Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească la 15 noiembrie în San Francisco, pentru primul summit între cele două puteri după un an, potrivit surselor AFP.

Cele două părţi nu au stabilit încă o dată, dar au făcut demersuri pentru ca întâlnirea să aibă loc miercuri, 15 noiembrie, au declarat un oficial american şi unul de la Washington, ambii cerând să rămână anonimi.

Întâlnirea ar urma să aibă loc în marja unui summit al Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), scrie news.ro.

Summitul dintre cei doi preşedinţi nu a fost confirmat de cancelarii, dar ambele părţi au lăsat să se înţeleagă că se aşteaptă ca acesta să aibă loc.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, declarase la 31 octombrie că Statele Unite speră să aibă o “conversaţie constructivă în San Francisco” cu China.

 

Summitul ar fi primul între cei doi lideri din noiembrie 2022 de la Bali, în marja unui summit G20. La vremea respectivă, fiecare dintre ei a descris discuţiile ca fiind pozitive, spunând că au căutat modalităţi de a evita conflictul între cele două mari puteri ale lumii.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, Statele Unite au denunţat prezenţa deasupra solului lor a ceea ce au descris ca fiind un balon spion chinezesc.

La rândul său, China s-a arătat indignată de presiunea tot mai mare din partea SUA, în special de restricţiile privind cipurile electronice, Washingtonul temându-se că Beijingul le-ar putea folosi în scopuri militare.

De asemenea, tensiunile sunt deosebit de mari în ceea ce priveşte Taiwan, pe care Beijingul nu a exclus să o cucerească prin forţă.

Leave a Reply