NATO a cerut miercuri Rusiei să respecte tratatul încheiat în 1987 privind armele nucleare după ameninţarea SUA de a-l denunţa şi a avertizat Moscova în cursul unei reuniuni de la Bruxelles în privinţa ”determinării de a-şi asigura securitatea”, relatează AFP.

Reuniunea s-a derulat la nivelul ambasadorilor în cadrul Consiliului NATO-Rusia, la sediul Alianţei de la Bruxelles. Reuniunea a durat trei ore şi jumătate, a precizat un diplomat.

“Aliaţii fac apel încă o dată la Rusia să respecte pe deplin şi imediat Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) încheiat în 1987”, a anunţat NATO într-un comunicat publicat la finalul reuniunii.

“Suntem gata să continuăm dialogul privind această chestiune cu Rusia, dar ca Alianţă suntem în egală măsură determinaţi să luăm măsuri eficiente pentru a continua să asigurăm siguranţa şi securitatea tuturor aliaţilor”, a avertizat Alianţa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a deplâns faptul că Rusia nu a răspuns preocupărilor exprimate de NATO privind noul său sistem de rachete 9M729 sau SSC-8, se adaugă în comunicat.

NATO consideră că “sistemul de rachete 9M729 constituie un risc serios pentru stabilitatea strategică a zonei euro-atlantice”.

Reprezentantul rus a dat asigurări că noul sistem de rachete nu încalcă tratatul şi a repetat că Moscova va furniza explicaţiile solicitate, susţin surse diplomatice.

Aliaţii europeni din cadrul NATO consideră că tratatul INF este esenţial pentru securitate în Europa şi s-au declarat foarte preocupaţi de potenţialele riscuri pe care le prezintă denunţarea tratatului INF de către SUA.

S-a făcut apel la Washington şi Moscova pentru calmarea jocului, dar “este foarte dificil”, a declarat un diplomat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că renunţarea la tratatul INF ar putea duce la o nouă cursă a înarmărilor şi a promis să reacţioneze în consecinţă dacă SUA vor desfăşura noi rachete pe teritoriul Europei.

Reuniunea a încercat să disipeze şi tensiunile provocate de manevrele desfăşurate de NATO în Norvegia. Jens Stoltenberg l-a informat pe reprezentantul rus privind obiectivele exerciţiului “Trident Juncture” şi Rusia a furnizat amănunte despre exerciţiul Vostok 2018, se mai precizează în comunicatul NATO citat de Agerpres.


The NATO-Russia Council, which brings together the 29 Allies and Russia, met in Brussels on Wednesday (31 October 2018). Ambassadors had an open exchange on several topics, including the situation in and around Ukraine; issues related to military activities, reciprocal transparency and risk reduction; Afghanistan; and hybrid challenges.

In the spirit of transparency, NATO and Russia provided briefings on major exercises. NATO briefed on the ongoing exercise Trident Juncture 2018, and Russia provided a briefing on exercise Vostok 2018. To inform the discussion on Afghanistan, the NATO Senior Civilian Representative, Ambassador Cornelius Zimmerman, provided a briefing on  Afghanistan.

Allies and Russia also shared views on the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty. NATO Secretary General said: “We all agree that the INF Treaty has been crucial to Euro-Atlantic security. For over five years, the United States has pursued diplomatic and technical avenues with Russia aimed at preserving the INF Treaty. The United States is in compliance with its obligations under the INF Treaty and continues to provide substantial transparency on its programmes.” The Secretary General stressed that “no arms control arrangement can be effective if it is only respected by one side. Allies have repeatedly expressed serious concerns about the new Russian missile system, known as the 9M729 or SSC-8. NATO has urged Russia repeatedly to address these concerns in a substantial and transparent way, and to actively engage in a constructive dialogue with the United States.” He concluded, “we regret that Russia has not heeded our calls. This reinforces our assessment that the missile system 9M729 poses a serious risk to the strategic stability of the Euro-Atlantic area. Allies urge Russia again to address these substantial concerns in a transparent manner and to ensure full compliance with the INF Treaty without delay. While we stand ready to continue dialogue on this issue with Russia, as an Alliance we are also committed to take effective measures to continue to ensure the safety and security of all Allies.”

