Redactorul-şef al ziarului german „Bild” a publicat o scrisoare deschisă către liderul comunist de la Beijing Xi Jinping după ce Ambasada Chinei la Berlin s-a arătat deranjată de un articol legat de plata unor despăgubiri pentru coronavirus.

https://www.bild.de/politik/international/bild-international/bild-chief-editor-responds-to-the-chinese-president-70098436.bild.html

Bild îi reproşează lui Xi Jinping că nu este transparent în privinţa noului coronavirus şi că a infectat întreaga lume cu o boală mortală.

„Dragă preşedinte Xi Jinping, Ambasada ta la Berlin mi s-a adresat printr-o scrisoare deschisă pentru că ne-am întrebat în ziarul nostru, Bild, dacă China trebuie să plătească pentru dezastrul economic pe care coronavirusul l-a produs în lume. Permiteţi-mi să răspund:

1.  Conduceţi prin control. Nu ai fi preşedinte fără control. Monitorizezi totul, fiecare cetăţean, dar refuzi să monitorizezi pieţele umede, bolnave, din ţara ta. Închideţi toate ziarele şi siteurile critice la regulile voastre, dar nu şi tarabele unde se vinde supa de liliac. Nu numai că îţi supraveghezi populaţia, dar o pui şi în pericol şi, odată cu ea şi restul lumii.

2. Controlul este o negare a libertăţii. Iar o naţiune care nu este liberă, nu este creativă. O naţiune care nu este inovativă nu inventează nimic. De aceea ţi-ai transformat ţara în campioană mondială la furtul de proprietate intelectuală.

China se îmbogăţeşte cu invenţiile altora, în loc să aibă propriile invenţii. Motivul pentru care China nu inovează şi inventează este că tu nu îi laşi pe tinerii din ţara ta să gândească liber. Cel mai răsunător export din China (pe care nimeni nu voia să îl primească, dar care a făcut înconjurul lumii) este Coronavirusul.

3. Tu, guvernul tău şi oamenii tăi de ştiinţă trebuia să ştiţi de mult că virusul Corona este extrem de infecţios, dar, în schimb, aţi lăsat lumea în beznă în această privinţă. Experţii tăi de top nu au răspuns când cercetători occidentali au cerut să ştie ce se întâmplă în Wuhan. Erai prea mândru şi prea naţionalist pentru a spune adevărul, pe care îl percepeai ca pe o ruşine naţională.

4. Ziarul Washington Post a scris că laboratoarele tale din Wuhan au cercetat coronavirusul în lilieci, dar fără să menţină cele mai înalte standarde de siguranţă. De ce nu sunt laboratoarele tale toxice la fel de sigure ca închisorile pentru prizonierii politici? Ai vrea să explici asta văduvelor, fiicelor, fiilor, soţilor, părinţilor victimelor coronavirusului din toată lumea?

5. În ţara ta, cetăţenii şoptesc despre tine. Puterea ta se prăbuşeşte. Ai creat o Chină necontrolabilă, netransparentă. Înainte de apariţia coronavirus, China era cunoscută drept o ţară care supraveghează. Acum, China este cunoscută  ca ţara care supraveghează şi care a infectat lumea cu o boală mortală. Aceasta este moştenirea ta politică.

Ambasada ta îmi spune că eu nu trăiesc după «prietenia tradiţională a cetăţenilor noştri». Cred că tu consideri o mare «prietenie» atunci când trimiţi, în mod generos, măşti în toată lumea. Aceasta nu este prietenie, aş numi-o imperialism ascuns în spatele unui zâmbet – un cal troian.

Plănuieşti să consolidezi China printr-o boală pe care ai exportat-o. Nu vei reuşi. Mai devreme sau mai târziu, Coronavirus va fi sfârşitul tău politic. Cu stimă, Julian Reichelt”

 

1 COMMENT

 1. Redactorul-şef al ziarului german „Bild” pare sa dovedeasca dificultati mari, atit de intelegere, cit si de exprimare. (Asta presupunind ca traducerea “scrisorii” sale catre presedintele chinez este calitativ rezonabila, dpdv al fidelitatii ei)
  In cazul in care creierasul lui poate, totusi, un pic mai mult decit acest jalnic excurs propagandistic, atunci devine clar ca scrisoarea nu e decit un atac politic de joasa speta, COMANDAT de cineva care nu-si permite sa-l faca pe cale oficiala si in nume propriu. Iata deci ca se intimpla si la case mai mari!
  O simpla analiza pe text dovedeste irefutabil cele spuse. Spicuiesc:
  1) ” ne-am întrebat în ziarul nostru, Bild, dacă China trebuie să …. Permiteţi-mi să răspund:”
  Saracu’! Deci, ne-am intrebat, va raspundem …
  2) “Controlul este o negare a libertăţii” Profund, sau ce? Si-atunci, anarhia, lipsa controlului, ce e? O afirmare a libertatii? Presimt ca ajungem departe!
  3) “O naţiune care nu este inovativă nu inventează nimic” Prostia asta imensa e egalata doar de incultura vasta a marelui jurnalist. Hai, pe bune, sa acuzi pe chinezi ca n-au inventat nimic te descalifica iremediabil!! Dar poate o fi jurnalist sportiv …
  4) “Acum, China este cunoscută ca ţara care supraveghează şi care a infectat lumea cu o boală mortală. Aceasta este moştenirea ta politică. Cu stimă, Julian Reichelt” Aici, totul e limpede; mai putin cuvintul “stima”. Caci daca “scrisoarea” respectiva nu e decit o mistocareala ieftina, nu ne mai ramine decit s-o tratam ca atare: Recycle Bin!
  5) “Monitorizezi totul, fiecare cetăţean. … Ai creat o Chină necontrolabilă”
  Aici chiar e cazul sa ciulim un pic urechile, fiindca gura jurnalistului … spune mai mult decit vrea stapinul.!
  Reprosezi ca “monitorizeaza totul”, asadar e o China controlabila, dar “ai creat o China necontolabila”
  Reprosul e clar: am vrea sa controlam si NOI (??) China. De ce nu ne lasati, railor?

Leave a Reply