Comisia Europeană aşteaptă dovezi de la Guvernul României că poate susţine creşterile salariale şi de pensii angajate şi că nu va depăşi un deficit bugetar de 3 la sută, a declarat, luni, la Europa FM, comisarul european pentru Politici Regionale Corina Creţu, precizând că la Bruxelles există temerea ca România să nu ajungă în situaţia Greciei.

Corina Creţu a spus că se aşteaptă măsurile astfel încât ţara noastră să nu intre în procedura de infringement, de a fi pusă sub observaţie pentru modul în care este depăşit deficitul bugetar.

”Domnul prim-ministru (Sorin Grindeanu – n.r.) i-a dat asigurări domnului Moscovici (Pierre Moscovici – comisar european pentru afaceri economice- n.r.) că se fac calcule, astfel încât acest proiect ambiţios de mărire a salariilor să se încadreze în final în acest deficit bugetar de 3 la sută. Comisia Europeană aşteaptă documentaţii din partea Guvernului României. În această etapă suntem – în ce măsură Guvernul României va considera că aceste măriri de salarii sunt sustenabile şi se poate îmbunătăţi viaţa oamenilor, în paralel cu menţinerea acestor reguli. Pentru că am avut cazul Greciei şi, într-adevar, Comisia Europeană are aceste temeri. Spania, Portugalia au intrat în criză. E important să nu ajungem şi noi la fel. (…) Bani, creştere economică avem. Dar să vedem cât de sustenabile sunt aceste propuneri de măriri salariale, astfel încât să nu intrăm pe procedura de infringement, de a fi puşi sub observaţie pentru felul în care depăşim sau nu deficitul bugetar”, a afirmat comisarul european Corina Creţu.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, în februarie, ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depăşească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018. Ei au cerut ca Executivul să anunţe măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, în cazul în care va constata depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), astfel încât România să nu depăşească acest nivel, în condiţiile în care datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB.

Ministerul Finanţelor consideră că scrisoarea transmisă de Comisia Europeană arată doar o precupare, iar diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare.

Comisia Europeană estimează că România va înregistra “deviaţii semnificative” ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, iar balanţa structurală va suferi “noi deteriorări” în 2017 şi 2018. Această situaţie ar fi provocată în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creşteri de pensii şi salarii, spun oficialii CE.

 

49 COMMENTS

 1. Cat are Franta deficit bugetar? Peste 3%. Si UEul de teme ca Romania ajunge in situatia Greciei?!??? Temerea Bruxellesului e sa nu ia romanii niste salarii mai mari, sa nu fie fortzate multinationalele sa plateasca mai mult, nu deficitul bugerar….

  • UE sa ne lase.
   Comisarii europeni sa si reduca salariile la nivelul nostru.In spirit de solidaritate pentru cetatenii europeni care tot…platesc UE.

   • Mentalitate comunista, reminiscente comuniste… In loc sa ceri sa-ti faca si tie macar la sfert din cat au aia, tu ceri sa ii aduca si p-aia la nivelul celor rupti in posterior!

    P.S. Nu e mai bine sa creasca salariile si celor din tara, ca sa ajunga toti macar la jumatate din cat au comisarii europeni? La noi toti gandesc invers, in spiritul luptei de clasa si sa moara si capra vecinului, ca daca unii castiga mult si restul sunt rupti in c.. logica nu e sa le creasca si descultilor macar la jumate din cat au boierii, ci sa-i aduca si p-aia la nivelul lor ca sa fie toti la sapa de lemn si ca toti sa fie rupti in c.. Mentalitate si idelologie comunista, repet, propagata masiv prin toate gurile de tunuri de propaganda ale securitatii si procuraturii care conduc tara.

    Stimularea invidiei se cheama tehnica psihologica de manipulare respectiva. A stat la baza luptei de clasa in perioada bolsievica. Cu asemenea mentalitati putem ajunge cel mult inapoi la coada vacii si in evul mediu, ca de progresat evolutia se cladeste pe cu totul alte baze ale logicii si mentalitati. Crezi ca ai inteles ceva din ceva… ?!