NATO suspended practical cooperation with Moscow in 2014 due to Russia’s illegal annexation of Crimea, and its ongoing destabilisation of eastern Ukraine. At the same time, channels for political dialogue have remained open, and the NATO-Russia Council is an important forum.  NATO and Russia also maintain open military-to-military lines of communication, including exchanges between the Supreme Allied Commander Europe or Chairman of the Military Committee, and the Russian Chief of the General Staff.

Dialogue between NATO and Russia contributes to more predictable relations and enhanced mutual security.


Cel mai mare exerciţiu militar al NATO de după Războiul Rece este strict defensiv, a declarat marţi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, aflat în Norvegia, unde săptămâna trecută a început exerciţiul Trident Juncture, relatează dpa.

În jur de 50.000 de militari, 10.000 de vehicule militare şi mai mult de 300 de aparate de zbor şi nave iau parte la exerciţiu, care se desfăşoară pe uscat, pe mare, în aer şi va implica şi capabilităţi cibernetice.

”Acesta este un exerciţiu necesar pentru a ne asigura că NATO furnizează o descurajare credibilă. Motivul pentru care facem aceasta este pentru a preveni conflictul, nu pentru a provoca un conflict”, a subliniat Stoltenberg, în faţa presei, după o întâlnire cu ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen.

Cei doi au asistat, împreună cu alţi oficiali, printre care ambasadori la NATO, la manevrele desfăşurate în apropierea oraşului norvegian Trondheim.

De altfel, Stoltenberg a subliniat că Alianţa a dat dovadă de transparenţă în privinţa acestor exerciţii şi a invitat observatori din alte state.

Scopul Trident Juncture este de a exersa răspunsul NATO la un atac asupra unuia din membrii săi.

În afară de cele 29 de ţări membre ale NATO, ţările partenere Finlanda şi Suedia contribuie cu forţe la acest exerciţiu, care se va desfăşura până în 7 noiembrie.

Stoltenberg a reiterat că Rusia a informat NATO săptămâna trecută despre teste cu rachete pe care plănuieşte să le întreprindă în largul apelor Norvegiei începând de joi, 1 noiembrie.

‘Mă aştept ca Rusia să se comporte într-o manieră profesionistă, noi nu ne vom modifica planurile exerciţiului’, a spus secretarul general, precizând că NATO va monitoriza operaţiunea Rusiei, care se va încheia sâmbătă.

Jens Stoltenberg a salutat faptul că miercuri urmează să se reunească la Bruxelles Consiliul NATO-Rusia, un forum esenţial de dialog, dar a refuzat să comenteze cu privire la agenda întâlnirii.

Atât Stoltenberg, cât şi ministrul Bakke-Jensen au subliniat că Trident Juncture nu este un exerciţiu în stilul Războiului Rece.

”Noi exersăm apărarea colectivă – aceasta este misiunea principală a NATO. Trebuie să arătăm că avem determinarea, capabilităţile, voinţa de a-i apăra pe toţi aliaţii”, a subliniat Stoltenberg.

”În timpul Războiului Rece existau două blocuri militare care se confruntau, Pactul de la Varşovia şi NATO. Erau sute de mii de trupe gata de luptă de ambele părţi de-a lungul frontierei Est-Vest în Europa. Astăzi nu mai există nimic similar”, a adăugat el.

O altă diferenţă este aceea că acum există mai puţine arme nucleare în Europa, a mai spus secretarul general al Alianţei.

”Ceea ce vedem astăzi este o situaţie mai imprevizibilă, în care este mai dificil de prevăzut ce se va întâmpla şi în care există mai puţin acord în privinţa regulilor jocului”, a menţionat el.

Potrivit lui Stoltenberg, utilizarea ”tacticilor hibride” printre care atacurile cibernetice şi amestecul în politica internă, precum şi riscul de atacuri teroriste se află printre provocările contemporane cărora trebuie să le răspundă NATO.

