Fostul premier Victor Ponta a rabufnit pe Facebook, cerand motiune de cenzura si inlaturarea Guvernului Ciolos :

——————–

Dezastrul administrativ generat de întreruperea sistemului electronic de achiziții publice SEAP, din cauza exclusivă a incompetenței Guvernului de tehnocrați, este după părerea mea cel mai întemeiat și corect motiv pentru depunerea unei moțiuni de cenzură imediat după 15 iunie!

Faptul că întreaga țară e blocată dintr-o cauza clară de incompetență și delăsare reprezintă o situație atât de gravă încât Parlamentul trebuie să o sancționeze (prin moțiune de cenzură, dar și o Comisie specială de anchetă)!

Să vă explic de ce:

Transpunerea Directivelor europene privind achizițiile publice a fost realizată de Guvern în cursul anului 2015. A fost astfel trimis în Parlament sub forma pachetului legislativ în luna Octombrie. În mod absolut firesc în timpul dezbaterii parlamentare Guvernul avea posibilitatea și obligația să pregătească toate actele normative subsecvente privind normele și procedurile de aplicare! Dar surpriză – când legile au fost adoptate de Camera Deputaților și publicate în Monitorul Oficial s-a constatat că Guvernul pur și simplu nu a făcut nimic. Și astfel Sistemul electronic de achiziții publice a fost suspendat din cauza lipsei normelor de aplicare!

Ce înseamnă suspendarea Sistemului!? Toate instituțiile publice din România (școli, spitale, primării, alte autorități locale, case de bătrâni, pompieri, CNADNR etc.) dar și cei care eventual doreau să deruleze programe finanțate din fonduri europene au două opțiuni:

1. Nu achiziționează nimic până pe 15 iunie și pun lacătul pe toate aceste instituții – ceea ce clar reprezintă infracțiunea de abuz în serviciu;
2. Achiziționează prin încredințare directă, fără a folosi SEAP – și deci iar sunt pasibili de abuz în serviciu.

Doar ca fapt divers, cred că și ofițerii SPP care fac coloana de la București la Sibiu sau care merg cu pistoalele pe bicicletă trebuie să cumpere benzină prin SEAP. Ghinion!

Domnule Klaus Iohannis – INCOMPETENȚA UCIDE – și Guvernul Dvs. e profund vinovat de asta! Sau mai bine zis dvs. personal. Nu cred însă că vă interesează prea tare asta cât timp avioanele și cazările dvs. în străinătate nu sunt achiziționate prin SEAP! ”

Teodorovici : “Guvernul Ciolos este impotriva Romaniei!”

‘Eu am spus-o, de la momentul în care s-a votat în Parlament acest guvern, că a fost o greșeală. O spun și astăzi. A fost o greșeală atunci. Domnul președinte Iohannis a fost foarte abil în a ne pune nouă în brațe, parlamentarilor, sarcina de a vota un astfel de guvern, prin mijloace pe care, sper, cândva, cu toții să le știm și să fie la lumină. Unii le mai știm, le mai bănuim. Acum încearcă să fie la fel de abil și să spună că nu este guvernul domniei sale’, a declarat senatorul PSD.

Teodorovici a susținut că speră ca la alegerile din 5 iunie să fie un vot masiv al populației în favoarea PSD, care ‘să arate, să fie un mesaj clar către partid în principal, către conducerea partidului, ca o moțiune de cenzură să fie luată în discuție și să fie depusă’.

Social-democratul a susținut că Guvernul Cioloș trebuie oprit, pentru că altfel, dacă va fi lăsat mai departe, ‘așteptând alegerile din toamnă, va fi greu, chiar și pentru un ministru de finanțe strălucit, să facă față începând cu 2017 și ne vom întoarce, din păcate, la acea perioadă de tristă amintire 2009-2011’.

Teodorovici a mai spus că PSD este un partid mare și care trebuie să ia o astfel de decizie după alegerile locale. Senatorul consideră că un politician este obligat să lupte pentru a ajunge la putere și pentru a conduce țara, ‘pentru a face bine, după care, în funcție de asta, lumea să te voteze sau nu’.

Eugen Teodorovici a spus că Guvernul Cioloș este împotriva a tot ceea ce înseamnă România. ‘E frustrant pentru că oamenii din acest guvern nu răspund. (…). Hai să fie un guvern politic, care să răspundă. (…). Cum l-aș califica? E puțin să spun anti-tot ceea ce înseamnă România, de la simboluri până la viața de zi cu zi. Efectiv ei luptă împotriva noastră ca țară’, a susținut social-democratul.

El a adăugat că o soluție este o nouă guvernare. ‘Orice zi ne va costa pe noi ca țară, ca politicieni care vrem să guvernăm în viitor această țară, pentru că e greu să repari o zi de nerealizare în orice domeniu’, a conchis Eugen Teodorovici.

Liviu Dragnea nu e asa hotarat

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, la Timişoara, că nu este sigur dacă partidul său va recurge la o moţiune de cenzură care să ducă la schimbarea Cabinetului Cioloş.