    Respekt deosebit

  • Cand se mareste bugetul la SRI si DNA nici FMI nici UE nu sunt ingrijorate.
   Cand se dau capsomanilor alora olandezi 1.6milarde pentru fregate si pentru capsomanii aia de germani 2.4 miliarde nimeni nu e ingrijorat nici FMI nici UE.
   Cum se mareste pensia romanilor …e nenorocire…
   ——–
   Deci bani pentru secursim si arme dar nu si pentru oameni.

  • Exact! 😀
   Cum mai exploateaza ei mana de lucru ieftina? Ca doar n-au venit aici sa-i calareasca pe tefeleii corporatisti pt ca n-au mai gasit inteligente care sa le faca aceleasi treburi la ei acasa sau in alte tari in care nu se mimeaza drepturile si civilizatia…
   Din cate am vazut pe Eurostat, salariul minim pe economie e si de 8 ori mai mic in Romania. Adica, intelegem ca cu un salariu din strainezia, platesti aici 8 necalificati sau calificati platiti cu minimul pe economie, nu? Daca deduc gresit, sa ma corecteze cine crede.

   La bruxellezi salariul MINIM pe economie era 1500EUR la nivelul anului 2015, conform Eurostat (actualizat la 6 Feb.2017)
   La francezi, 1450 EUR, la 2015.
   La olandezi 1500 EUR, la 2015.

   Pai, daca e asa, sa tot exploatezi si sa faci pe jupanul cu romanii, nu?

   (Pt conformitate: https://www.google.ro/publicdata/explore?ds=ml9s8a132hlg_&met_y=minimum_wage&idim=country:be:nl:fr&fdim_y=currency:eur&hl=ro&dl=ro#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=minimum_wage&fdim_y=currency:eur&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:be:nl:fr:de:bg:ro:uk:es&ifdim=country&hl=ro&dl=ro&ind=false )

  • Vorbesti prosti in Romania nu se mai produce NIMIC, in Franta printre altele se produc avioane cel mai ieftin costa 100 MIL EUR, trenuri cateva milioane vagonu, nu mai zic de agricultura. Franta isi permite sa aiba deficit ca la o adica are de unde s-al acopere pentru ca acolo se produc de toate.

   Iar povestea cu multinationalele e doar o poveste, nu is multi care lucreaza pe salar minim pe economie in multinationale.

   Stiti ce e trist ca prin marirea salarului minim tocmai ca multinationalele vor fi ajutate iar firmele mici ingropate e simplu. O multinationala are si resurse si putere de a optimiza acele costuri pe cand o firma romaneasca mica cu 2-3 angajati nu, o multinationala daca nu ii place ceva se poate reloca in orice alta tara in schimb o firma mica cu 2-3 angajati nu poate face asta.

   Inainte sa spuneti o tampenie ce ar fi sa ganditi unpic? Creste salarul minim, da? bun ganditiva la un exemplu banal alimentara de la colt de strada unde vanzatoarea are salar minim pe economie, alimentara are un profit mic daca tot cresti salaru minim alimentara nu o sa aiba profit mai mare ca nu o sa vanda mai mult in schimb scade profitul ceea ce inseamna ca exista riscul inchiderii alimentarei, pe cine credeti ca ajuta asta? Va zic eu pe acea multinationala care la mica distanta are un hipermarket cu putere muuuult mai mare decat orice mic antreprenor.

   Cine crede ca poate face ceva incat sa fie afectate multinationalele este naiv daca nu le place se muta in alta tara si asta e in schimb economia roamaneasca o sa aiba de pierdut.

   Da salariile trebuie sa creasca dar nu din pix ci bazat pe ceva pe crestere economica sustenabila bazata pe productie cu valoare adaugata.