10 COMMENTS

 1. K.Johannis la Suceava ar fi spus ca cetatea Sucevei nu a fost cucerita niciodata — nu din cauza zidurilor groase — ci pentru ca ar fi avut conducatori cinstiti si libertate pt.cetatenii sai. O astfel de afirmatie e complet ilogica, si ma mira ca unui om care a fost candva fizician nu i-a mai ramas un dram de bun simt practic, in schimb pare inebriat cu entuziasm pro-globalist.

  Dimpotriva, zidurile groase iti garanteaza vecini care te respecta.(“Good fences make good neighbours.”)
  Sa nu stie Johannis cum ii alungau orasele germane pe indezirabili (pe migratorii sub coviltir, de ex.) in afara zidurilor orasului, de-a lungul intregii istorii medievale, tocmai pentru ca acestia nu respectau societatea gazda?

  Johannis si Melescanu se pregatesc sa semneze in Maroc, pe 11Decembrie, acordarea de “drepturile omului” oricarui strain din Africa si Asia care vrea sa se aseze in Romania; adica ONU ne va sili sa ne lasam granitele deschise. Numai cine nu vrea nu intra!
  Pe noi, poporul, ne-au intrebat daca suntem de acord cu mutarea de straini din Arabia si Africa, sa ne fie vecini de batatura?!

  ”Austria nu va adera la Pactul ONU privind migraţia”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz. Austria nu va trimite un emisar la ceremonia de semnare a documentului, care va avea loc în oraşul marocan Marrakech în luna decembrie, şi se va abţine de la votul în acest dosar în Adunarea Generală a ONU de anul viitor, potrivit proiectului de decizie ce va fi adoptată miercuri, 31 octombrie, în şedinţa săptămânală a guvernului de la Viena.
  ”Opinia guvernului este în special că din acest pact nu rezultă sau nu poate rezulta niciun drept al omului la migraţie. Nu poate exista nicio diluare a migraţiei legale şi ilegale, aşa cum ne temem că ar putea rezulta din acest pact. Suveranitatea Austriei trebuie să fie menţinută tot timpul”, menţionează proiectul de decizie al executivului de la Viena.
  https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/10/31/austria-se-va-retrage-din-pactul-global-privind-o-migratie-sigura-ordonata-si-reglementata–202351

 2. Interesanta postarea Dvs. de cele mai multe ori mai gresim cand scriem, insa cu tot respectul ce inseamna “inebriat” ?

  • Sunteti roman si crestin?
   Stiti ceva latina?
   Iata un exemplu:
   “cruce inebriari” este un fragment vers in latina vulgara in care crediciosul se roaga langa cruce ca sa fie “inebriat”(=patruns) de iubirea pentru Hristos. (Exista cateva rugaciuni celebre medievale in cantul catolic care cuprind cuvantul: Stabat Mater, Salve Regina, etc.)

 3. https://www.nzz.ch/in_rumaenien_gilt_die_schweiz_als_langweilig_stimmen_aus_bukarest-1.1718556
  Ce publictate prosteasca fac “beleujatii” astia care se dau mari profesionisti, mari democrati, mari vorbitori, mari analisti sau mari….”oribili si josnici comentatori” care jicnesc prin analiza propriei pareri!
  Cum poti sa cataloghezi o tara daca nu ai locuit macar 5-7 ani in spatiul respectiv si ma refer la elvetia! Poate e pelarerea celor care nu au reusit sa se integreze dar, nu inseamna ca ceea ce au trait parerologii e si adevarat!
  Locuieste si munceste 5-7-8 ani in elvetia si nu mai arunca vorbe aiurea, chiar si despre romanica, nu ai dreptul sa vorbesti de rau tara ta doar pentru a te pune in prim plan tu/voi nesimtitilor cu caracter jegos!

 4. off topic
  Mi se pare anormal comportamentul presei si nu numai la adresa d-lui ministru, profesorul T. Toader, presiunea nejustificata, catalogarea ca organizator de jocuri si concursuri si supararea gratuita ca vezi Doamne intarzie cu publicarea unor documente.
  Printre multe altele problemele Romaniei mai sunt si altele si ar fi frumoas ca acestea sa fie scoase de urgenta la rampa.

 5. Nimic oficial despre nr. De militari romani la TRJE18. Stii ceva Radu Tudor din discutiile cu ministrul Apararii?

Leave a Reply