Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, că nu a primit informări de la SRI, pe parcursul zilei de miercuri, cu privire la eventuale intenţii de provocare la manifestaţia din Piaţa Victoriei, dar că seara, după ora 19.43, şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, şi secretarul de stat Viorel Ştefu, au primit sms-uri de la un ofiţer SRI în care se făcea referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, “în general activişti care participă constant la activităţi de acest gen şi membri ai galeriilor, la modul general”. Ea a mai spus că datele primite nu semnalau riscuri privind tulburarea ordinii publice, susţinând că nu face această declaraţie ca răspuns la mesajul transmis de la Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis.

“Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare. Aseară, între orele 19.43-22.55, în mijlocul protestelor secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful IGPR, Bofgdan Despescu, au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI, în care se făcea referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane. În general, activişti care participă constant la activităţi de acest gen, precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin sms nu semnalau riscuri privind tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop”, a declarat ministrul de Interne, într-o conferinţă de presă.

Era a spus că “informaţiile transmise erau de notorietate publică”, fiind cunoscut că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor, respectiv la Clubul Sportiv Dinamo, avea loc o partidă de handbal Dinamo- Steaua.

“Infomaţiile privind acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative din dimineaţa zilei de 1 februarie, la ora 9.00. Nu au fost informaţii inedite venite din partea SRI. Între orele 18.45 şi 20.00 la Clubul Sportiv Dinamo se desfăşura meciul de handbal Dinamo-Steaua, la care au fost 1.500 de spectatori”, a spus Carmen Dan.

Ea a susţinut că după terminarea meciului suporterii s-au dispersat, iar “unii s-au deplasat individual spre Piaţa Victoriei”, fiind imposibil “controlul şi blocarea” apariţiei lor la proteste, “necomportându-se ca un grup organizat”.

“Nu puteam solicita blocarea suporterilor la sala de sport a complexului pentru că nu au avut un comportament în afara legii. Blocarea acestora ar fi fost o încălcare a legii şi ar fi putut avea consecinţe mult mai grave. Ulterior, unii suporteri s-au regrupat şi au fost identificaţi la intersecţiile din Piaţa Victoriei, de unde au si iniţiat acţiunile cu caracter provocator”, a mai afirmat ministrul de Interne.

Ea a susţinut că nu face această declaraţie ca răspuns la mesajul transmis de la Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis, ci “pentru informarea tuturor românilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineaţă, că solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, lămuriri scrise cum a fost posbil ca elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie paşnică. Preşedintele a mai spus că demonstraţiile din Pia’a Victoriei au fost “eminamente paşnice” şi că este foarte nemulţumit că Ministerul de Interne, deşi avea informaţii despre ce “grupuri se pregătesc”, nu a gestionat această situaţie, iar jandarmii nu au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori” care au detunat manifestaţia paşnică.

“A fost evident pentru oricine ce au urmărt demonstraţiile şi a fost la fel de evident că aceşti demonstranţi au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei. Felul în care MAI nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeste profund. Toată lumea din instituţiile de forţă a avut toate informaţiile necesare. S-a ştiut ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia şi i-au lăsat liberi să se amestece”, a arătat Iohannis.

El a spus că, dacă ministrul de Interne nu ştia despre aceste elemente, este cu atât mai grav: “Dacă nu a ştiut nimic e cu atât mai grav. Înseamă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister”.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seara, la Romania TV, referitor la violenţele izbucnite la protestul din Capitală, ca nu a primit informări prealabile de la servicii că la miting ar fi urmat să aibă loc provocări. “Nu am primit informări că la mitingul din această seară urmau să fie provocări. Eu nu am primit o asemenea informaţie, dar am luat toate măsurile necesare”, spunea ministrul Carmen Dan, întrebată dacă fusese informată de către serviciile de informaţii despre eventuale provocări ce ar fi umat să aibă loc la protestul de miercuri seară.

Ulterior, SRI a precizat, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară, că a existat “un schimb de informaţii cu MAI”.

“Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Stefu Viorel şi Bogdan Despescu-IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP”, informa SRI.

Instituţia mai spunea că “nu a avut surprize operaţionale” în acest sens, dar subliniaa că “nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras”: “Dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală”, scrie news.ro

 

 

26 COMMENTS

 1. Printre multe altele oare nu asta se urmareste un conflict MAI-SRI ?
  Le-am rezolvat pe toate incat ne putem permite un conflict MAI-SRI ?