   • Adica cresterea economica (scuzati cacofonia) se bazeaza pe “productie cu valoare adaugata”…. care, eventual, se obtine la alimentara de la colt. Tare, nene, D. Ricardo & J. M. Keynes impreuna, in ce spui…
    Prietene, retail-ul merge la greu pe salarii mici; la fel si industria usoara (aia care mai e, de regula, lohnu’ cu prelucrare d-aia cu valoare adaugata mica) pe care, atunci cand creste minimul, se pun presiuni. Chestie care nu convine undeva, acolo sus…
    Platesc contributii sociale, nu vorbesc din afara : daca o afacere sta in milionu’ care se va da suplimentar la buget, drept contributii, atunci nu prea mai e afacere.
    Si, oricum, la stat minimu’ respectiv e cam rar, cel putin in ultima vreme; prin urmare, n-are legatura cresterea in “bugetar” cu minimul pe economie…
    (Apropo : prin 2001 castigam, de la o meganationala d-asta d-a noastra, 210 USD net – 350 USD brut; cu functie, cu raspunderi; si era OK. Pas de incearca sa rezisti in zilele noastre cu banii aia. Ce inseamna asta ? C-au crescut preturile in valoare reala, si-au “tras” si de veniturile populatiei; da’ au tras mai usurel, asa, sa nu se rupa…)

   • Dupa mintea ta, cei care lucreaza pentru multinationale sunt doar cei care lucreaza din birou, care au masini “pe firma”? :))) Naivitate pura. Habar n-ai ce vorbesti, dar te bagi in seama. Ai idee cati romani castiga pana in 1500 LEI venit net?
    Nivelul preturilor, in crestere permanenta si niciodata in acord real cu veniturile romanilor care sunt nevoiti sa traiasca pe la nivelul salariului minim sau o suta de euro mai sus, nu intreaba salariatii daca le-ar pica bine sa mai creasca nitel si… tot timpul de fapt. In timp ce un salariu creste o data pe an si de multe ori nici atat daca nu creste salariul minim pe economie. Stii astea toate? Tu ai impresia ca toti vorbim din povesti, sa, ca tine? Tu cum traiesti din 1500 de LEI? Bine?
    Cat despre teoria halucinanta pe care o tii despre cat de greu merg afacerile mici din cauza cresterii salariului minim, zau, ma umfla rasul daca nu ma umfla plansul cat de naiva e… No comment.

   • A, si apropo, ca uitai sa te intreb: poti sa faci o comparatie si intre nivelul preturilor in Romania, la orice vrei tu si cele din tarile europene si, sa le transpui peste nivelul veniturilor din fiecare tara? Se pastreaza, macar, raportul?
    Pesemne ca esti adeptul teoriei de tip “Boc” – taiem cheltuielile ca sa ne mearga bine. Marfa gandire economica! :))

 2. Toți naivii cred ca gata dacă da guvernul ordin, de mâine lapte și miere neica. Situația Greciei ne paste cu excepția ca nu se va baga nimeni sa ne scoată din rahat. Vom declanșa un Romexit pentru ca vesticii sunt rai și apoi teleormanizare tata. Așa ne trebuie.

  • Nasule, ti-am zis eu ca bine nu te mai faci si nici de oprit n-ai cum sa te opresti, pentru ca pestele de la cap putrezeste! Singura solutie ar fi sa te bage la trifazazic pana te incendiaza!

   P.S. Respekt deosebit

  • stimate domn, daca dvs nu reusiti sa percepeti comparatia extrem de grava a romaniei cu grecia ca o lovitura f dura, atunci va doresc numai bine si sanatate. sa ne vedem fiecare de drumul lui

   • Pai noi suntem mai praf decat grecii. Lovitura in moalele capului care ar fi? Ca in sfarsit macar recunoaste cineva asta?!
    Aia macar scot miliarde din turism. Deci suntem sub greci. Nici cap nu cred ca avem ca sa ne loveasca cineva in moalele lui

 3. s-a rupt lantul de iubire, dle Tudor?
  cum? Corina cretu a spus asa ceva?
  asa ceva?
  de necrezut…
  psdistii&aldistii sunt cei mai buni, cei mai destepti, cei mai necorupti, cei mai nemincinosi….