“În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, lucrurile sunt şi simple, şi complicate. Noi putem introduce moţiune de cenzură şi guvernul să pice, dar de-abia de aici se complică lucrurile, pentru că va trebui să mergem tot la Cotroceni, la domnul preşedinte Iohannis, dar nu avem nicio garanţie că va desemna un premier din rândul celor pe care-i vom propune noi. Aşa că ne vom putea trezi tot cu Cioloş ca propunere sau cu un alt tehnocrat şi să ajungem în ‘guvernul meu 2′, ceea ce ar putea să însemne să cădem din lac în puţ, cu o altă garnitură guvernamentală care să stea câteva luni de zile până înţelege ce se întâmplă acolo şi să nu generăm o instabilitate politică şi socială mai mare decât cea de acum. Decizia nu e luată nici pentru a depune, nici pentru a nu depune moţiune de cenzură’, a afirmat Dragnea.

Preşedintele PSD a mai punctat că pe această temă a discutat cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, concluzia fiind că după alegerile locale va avea loc o întâlnire de analiza cu privire la acest subiect.

‘După alegerile locale vom face o întâlnire şi vom analiza care sunt cele mai bune variante şi să vedem dacă continuarea guvernării din partea actualului cabinet poate produce riscuri majore la adresa securităţii naţionale. Dacă nu ajungem la nivelul acela, s-ar putea să-i mai ţinem’, a mai spus Liviu Dragnea citat de Agerpres.

—————-
“După părearea mea, acum o moțiune de cenzură este un act politicianist și nu cred că face sens”, a declarat Klaus Iohannis la sfârșitul ceremoniei de inaugurare a monumentului Aripi din Piața Presei Libere, citat de DC News.

 

15 COMMENTS

  1. Deontologic era sa postati si punctul de vedere al ministrului Marius Bostan … din conferinta de presa … sau strica feng shui-ul constructiei jurnalistice de mai sus ?
    Motivul faimoasei motiuni nu era tocmai SEAP -ul ? Cearta intre politruci nu intereseaza pe nimeni sanatos cap … motivul scandalului poate ca da.
    Lasa asa … 🙁

    • Da, inca mai exista falfaitori ai termenului “feng shui” pe care daca-l bagi sau daca umbli cu el in gura des devii dintr-odata foarte interesant si atractiv pentru ceilalti. Este ca acel gen de papagali speranta care repeta la infinit expresia “cu siguranta”, pentru ca au auzit-o si ei si au impresia ca pari foarte cult in cap daca te opintesti frecvent si scoti pe gura aceasta expresie de doi lei si cinci’spe bani. In termeni simpli acesti indivizi se numesc simplu “papagali”, asa cum ii percepem toti de altfel. Ma refer la toti astia normali la cap, care am mai ramas. Pa, pa.

      P.S. Cand vezi expresii de-astea folosite fara noima, in exces, aiurea, te apuca voma efectiv!

  2. Asta e o minciuna grosolana lansata de oamenii lui basau: ca presedintele tarii poate numi premier PE CINE VREA EL! Cine promoveaza aceasta minciuna este ori prost, ori ticalos!!
    Oameni buni, trezitiva! Constitutia spune clar:
    ARTICOLUL 103
    (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, IN URMA CONSULTARII … etc etc

    Va pun 2 intrebari ajutatoare:
    1) Daca iohanis ar dori sa numeasca premier PE TAICA-SU, ar fi asta CONSTITUTIONAL?
    2) De ce legiuitorul a folosit, la art. 103, sintagma “in urma consultarii”, iar NU sintagma “dupa consultarea”?
    La intrebarea nr. 2, raspunsul este limpede: numele viitorului premier trebuie sa fie O CONSECINTA, O URMARE CAUZALA A CONSULTARII.
    Asadar, presedintele NU numeste premierul DUPA (succesiune TEMPORALA) consultari, ci IN URMA, CA URMARE A CONSULTARILOR, ca o CONSECINTA CAUZALA (succesiune de tip cauza-efect)
    Astfel, si raspunsul la prima intrebare devine simplu: NU, iohanis NU are dreptul constitutional de a-l numi pe taica-su premier, pentru ca numele acestui domn nu va fi O CONSECINTA, O URMARE a consultarilor.
    Sa ne amintim magaria imensa facuta de basescu care a sfidat Parlamentul Romaniei, trintind citeva vorbe pe linga subiect si concluzionind: V-AM CONSULTAT!
    Sigur, e de discutat cit este vina lui, si cit e vina papagalilor care s-au lasat calcati in picioare, atita timp, de acest individ! Dar gata! AJUNGE!

      • Absolut! PSD-ul este o adunatura de indivizi lipsiti de cojones, numai buni de incalecat (cu foarte putine exceptii), care se gindesc mai mult la pielea lor decit la binele national.
        Nu este insa, in totalitate, doar vina lor!
        Avea dreptate Paunescu: “Insa unde-au fost romanii / Cind a fost taiat Viteazul?”
        O vina avem noi, toti, intr-o tara in care sint bagati in puscarie oameni pentru delicte telepatice sau, pur si simplu, doar asa, “ca sa dam un exemplu”!

