Nu mai este nici un secret pentru persoanele avizate si documentate ca Rusia si China incearca sa foloseasca necazul pandemiei de #coronavirus ca pe o unealta politica si ideologica impotriva sistemului de valori occidentale : democratie, libertate, pace, securitate. Agenda ascunsa a Moscovei s-a manifestat deplin intr-o recenta operatiune in #Italia, tara extrem de puternic lovita de pandemie.
Ceea ce se intampla acum este o noua eruptie de #fakenews, #cyberattacks, #manipulare si #hybridwarfare din partea Moscovei, in continuarea operatiunilor de acest gen lansate dupa 2013-2014, anexarea ilegala a Crimeei si agresiunile militare repetate in bazinul Marii Negre.
Cu un general #KGB in fruntea #Rusiei de peste 20 de ani si inca vreo 10 probabil (mai mult decat Stalin deja…), acest stat ce nu a cunoscut niciodata democratia in istoria sa ramane ancorat in mentalitatea Razboiului Rece, a confruntarii, a ocuparii militare si a preluarii cu forta de teritorii prin razboi clasic sau hibrid. Lumea civilizata este azi avertizata de amploarea fenomenului prin mijloace asimetrice. Iar #Romania este in linia intai a Flancului Estic al #NATO, acolo unde se izbesc primele valuri de agresiune.
Cititi in continuare un articol foarte interesant preluat de TrueStoryProject de la Radio France International :
RFI: “From Russia with love”, o operațiune psihologică
15 avioane cargo de tip Ilyushin și 22 de camioane militare rusești cu bannere „din Rusia cu dragoste” au ajuns în Italia cu materiale medicale acum două săptămâni. Dar ce materiale medicale? Rușii spun că au adus de 4 ori mai multe ventilatoare decât declară guvernul italian. În plus, în fruntea misiunii militare s-a aflat generalul rus care l-a apărat la Haga pe Bashar Al-Assad de acuzațiile că a folosit arme chimice contra civililor. După dezvăluirile din La Stampa, Ministerul Apărării din Rusia l-a amenințat pe Facebook pe Jacopo Iacoboni, jurnalistul care a semnat investigațiile, menționând la finalul postării despre rusofobia presei italiene și citatul din Biblie „cine sapă groapa altuia cade singur în ea.”
Jacopo Iacoboni: Acum două săptămâni, am publicat în La Stampa, unul dintre cele mai importante cotidiene italiene, un articol în care scriam că a existat un fel de ruptură între oficialii italieni de rang înalt în ceea ce privește ajutorul rusesc. Surse politice de rang înalt ne-au apus că ajutorul rusesc era, în proporție de 80%, nefolositor. De asemenea, ne-au spus că întreaga operațiune fusese organizată direct de primul ministru Conte. Așadar, existase un fel de ruptură în interiorul guvernului, între biroul primului ministru și ambii miniștri – al apărării și cel de externe. Aceasta a fost partea italiană a poveștii.
Rep: Ce au trimis de fapt rușii? De ce au spus sursele că 80% din ajutor era inutil?
Jacopo Iacoboni: Atunci când am scris primul articol, că au existat un al doilea și un al treilea, eu nu știam, de fapt, ce trimiseseră rușii. Am întrebat la biroul primului ministru dar nu am primit un răspuns, am întrebat stufful comisarului de urgență pentru coronavirus în Italia, Domenico Arcuri, și nu am primit nici un răspuns. Stafful primului ministru mi-au spus la început „trebuie să suni la comisariatul de urgență iar ei vor publica lista exactă a ajutorului rusesc.” Așa că am sunat la comisarul de urgență, dar ei mi-au spus „noi, de fapt, nu avem acum un plan să publicăm o asemenea listă.” Eu am scris acest lucru.
Rep: Deci v-ați citat sursele care spuneau că 80% din ajutorul primit de Italia…
Jacopo Iacoboni: Sursa mea de la început, un foarte înalt oficial politic din Italia, mi-a spus că 80% din ajutoare erau inutile. Apoi am verificat informația cu alte surse militare și așa mi-am dat seama că exista o ruptură față de povestea cu ajutorul rusesc și în rândul armatei în Italia. Iar eu am scris exact acest lucru. Și am scris, de asemenea, că la nivel politic, întreaga poveste fusese organizată personal de primul ministru care a trecut peste cei doi miniștri, cel al apărării și cel al afacerilor externe. Acestea au fost cele două puncte cheie ale primului meu articol.