  • E si vezi sa nu ti se faca rau si sa intri in chinurile facerii de emoragie cerebrala ce te-a lovit cand ti-ai dat tu seama ca psdistii&aldistii sunt foarte corupti si mincinosi, mamare! Sa moare maica-sa care sifonarii astia de dreapta au guvernat si ei vreo 14 ani tara, ca 4 ani au condus Țapu’ cu taranistii si 10 ani a fost la aparat Basescu Damigeana cu compania lui de elita, Cocos, buzoianca Urdea “Buna pentru Romania!”, Adriean Vicleanu, Blaga, Boc etc. Cu aia n-ati mai avut nicio treaba, aia nu mai erau prosti, corupti si mincinosi, aia au fost spuma si caimacu’, cand au taiat pensiile si salariile cu 25% si a imprumutat Basescu Sticle tara cu 20 miliarde de euro in 2009 la intelegere directa intre el si camatarii de la FMI fara consultare parlamentara sau referendum national, atunci nu vi s-a mai facut rau ca era prostie, coruptie si minciuna, ca era eu sa iti zic vreo cateva. Mars, sifonarilor pro-securisme “de dreapta” ce sunteti, dati-i drumu’ la munca si nu mai stati toata ziua sa ragaiti in strada si pretutindeni ca voua nu va da guvernu’ harneala ca dup-aia sa aveti dupa ce sa iesiti in strada si sa le cereti demisia. Sifonarilor ce sunteti!

 4. Cel mai performant guvern european din sec 21:))) . Cele mai mari demonstratii impotriva lui, dupa 3 luni de la investire a oripilat partenerii externi, cele mai mari temeri fata de masurile economice…nimic pe infrastructura…nimic pe fonduri europene…doar scandal! Bine ca cerem demisia celei mai apreciate femei din Romania : Laura Codruta Kovesi!

 5. Se fac eforturi (externe) pentru a ajunge in situatia Greciei. Insa, dorinta permanenta a unora de a prelua resurse de la altii si de oriunde nu va mai dura mult. Vine si episodul cu Autodistrugerea. Nimeni nu se gandea, de exempu, la Brexit, SUA, Turcia… Si e doar inceputul.
  Intrati pe “Departamentul Zamolxe Romania”…

 6. 2016 -Șase state membre ale UE au raportat anul trecut un deficit bugetar egal sau mai mare de 3% din PIB, respectiv Grecia (7,5%), Spania (5,1%), Portugalia (4,4%), Marea Britanie (4,3%), Franța (3,5%) și Croația (3,3%).

  Spania nu a reusit sa atinga tinta de deficit bugetar pentru 2016, fiind al saselea an consecutiv în care Madridul nu reuseste ……Aha, Spania 6 ani la rand….BINEEEEE!!!. Iar Romania pusa la zid, nu?

  2014- Franta a ratat tinta de deficit bugetar stabilita de UE. Hai zau!, sa lesinam chiar Franta? Ghinion!

  stiripesurse : Spania și Portugalia, sancționate pentru deficitul bugetar -2016
  În comunicatul de presă care a urmat întrunirii se arată că Portugalia și Spania nu au implementat măsuri eficiente de corectare a deficitului bugetar, așa cum a sugerat Consiliul European.
  În urma celor două decizii și în baza articolului 126(8) din Tratatul de la Lisabona, cele două state urmează să fie sancționate cu amenzi în cuantum de 0,2% din PIB. Procedura decizională ar trebui finalizată până la mijlocul lunii august.
  Cele două state vizate au la dispoziție 10 zile pentru a încerca să înduplece Comisia să reducă din amenzi. Valdis Dombrovskis, vice-președintele Comisiei Europene, citat de Politico.eu, a declarat că există posibilitatea reducerii cuantumului amenzilor chiar și la o sumă simbolică, precum zero.
  REDUCEREA CUANTUMULUI AMENZILOR LA O SUMA SIMBOLICA!, PRECUM ZERO. PERFECT! Ahaaaa, deci se poate!.