    • Pai Basescu a vrut sa il puna el cu de la sticla putere pe Livache prim-ministru! Deci, isi consultase sticla, a fost doar pe baza de sticla si nimeni din tiganie nu s-a mai inflamat atat! Ala facea ce vroia. Pa, pa.

      P.S. Societate civila in tiganie nu exista, ONG-uri, sindicate etc. Toti au fost compromisi, corupti sau executati. Moralitatea la romani e zero dupa epoca comunista. Sperante ca ceva?! Nimic? Burghezii de la Bruxelles si camatarii planetari conduc planeta, inclusiv colonia numita Romania. Ne indreptam inspre democratiile occidentale, inspre statele dezvoltate, inspre inaltele valori. Mortii si ranitii lor…

  3. Poate fi si jocul de-a polițistul rău si polițistul bun-un act “politicianist”, vorba lui Johannis-prin care PSD-ul sa se redefinească in chip de partid de “opoziție”, in vederea alegerilor parlamentare; după cum poate fi si rezultatul unei revolte autentice a foștilor miniștri PSD in fata iresponsabilității si incompetentei “politrucului privat”(tot de la Johannis citire) si-a “comisarilor” trimiși de UE sa-i susțină regimul. In ambele cazuri pare sa fie vorba de o trezire a PSD-ului din stupoarea provocată de pierderea prezidențialelor, stupoare întreținută de excesele DNA si accentuată de sprijinul, dubios dar răsunător, al ambasadorilor aliați fata de foștii adversari. Daca ne uitam atent la retorica liderilor observam o serie de nuanțe care n-au mai apărut până acum: Ponta cere iertare partizanilor săi, si prin ei, electoratului pentru a fi dezertat de la datoria lui de conducator, promite sa-si reîmprospăteze curajul luând ca model un lider local, acuzat ca si el, pe baza de delațiuni fara acoperire faptică; Dragnea, pe de alta parte, ironizează reforma johannista si cu ea ideea de “coabitare”/lașitate politica, in numele rațiunii de stat, cu aceiași impotenti deghizați in reformatori, iar Firea, care n-a abdicat niciodată de la curaj (dovada procesul cu Basescu) refuza ultima confruntare televizata cu ceilalți candidați la primăria capitalei pe motiv de previzibila bălăcăreala idioata la adresa ei si-a familiei sale. Toata retorica se axează pe ideea curajului, a sacrificiului, a datoriei care trebuie îndeplinită cu orice risc (Ponta: pentru cetățeni va fi bine, pentru mine va fi foarte rău”, discurs la Reghin), a demnității (Firea a participat la demisia soțului din partid ca sa nu producă suspiciuni de conflict de interese, si si-a asumat fapta) si, după mine, demonstrează mai mult decat cabotinerie. Teama mi-e ca celebra “reforma” a clasei politice anunțată de PNL cu surle si trâmbițe (bietul Mișu Voicu stătea sa se sufoce de indignare, deunăzi, ca nu i se recunoaște sacrificiul facut prin retragerea candidaturii lui Orban pe care, sincer, il crede nevinovat) chiar se-ntamplă, insa in tabăra adversa; așa e cand hăituiești prea tare pe careva, s-ar putea sa-l aduci la curajul cel de pe urma si nu te mai scapă nici Klemm, nici Kirchbaum, cu Locotenenții (coloneii) lor cu tot. Intre timp, desigur, prostia se plătește/guvernul meu zburda pe bicicleta, cu pistolul la brâu, pe la semi-maratoane de binefacere. Asta e.

  4. Partidul meu , guvernul meu, CSM -eul meu, DNA meu ,razbunarea mea si o gramada mare de incompetenta si abuz de turism si lux . Marea creatie iohanista .

  5. Achizitiile sunt un domeniu dezastruos in Romania. au fost preluate tot felul de ineptii din vest, suntem mai catolici dacat Papa iar, rezultatele se vad cu ochiul liber.
    Asa de performate, transparente sunt programele si Legea achizitiilor in schimb cu toate astea se fura ca-n codru iar, achizitiile se fac anevoios creand tot felul de suspiciuni si interpretari, nu de multe ori intemeiate.

  6. Ponta are tupeu gen Basescu. Mai si recunoaste ca au intarziat in Parlament (unde PSD are majoritate) legea achizitiilor publice data de UE in febr. 2014 pana in toamna lui 2015, ca sa continue achizitiile directe fara licitatii gen Hexi Pharma.

    El nu a facut nimic pe exercitiul bugetar 2014-2020 pe fonduri europene, ci doar carpeli pe ultimul exerciutiu 2007-2013 si nici pe acela nu a cheltuit toti banii, ramanand 9-10 miliarde de euro necheltuiti. De proiecte intarziate si pe care vom trebui sa returnam banii nici nu mai vorbesc !

    Ciolos practic a pornit cu 2 ani intarziere.

Leave a Reply