. Atenție ca vorbiți prosti. Exista Legea nr 362/2018 care transpune in România Directiva NIS a UE 1148/2016. Problema este ca la stat dacă te duci la șef și ii spui ca trebuiesc 30000 de lei pentru antivirus și anti-spam, 10.000 de euro pot aplliance de internet te trimite la plimbare, iar dacă mai afla presa iese tam tam (se fura banii pentru supraevaluare și furat bani). Și mai ales lipsa de personal. Salariu maxim pentru cineva de IT la stat e 3000 lei (cât ia in privat). De spus sunt multe, dar nu o sa spună nimeni nimic de asta. Domnul șef SRI ar fi trebuit sa știe, dar in afara de Rusia și China nu mai vede nimeni nimic.

    • @S Radu Sunt curios daca cert o sa aplice sanctiune in acest caz sau doar recomandari viitoare. O lege care infiinteaza inca o armata de controlori care nu au ce sa controleze O lege a registrelor in care nu se uita nimeni, o lege care permite unor indivizi sa te desfiinteze daca asa vor ei….. o lege care te duce in 1989 cand daca aparatul gloria oscila putin te auzeau vecinii in televizor si atunci sa vezi registre si dosare. Pai sa verifice controlorii daca la stat au programe instalate fara licenta si de ce nu au sisteme de securitate a retelelor, ca de pus in pericol sanatatea si bugetul au reusit. Ghinionul lor este ca indivizii care produc aceste evenimente nu au treaba cu legile poate doar cu legile din fizica. Asta doar daca nu isi face cineva de lucru sa determine cumpararea de antiivirusi ca au terminat cu vaccinarea si dezinfectarea sau poate mai alunga niste oameni din ro care incurca pe jmecheri sa fie la putere ca doar nu toata lumea se pricepe la online.

  5. Cătălin Mihai antivirusul era o unealta buna. Virusul era unul cunoscut de 1 an și jumătate de un antivirus. Așa ca mai citiți. Legat de Legea 362/2018 sa vedem distracția când se v-a vedea cât costa implementarea.

Leave a Reply