  Grecia şi Franţa vor marca al 21-lea an, respectiv cel de-al nouălea în care vor înregistra deficite excesive. Ambele ţări au fost avertizate de Comisia Europeană, iar Franţa a obţinut timp suplimentar, până în 2017, să facă reformele necesare.
  Ministrul francez de Finanţe Michel Sapin anticipează că deficitul Franţei va coborî sub 3% până la termenul dat de Comisie, dar analiştii intervievaţi de Bloomberg nu sunt la fel de optimişti.

  Comisia Europeană a fost criticată în trecut pentru bunăvoința de care dă dovadă în aplicarea regulilor referitoare la deficitul bugetar. De pildă, Franța și Germania au fost iertate deși au încălcat exact aceleași standarde bugetare.
  CE SA VEZI, nu se poate! Chiar Franta si Germania au fost iertate pentru acelasi lucru. Ahaaaa, BA SE POATE!
  Pentru unii “muma”, ….pentru altii “ciuma”?. Bineeeeeeeeeee!. Sa ne pupe UE unde stim noi! OK?

 7. Ce se intampla cu dana grecu ? Cere demisia lui Grindeanu daca nu indeplineste vreo masura din programul de guvernare, zice ca nu sunt bani, etc. Am crezut ca-i alinuta gorghiu sau raluca turcan.

 8. Ca sa ajunga Romania in situatia Greciei, nu se poate. In primul rand Romania ar trebui sa fi ajuns la nivelul Greciei, dupa care ar putea ajunge in situatia acesteia.Nu ne putem compara cu Spania nici cand era in avant economic, nici acum cand este in criza sau a fost.
  D-na comisar Corina Cretu are dreptate, sa nu ne aruncam la cresteri salariale exagerate sau gratuitati peste gratuitati.

 9. Astazi, 20 martie 2017, David Rockefeller, mare susținător al Globalizării și Noii Ordini Mondiale, a murit la vârsta de 101 ani.

   • Se poate se poate de l-am vedea si pe soros ,Rochild etc la groapa..preferabil cat mai curand:)))
    Oricum sper ca jegul ala sa ardă in iad..asta daca exista iadul…
    Daca se duce soros o sa urle si basistii de la noi a jale:))cine le mai da lor sinecuri ,cine le mai da lor bani garla prin ong-uri cine o sa-i mai dea bani babornitei Mocovei sau lui Badita:))

 10. Stimate d-le Radu Tudor,

  Nu stiu cit de tare loveste Corina Cretu, dar observ ca, incet-încet, toata lumea incearca sa ne pregateasca ca procedura de revocare a celor doi procurori generali, Augustin Lazăr și Codruța Kovesi, ca răspuns la decizia CCR că au încălcat separația puterilor în stat cu urmărirea guvernului Grindeanu pentru ordonanța 13 nu va avea loc niciodata…Asta da lovitura in moalele capului pentru poporul roman. Sanatatea morala a acestui popor va fi greu incercata, cu sanatatea materiala precara sintem obisnuiti….

  Astazi si Alina Pippidi incearca sa ne convinga de ce revocarea lui Kovesi e o idee proastă. Cred ca mai degraba ea a avut o idee proasta scriind aceasta pledoarie in favoarea d-nei Kovesi…In numele luptei anti-coruptie, in aceasta tara se petrec lucruri grave… Din pacate sint convinsa din ce in ce mai mult ca cei doi procurori generali vor ramine in functie….spre disperarea noastra….

  http://www.romaniacurata.ro/de-ce-revocarea-lui-kovesi-e-o-idee-proasta/

  • In numele luptei anti-coruptie sa o lasam acolo pana s-o stafidi apoi, zic s-o impaiem pentru vecie ca alta mai buna nu gasim.