Rep: Reacția rusească a venit după primul articol?
Jacopo Iacoboni: Reacția rusească a venit după primul și al doilea articol pentru că, a doua zi după primul, am publicat un al doilea articol în care am adăugat că există îndoieli în rândul oficialilor italieni pentru că militarii ruși stăteau într-o locație care este de regulă rezervată armatei italiene: Caserma San Pio din Roma, aproape de stația de tren Termini din centrul Romei. A existat o fotografie cu comandantul misiunii rusești, generalul Sergei Kikot, iar noi am scris că e vorba de un tip important în Rusia, deoarece este adjunctul șefului Batalionului Nuclear al Ministerului Apărării din Rusia. El a fost însărcinat de către Rusia, să meargă la Haga să prezinte dosarul ruso-sirian care încerca să înlăture acuzațiile Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice asupra lui Bashar Al-Assad că a folosit arme chimice împotriva civililor în Siria. Și acest lucru era interesant: în Italia veniseră militari ruși, iar declarația oficială a primului ministru italian nu a comunicat deloc acest lucru. S-a descoperit abia după articolul din La Stampa. E important. Cred că noi ca italieni, ca cetățeni europeni trebuie să știm dacă primim militari ruși pe teritoriul nostru.
Rep: Sigur… Guvernul italian cu Mișcarea 5 Stele sunt destul de apropiați de ruși…
Jacopo Iacoboni: Da, da, exact. În toți anii aceștia, Mișcarea 5 Stele, în special unele figuri ale mișcării, au fost foarte foarte apropiate de Rusia din punct de vedere politic. S-au întâlnit de câteva ori, dar în acest caz, întraga poveste fusese organizată de primul ministru Giuseppe Conte personal, care a fost ales și apoi desemnat premier din partea Mișcării 5 Stele. În acest caz, focusul articolului a fost pe primul ministru și apoi pe Mișcarea 5 Stele. Este vorba despre o afacere în care a fost implicat personal primul ministru, este vorba despre relația dintre premierul Conte și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Am avut o confirmare importantă astăzi (14 aprilie, n.r.): ministrul afacerilor externe din Rusia, Sergei Lavrov, a spus, încercând să înlăture temerile și îndoielile legate de ajutorul rus în Italia și nu doar în Italia, citat fiind de Tass (cea mai mare agenție de știri din Rusia, n.r.): „Am venit în Italia la cererea directă a primului ministru italian.” Iar acesta a fost în mod cert și exact punctul de plecare al anchetei mele: că toată povestea a fost organizată personal de Conte la telefon cu Putin.
continuarea pe www.truestoryproject.ro
Eu unul nu prea înțeleg de ce Putin ar vrea să ”submineze” sistemul de valori occidental și democrația. Cred că pentru Rusia e mult mai comod ca Occidentul să fie democratic, fiindcă asta permite exercitarea de influență – de pildă manipularea alegerilor americane :), influențarea Brexitului :), a vieții politice din Italia 🙂 etc.
Dacă în Europa ar fi regimuri autoritare influența rusească ar scădea la zero. În România, de pildă, un Johannis și un parlament ales sunt o combinație mult mai avantajoasă față de un Ceaușescu sau un Antonescu. În trecut și spionajul sovietic a profitat din plin de condițiile favorabile oferite de democrații, pe când în regimurile tiranice îi era mult mai greu să se infiltreze.
În plus, Rusia de azi nu are nicio o ideologie de exportat, nicio revoluție mondială de organizat, niciun ideal politic de promovat. Putin nu e Lenin, el e urmașul pragmaticului criminal Beria, care era gata să arunce bolșevismul la canal (ba propunea chiar reunificarea democratică a Germaniei și… restituirea Basarabiei!).
Așa că putem dormi liniștiți: Rusia n-are niciun interes să ne invadeze (n-a făcut-o Stalin), n-are ce să jefuiască (aurul e la Londra, nu?) și în niciun caz nu-și dorește un dictator la București.