Un nou Concept Strategic al NATO trebuie să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles.

“Trebuie să reflectăm asupra consolidării posturii de descurajare şi apărare de pe Flancul Estic, şi nu numai, în Alianţă. Trebuie să reflectăm cu claritate la faptul că apărarea colectivă este sarcina esenţială a Alianţei. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe mai multe probleme, cum ar fi consolidarea rezilienţei aliaţilor şi o nouă agendă strategică, inovatoare, a relaţiilor cu partenerii Alianţei”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

El a vorbit de nevoia de redactare a unui concept strategic NATO “care corespunde realităţii din prezent”.

“Am subliniat că, în acest context, conceptul strategic trebuie să menţioneze în mod explicit că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei”, a arătat ministrul român.

Aurescu a subliniat că este nevoie de crearea “cât mai rapidă” a Grupului de Luptă în România, aprobat de NATO în a doua parte a lunii martie.

Totodată, a evidenţiat şi nevoia de ajutor umanitar pentru Ucraina, adăugând că, în context, România a acordat sprijin pentru aproximativ 700.000 de ucraineni care s-au refugiat din calea războiului în ţara noastră, scrie Agerpres.

Leave a Reply