 11. Guvernul ăsta de ordonanțe ale califului de Teleorman are toate șansele să ajungă unul de pomină, ascultați ce vă spun. Umflă buzunarele bugetarilor ca nehaliții, de parcă asta ar fi prioritatea supremă și nu investiții, locuri de muncă, etc. Ar fi trebuit dărâmat după episodul ,, noaptea ca hoții ” , oricum așteptări de la această sumedenie de loaze nu există.

 12. Realitatile(realizarile) celor 3 luni de guvernare psd:

  1. emisiune de certificate de trezorerie ratata
  2. euro la peste 4,56 cu perspective de 4,6
  3. restante amanate la plata pentru trimestrul 4 din lipsa de bani
  4. cresteri la pretul energiei si gazelor naturale
  5. bani terminati in 2 luni pentru pre si co finantarea proiectelor cu fonduri europene
  6. 1000 de disponibilizari la Complexul de la Turceni-Rovinari capusat inclusiv de cuplul Ponta-Sova
  7. 0 km de autostrada, cu exceptia tronsonului ce trebuia dat in folosinta anul trecut (mai mult, se vorbeste despre refacerea unei bucati date in folosinta si care s-ar surpa)
  8. 500 milioane de euro ce trebuie recuperati de la sefii CNADNR din dosarul Bechtel, fara sanse de finalizare
  9. taieri de sporuri si de posturi la ANAF
  10. amanarea legii salarizarii unitare pana in 2020, desi madam Vasilescu promitea triplari de salarii
  11. lideri ai BNS care se opun maririlor de salarii la bugetari spunand ca nu sunt sustenabile
  12. reprezentant al FMI care afirma ca Romania se indreapta catre recesiune cu acest program de guvernare
  13. intalnire a lui Grindeanu cu primarii din Timis si Caras Severin unde le spune ca statul nu mai are bani si sa se indrepte catre fondurile europene
  14. incasari la buget pe primele luni sub nivelul de anul trecut in conditiile in care cheltuielile bugetate pentru 2016 sunt mai mari
  15. atentionari de la UE ca Romania se indreapta catre depasirea deficitului de 3% cu consecinte grave asupra echilibrului macroeconomic
  16. cresterea dobanzilor la care se imprumuta Romania, fata de decembrie 2016, de la 1,1 la 1,3%
  17. cresterea cu 25% a creditelor de consum pentru populatie fata de 2016
  18. firme care isi inchid activitatea din cauza maririi salariului minim pe economie, in timp ce altele care doreau sa vina in Romania isi amana sosirea.
  Dle Tudor, nimic nu va scandalizeaza din aceste “marete” realizari ale guvernului grindragnea, ca vad ca gadea ii face emisiuni inaltatoare de pupaturi! Pur si simplu nu mi-a venit a crede, mergem la brat spre dezastru, cu zambetul pe buze. Zambet imbecil! Cand ma uit la a3 parca ma reintorc in romania inainte de ’89. Coreea de nord, frate!

  • Daca le stii ca un om mare, de ce nu bagi cateva puncte si ce-ar trebui sa facem, sa nu vedem Diminetile Linistite. Vezi ca daca n-ai telecomanda am una in plus, universala, si-ti fac semn sa muti pe alt canal, daca astia de la A3 te enerveaza.

  • da …dar antena3 ti-a dat Kovesi si Basescu pe paine! Nu-i suficient? Nu asta ti-ai dorit? Partidul lor fost fesenist este cel mai bun, a ridicat tara pe cele mai inalte culmi de dezvoltare atat in tara cat si in strainatate, hotii vor fi liberi in curand dar ai salariile marite, au dat 5 lei la pensii dar taxe mai mari , energie mai scumpa mancare mai scumpa…nu asta v-ati dorit? Cantarea Romaniei duminica la antena3 este intr-adevar vomitoasa dar sa nu imi spuneti ca voua nu va place si nu asta v-ati dorit? 45% asta ati votat: un singur partid o singura televiziune impreuna forever!