  • Deci daca smsurile au ajuns la ora 19 atunci pana la ora 23 cand au unceput huliganii ce au facut ?
   La coborarea din autocare i-au asteptat cu un ceai cald si dat indicatii? Ce au facut 4 ore?

   • Inca un pas cu pas nereusit de cadere a guvernul orchestrat de presedinte. Dupa mesajele de incitare la violenta aparute pe facebuce si pe pagina coruptiei ucide, incidentele au fost organizate chiar de cei care au scos lumea in strada ca sa protesteze ilegal impotriva guvernului legal ales. De aceea cei vinovati trebuie sa fie pedepsiti conform legilor in vigoare. Daca protestarii reuseau sa intre in cladirea guvernului iar guvernul s-ar fi dat demisia astazi l-am fi vazut pe Joha Klauss organiziand convorbiri du protestatarii pentru a forma un guvern al strazii chipurile, format in realitate din sorsisti, usristi, pmpisti si pnlisiti. Aceasta actiune fiind foarte bine coordonata in plan al statului de drepti chiar cu ancheta de abia deschisa a DNA impotriva guvernului pentru faptul c-a dat cele doua ordonante dar si cu scandalul facut de usristi, pnlisti si pmpisti chiar in Parlament. Si bineinteles chiar cu participarea la mitingul de acum 2 saptamani premergator mitingului de protest violent de ieri chiar al presedintelui Romaniei care a incitat ca lumea sa iasa in strada in numar foarte mare pentru a da jos guvernul legal ales.

 2. Da avertismentele de la SRI prin sms au crezut ca se refera la o prezentare pe catwalk de-a lui Botezatu? Domnule in momentul in care dracnea a vazut ca lumea merge, merge si iar merge la demonstratii cand au vazut ca se depaseste 120000 de participanti hotii au adus huliganii. Cum de 2 saptamani nimeni nu s-a batut, nu au aruncat nici macar cu o floare iar acum cand au vazut ca este groasa au trmis huliganii. Peste 300000 de mii au protestat numai ieri in toata tara!

  • Daca tot ne dam cu parerea, vi se pare normal ca informarile intre doua institutii asa de serioase si “utilate” sa se faca printr-un sms transmis intre doi ofiteri cand lucrurile sunt grave ? Mai lasati ura care va intuneca judecata si incerti sa fiti mai altfel, ura urateste femeia.
   Vreti sa insinuati ca Dragnea a incitat la violente ?

    • Da-mi si un cap in gura. Vezi ca de atata ura ai apasat Caps Lock-ul.
     Auzi ?! Tu esti detinatorul adevarului absolut. Daca da, du-te la balamuc, dar du-te repede. Inainte fa un dus rece lung.

    • Pvi, da mai a violat-o Dragnea pe mamicuta ta s-a iesit un intelgient ca tine. In incidentele de aseara este bagat pana-n gat SRI care urmeaza un plan de destabilizare a Romaniei si schimbarea guvernului Grindeanu la comanda lui Joha Wiermer Klauss in urma pierderii alegerilor din 11 Dec. 2017 de catre PNL, USL si PMP.

  • Dar ati auzit avertismentul public făcut ieri de ministrul de interne cu privire la faptul că nu poate fi asigurata securitatea demonstranţilor cât timp protestul nu este autorizat legal?

   • Da ce legatura are? daca era o hartiuta depusa gata era asigurata securitatea? fara hartiuta nema? Domnule Tudor, daca si casa regala a Romaniei protesteaza atunci da-i incolo de manipulatori!
    Zicea doamna Cristea de la PSD, adica a demisionat, ca nicodata nu a fost in pesede asemenea dcitatura , nici macar pe vremea lui Nastase! Ce spuneti?
    Iarasi Tolontan a criticat-o pe doamna ministru de la interne ca atributiile ei nu sunt cautarea jurnalistilor ce scriu pe facebook ci cautarea huliganilor!

 3. Pai avea informatii de la SRI rares Bogdan care a facut o mizerie de manipulare aseara in emisiune. A trebui depusa plangere penala pe numele lui pentru instigare la revolta si raspandirea de informatii false. Vad ca sunt sustinuti de anumite forte oculte dar nu-si platesc datoriile la stat

 4. pe sms?:)) super tara NATO avem :)) bine dreaq ca nu le-au dat mail ca intrau in spam!
  super protocoalele interinstututionale lucreaza perfect :))
  da nu mai bine ii cere SRI-ul dnei ministru prietenia pe facebook ca sa primeasca si ea cand da SRI share?!…:))
  asta e dna ministru aia care l-a demis pe prefectul ala ca nu a raspuns 3 ore la telefon, nu?
  vai de capul nostru cu institutiile noastre cu tot… auzi, sri da avertizari pe SMS, printr-un provider privat si strain…
  eu as zice sa-l premieze Iohannis pe ofiterul ala SRI si Dragnea pe ministreassa. da-i dreaq de oameni (jandarmi si privitori) agresati….