 13. in general nu e bine sa comentezi ceea ce nu cunosti in detaliu. e extrem de interesant cum dupa numai 2 luni , repet doua luni de guvernare sar toti deontologii sa ne spuna ce dezastru e rpin tara si cum deodata economia si cresterea de salarii si pensii sunt nasoale si nu pot convietuii impreuna.toti istetii astia, vad si printre postaci ca exista d’astia, ar trebui sa se uite prin mass media anilor 2012-2015 si sa constate ca existau aceleasi “temeri” si culmea din partea acelorasi “specialisti” gen comisia europeana, fmi, “deontologii” de dreapta mancatori de kakao obisnuiti numai cu taieri de pensii si salarii pentru a-si indeplini planul de furat. probabil ca acesti indivizi prosti ca noaptea nu-si pun o intrebare simpla: ce ar trebui sa faci daca de ani de zile ai o crestere economica in jur de 4% pe an? ce ar trebui sa faci cu banii cand ai cel mai scazut nivel de trai si salarial din europa unita din care faci parte? si aici se vede gandirea cretinilor de dreapta care se dau mari specialisti: romanii ar trebui sa fie multumiti ca sunt platiti cu doi lei atunci cand exista destule tari in lume in care salariatii sunt platiti cu un leu si sunt multumiti???!!!! si ce cretin putea sa indemne romanii sa fie atat de multumiti ca sunt exploatati la sange? un ministru tehnocrat de “dreapta” normal! pentru astia de “dreapta” cu gandire mai rau decat stalinista, aia pe care o tot injura cu sarg, probabil ca romanii ar trebui sa moara de foame exact ca aia din coreea de nord tara pe ai carei conducatori ii injura mereu!

 14. Pastrarea controlului asupra cheltuielilor este, daca nu o obligatie, macar o necesitate rationala care trebuie gestionata cu luciditate si corectitudine.
  Nu este voie/admisibil sa ne mintim in oglinda ca putem cheltui stiind ca nu putem cheltui.
  La nivel micro de familie doar si stim fiecare cat ne este de lunga plapuma si cat putem sa cheltuim ca sa nu intram pe deficit/datorie si intelegem ca nu ne putem plati gazul si curentul la nesfarsit din imprumuturi si donatii de la parinti sau banci.
  Eu cred sau cel putin asa traduc mesajul dnei Cretu: daca nu grabiti implementarea proiectelor, in conditiile in care acestea sunt cele care pot genera veniturile care sa sustina cheltuielile, va expuneti riscurilor aduse de depasirea unor deficite asumate.
  Pe romaneste: trage un semnal de alarma sa fie implementate proiectele expunand ca parte negativa a esecului in absorbtie, depasirea deficitelor stabilite la nivel de Uniune ca maxim de reactie adversa.
  Daca nu se implementeaza proiectele vom asista la:
  – lipsa infrastructura,
  – lipsa spitale,
  – lipsa scoli,
  – lipsa canalizari,
  – lipsa …. lipsa… lipsa……
  Ce vor culmina cu imposibilitatea de a sustine cresteri salarii, reduceri de taxe, subventii, etc. iar la final acesta vor genera implacabil si depasirea tintelor de deficit care va genera o reactie adversa a statelor comunitare. Care o sa taie alocarile bugetare ca sanctiune a nerespectarii obligatiilor de deficit.
  Bancile si Uniunea…..sunt foarte de treaba. Exagerez puanand semn egal intre banci si Uniunea dar mentionez ca sa fie evident exemplul. Camatari daca spuneam era poate cam mult…..desi asa as fi vrut sa le spun camatari legali=banci .
  Daca urmaresc tabloul de mai sus, mie imi este clar ca dna Cretu ca sa potenteze neajunsurile aduse de esecul in absorbtia de fonduri, a dat ca semnal de alarma cea mai incarcata consecinta, direct prin deficit bugetar depasit ca reprezentare a maximului de esec sau suportabilitate a Uniunii care a gustat cu Grecia din aceasta alimentara alterata si acum e toxiinfestata.
  Poate ca dna Cretu ar fi trebuit sa insiruie tot scenariul pesimist ca sa intlegem cu totii la ce conduce birocratia si incompetanta statului in implementarea proiectelor.
  Suntem in aprilie 2017.
  Programul, ciclul 2 post aderare a inceput in 2014.
  Astazi REZULTATUL este 0.
  0 absolut.
  De ce?
  Pana cand?
  Cine raspunde?
  Cine plateste ca nu avem noi drumuri?
  Cine plateste ca nu si-au facut treaba? si ca prin fazare trebuie sa se ia din ciclul 2?
  Cine va fi sanctionat ca anul trecut sau din 2014 pana acum nu s-a absorbit 1-un euro?
  Cine e de vina, nu ma refer la cei care au furat din ce s a facut, ma refer la cei care nu au facut si trebuiau sa faca?
  Toata lumea e de vina si nimeni nu este sanctionat.
  Pana nu vom intelege sensul si ratiunea sanctiunii la noi in tara, nu asa cum o fac procurorii, in sens general si ca preventie, nu vom inainta si vom ramane pe loc.
  Daca nu se intelege ca asanctiunea se aplica si daca nu faci nu vom evolua mai deloc.
  Avem copii.
  Nu merge la scoala?
  Nu mananca?
  Nu se spala?
  Nu isi face temele?
  Nu iese din casa?
  Nu vorbeste cu bunicii?
  NU, Nu , NU……..
  Si daca numai nu si nu cam ce facetti sau facem cu copii?
  E doar un exemplu iar la nivel micro.
  La nivel de tara:
  Nu fac absorbtie.
  Nu fac proiect.
  Nu implementeaza.
  Nu aia si nu aia si nu aia… si nimeni nu este de vina.
  Sa fiu eu de vina? Tu care citesti? Vecina? Ungurii? Klingonii? Dna Cretu?
  Desi daca stau sa ma gandesc o responsabilitate ca nu i responsabilizeaza o sa i se impute dnei Cretu.
  Care s ar putea trezi peste 5 ani sau 7 sau x ca o sa se spuna ca din cauza dsei nu s a facut absorbtie.
  Oricum i se va arunca in carca: sub conducerea unei romance comisar european, absorbtia in Romania a fost inferioara alocatiei…. in 2019 un derizoriu 13,14 …..sau xxxx cat o sa fie. Doar ca pana la finele lui 2019 nu o sa trecem de 20% daca suntem norocosi.
  Daca suntem optimisti o sa ne apropiem de 10%.
  Astazi suntem intr-un punct imposibil. Ca un nod gordian.
  Daca nu se iau masuri urgente si radicale de catre guvernantii actuali, viitorul ( si sunt necajit ca am convingerea sa pariez ca asa va fi ) va arata astfel:
  – nu vom avea softurile si autoritatile de management nici in august – noiembrie 2017,
  – nu vom avea facute procedurile, NICI UNA, pentru nici o axa in acest an;
  – nu vom avea SF pt Sibiu Pitesti nici la anul,
  – nu vom avea SF pentru tunelul de sub Meses nici la anul,
  – nu vom avea softurile si autoritatile de management nici in august 2017,
  – nu vom avea nici un km din Autostrada Transilvania predat in folosinta mai repede de anul 2019,
  – pe calea ferata o sa circula tot asa de incet ca si cu bicicleta, deoarece coridorul paneuropean Rin Dunare este o himera ca implementare,
  – infreangement pe deseuri,
  – etc.
  Nu vom avea resurse proprii pentru sustinerea masurilor din programul de guvernare ca o consecinta directa a absorbtiei de fonduri EU.
  Hai sa asteptam prima rectificare bugetara din iunie sau maxim iulie.
  Cand o sa se vada ca sacul este gol si nu o sa ne cumpere obligatiunile de stat nimeni sau raman nevandute…….
  Guvernantii de azi: VOR. POT.
  Nu ajunge.
  Trebuie sa faca
  Bai e ca nu fac……
  Viitorul este sumbru si noi ne sfadim ca turbatii…..

Leave a Reply