   • @Dandew, … securistule tu esti sanatos la cap ca doar esti meserias in bagatul fitile jignind forumistii care nu ridica-n slavi organizatia terorist de stat SRI.

  • nu raspunzi la sms…
   eu iti scriu atat de des…
   poate m-am purtat urat,
   dar sa stii ca te-am iubit…

 5. ca basista de serviciu de pe blog iar incearca sa manipuleze in stilul caracteristic nu mai mira pe nimeni. cert e un lucru: sri ul minte ca o gazeta de perete comunista! dupa ce ne anunta cu surle si trambite cat de bine si-a facut datoria intr-un prim comunicat, a urmat stergerea acestuia de pe propriul site si postarea celui mentionat in articol unde o cam scalda.vad ca exista o contradictie si in privinta celor 76 de arestati! cert e iarasi ca jandarmeria anunta prin purtatorul de cuvant ca acestia, retinutii de aseara, nu sunt cunoscuti in baza lor de date ca fiind ultrasii vreunei echipe de fotbal. ce sa intelegem cand acum la noi se practica aceeasi metoda sorosista folosita si in sua pentru a strange manifestanti acestia fiind momiti cu mancare calda, bauturi calde, haine si manusi calduroase, inclusiv cazare gratuita si asigurarea de locuri in gradiniti pentru perioada petrecuta de parinti la manifestatii???!!! iar actiunea nenorocitilor de serviciu de la pe in frunte cu javra basista macovei si pitpalacul inbatranit in rele busoi arata foarte clar modul jegos in care asa zisa opozitie basisto-penelisto-johannista in frunte cu ciorditorul de case din sibiu.culmea statului de drepti de la noi o reprezinta “independenta” celor care conduc destinele procurorilor in frunte cu acelasi bolovanos ofticos pupincurist johannist pus in fruntea parchetului general. de penala lulutza ce sa mai spunem? apropo se vede cine a organizat manifestatiile daca vedem ce s-a acoperit in mass media si atentia publicului.

  • ce distractie ar fi ca jandarmii sa fi arestat si pe unii de la sri….

   altfel, e evident ca le-a dat sms la misto, ca sa zica ca au informat, de fapt le-au dat informatii inutile, generale, tardive (puteau sa e dea starea vremii de la anmh) sperind in luatul prin surprindere, violente, raniti si morti… ca sa se stirneasca emotie, doar 🙂

   Cineva la jandarmerie a fost foarte foarte destept….

 6. Eu am vazut de dimineata cum unii protestatari de aseara au oferit flori jandarmilor din fata guvernului in semn de multumire ca i-au separat si protejat de indivizii violenti din seara trecuta.

  Asta este recunostinta fata de cum a actionat jandarmeria !

  Respect pentru cei are au oferit flori si pentru jandarmerie !

  Iohannis a facut un gest oribil cand a condamnat actiunile jandarmeriei. Mi-e rusine cu el presedinte !

 7. Staţi liniştiţi că oricum nu mai aveau timp de a intra în forţă în cei violenţi! Ce se behăie ăla că…. dacă s-a primit prin sms şi nu prin intermediul instituţiei în sine pentru a lua o hotărâre?
  De unde ştie ocupantul că se va lăsa cu violenţă dacă se întâlnesc cele 2 tabere de susţinători? De unde până unde li se blochează dreptul la miting celeilalte părţi?
  Dacă se unesc şi fac un bâlci de mama focului la sediul celei mai mari case încât îi trebuie halicopter? 🙂 🙂 Uită şi de mama impunerii primei doamne a lui!
  Apropo: JANDARMERIA A FĂCUT CEEA CE TREBUIA!
  PENTRU PRIMA DATĂ DE CÂND AU FOST MITINGURI!
  MERITĂ FELICITĂRI ŞI MULŢUMIRI DIN PLIN!

 8. se urmareste ca sri sa preia puterea in stat …punem de un totalitatrism sau macar de un regim autoritar …

 9. In celalalt articol de aici (ieri) referitor ca SRI a informat MAI, am scris ca foarte bine ca si-au facut treaba. Imi pare rau insa imi retrag felicitarile pentru treaba buna facuta de SRI, in urma datelor aparute azi.
  Viorel Ştefu si seful IGPR “Bofgdan Despescu, au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI, în care se făcea referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane.”

  Cum adica cei 2 au primit mesaje sms din partea unui ofiter SRI? Parca am mai auzit-o pe asta cu SMS -ul trimis, o aiureala.
  Normele si protocolul intern al SRI privind comunicari-informari care vizeaza siguranta si securitatea (adunari mari de mase), pana la urma orice fel de comunicari intre 2 institutii importante ale statului se face prin SMS-uri? Zau, chiar asa?.
  Eu cred ca exista niste reguli de baza in cadrul protocoalelor interne cu privire la MODUL si PROCEDURILE UTILIZATE LA NIVEL DE INFORMARI INTRE INSTITUTII ALE STATULUI. Daca s-au trimis SMS-uri indiferent caror persoane din MAI, rezulta ca NU s-au respectat regulile de protocol intern ale SRI. Sau SRI nu are aceste reguli -protocol de baza , ceea ce e si mai grav.

  Orice Institutie de importanta in siguranta si securitatea statului, lucreaza pe baza unor proceduri si protocoale interne CLARE, pe puncte : a, b, c, cu aplicare : punctul a. , b. etc… in situatia x, y, z vizand inclusiv caile si modalitatile de comunicare intre ele. Aici nu e vorba de Gigel care trimite SMS lui Ionel, OK?. Este vorba de 2 INSTITUTII ALE STATULUI cu sarcini si obiective clare, siguranta, securitate, ordine publica…etc…
  1. Daca Viorel Stefu si Despescu aveau telefoanele in alta locatie?
  2. Daca cei doi aveau telefoanele inchise fiind intr-o sedinta?
  3. Daca SRI avea inf. ca in aceasta adunare de oameni poate exista o amenintare de natura terorista, la fel proceda trimitea SMS-uri? Noaptea mintii! pe bune!
  Nici nu ma intereseaza daca Stefu sau Despescu a informat Ministrul MAI, nu asta e treaba, ci faptul ca este inacceptabil ca SRI sa faca informari IMPORTANTE in situatii de acest fel – mitinguri- prin SMS! INACCEPTABIL!.
  Hellvig sa prezinte public procedurile CLARE de colaborare si informare cu alte institutii ale statului. Sa vedem si noi ca SRI informeaza prin SMS si nu oficial (canale oficiale interne si externe) .
  De fapt SRI da dovada ca nu a respectat NICI UN PROTOCOL de lucru, care obligatoriu exista in institutii ale statului.

 10. neamtul spumega ca i s-a stricat mitingul; el nu tine nici cu Steaua, nici cu Dinamo, el tine cu Bayern; neamtul e ofticos.

  asa mi-am dat seama ca avem o noua sansa: poate face atac de apoplexie
  bine, fata nu i se va schimba nici pe caz de paralizie, da macar poate o sa taca… ca n-aduce anul ce aduce ceasul!

  • @vicontele de ghencea/Neamtul urla nu ca i-a stricat mitingul ci ca Jandarmeria a reusit sa-i imprastie pe huligani si sa-i aresteze pe unii dintre ei. Neamtul sperand ca huliganii vor reusi sa sparga randurile jandarmeriei si sa ocupe Palatul Victoriei alaturi de ceilalti protestatari din piata. Iar mai apoi grupul de protestatari sa se deplaseze la Parlament pe care sa-l ocupe deoarece cei din USR care au ramas in cladirea Parlamenturlui peste noapte le-ar fi deschis usile si iar fi poftit inauntru. Sau poate usrstii chiar ar fi dat foc la Parlament. Iar in acesta situatie, nemtalaul ar fi decretat starea de necesitate preluand comanda cu ajutorul armatei si SRI. Iar dupa catva timp ar fi instaurat din nou guvernul Ciolos la butoane. Stabilind de ochii occidentului mai apoi alegeri peste vreo 2 ani de zile. Timp in care DNA ar fi facut dosare si i-ar fi arestat pe toti liderii importanti ai PSD si Alde din Bucuresti si din tara. In timp ce masina lui de propaganda ar fi aruncat toata vina pe cele doua partida care au castigat in fapt alegerile, ceeace l-a facut pe Joha Wierme Klauss sa-si iasa din minti de oftica si suparare.

 11. Prietena mea sa întâlnit cu doi tineri la metrou care veneau de la miting….si ia întrebat dacă nu le este frig să stea atâtea ore în stradă iar ei au răspuns…. ” Cum să nu stăm doamnă când ne plătește cu 200 de lei pe seara Unde pot câștiga eu banii ăștia intr o zi “

Leave a Reply