Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că unul dintre jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR) pe care România trebuie să le realizeze în acest an se referă la sustenabilitatea sistemului bugetar, fapt care va implica fie reducerea salariilor angajaţilor din acest sistem, fie reduceri de personal. „Este limpede că următorul pas şi următoarea mişcare pe care o va face Comisia va fi aceea de a ne solicita implementarea acestor reforme, pentru că semnalul este transmis de vreme ce tu nu încasezi banii necesari pentru ca să susţii cheltuielile statului, atunci fă reformă pentru ca să le poţi susţine”, a explicat ministrul, citat de news.ro.

Ministrul Marcel Boloş a vorbit, joi seară, despre sustenabilitatea sectorului bugetar.

Am spus şi spun şi acum, sunt două variante: ori varianta în care salariile de încadrare se ajustează – şi este limpede că aproape este imposibil să se taie din salarii – şi a doua variantă este de reducere a numărului de personal. Nu trebuie să ne ascundem. Sunt cele două variante şi e un volum de cheltuială foarte mare pe care-l are statul”,a declarat Marcel Boloş joi seară, în cadrul unei emisiuni la TVR Info.

Ministrul a adăugat că această problemă există la toate ministerele: ”Când discutăm de întreg aparatul funcţionăresc şi guvernamental nu discutăm doar de structura ministerelor, ele sunt prea puţine ca şi costuri, nu aici se obţin marile reduceri de cheltuială, cu toate că poate fi loc de mai bine şi se poate îmbunătăţi calitatea serviciilor publice pe care le asigură ministere. Însă această reformă şi acest obiectiv al reformei îl avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, nu este un secret. Nu i-a venit încă timpul cuvenit pentru dezbatere în spaţiul public, dar acestea sunt condiţiile pe care vi le-am menţionat: muncă egală, salariu egal, există acest principiu al echităţii, al nediscriminării, al sustenabilităţii şi al reducerilor de sporuri ale bugetarilor. E o reformă grea şi aceasta”,

Acesta a precizat că angajaţii din sistem ”nu sunt foarte confortabili” cu această chestiune şi aşteaptă proiectul noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi soluţiile propuse pentru sustenabilitatea acestui sistem.

”Ce se întâmplă? În momentul în care noi spunem că cele 20 de miliarde de lei ne lipsesc, semnalul este limpede transmis Comisiei Europene. Aha, deci voi – v-am spus că aveţi probleme de sustenabilitate a finanţelor publice, v-am arătat şi de fiecare dată v-am atenţionat că trebuie să faceţi reformă, ba a salariilor bugetarilor, ba a pensiilor, ba a pensiilor speciale. Este limpede că următorul pas şi următoarea mişcare pe care o va face Comisia va fi aceea de a ne solicita implementarea acestor reforme, pentru că semnalul este transmis de vreme ce tu nu încasezi banii necesari pentru ca să susţii cheltuielile statului, atunci fă reformă pentru ca să le poţi susţine”, mai afirmă ministrul Proiectelor Europene.

2 COMMENTS

  1. Incredibil, individul care sta cu curul pe banii tarii, are tupeul sa conditioneze cetatenii! Sa taie de la suna partidelor pentru ca, mare parte din aceste sedii sunt inchiriate pe bani grasi, sa taie din forfetarele grase ale lor, pentru ca, de dimineata pana seara vad taromul zburand in orasele mari care au asemenea specimene! Pe sosele nu mai vezi nici urma de politician! Apropo de mitingul agricultorilor, va spun secretul la nivel de tara: in moldova se importa cereale din Moldova, cereale ieftine care imbolnavesc animalele pentru ca contin sare si ingrasaminte necorespunzatoare consumului animalelor din zona(diaree, refuza sa manance, voma, bale,+) cumparatorii sunt obligati sa arunce marfa si nu au de unde sa cumpere sprot de calitate, in restul tarii, se baga din ukraina dar e posibil sa fie aceeasi calitate, nu numai ca e neconsumabila de animale, e si problema vanzarii marfii romanesti la export. Din cate imi amintesc, era hotararea ca sa treaca cerealele din ukraina prin Romania pentru export in egipt plus alte tari si NU sa ramana la vanzare in Romania. Anul 2023 e dezastru in Romania, scriam cu cativa ani in urma, dar si 2024, vom vedea.

  2. Totusi, se pune cel putin o intrebare decenta in urma practicilor in justitie si a ceea ce declara raspicat kovesi, citez “stati cu curul pe dosare” pana se claseaza:
    – Cumva pensiile nesimtite aprobate prin lege cu dedicatii sunt axate real pe ceea ce declara kovesi, citez: “stati cu curul pe teancurile de dosare pana se ajunge la clasare”? Niciun condamnat sau cei care sunt agatati sunt pe baza de comanda politica, niciun prejudiciu recuperat de la clasari, ceea ce e recuperat e doar pe baza de comenzi politic, in rest, haos si liber la infractionalitate. De ce nu opreste acest individ cu gloata lor, toata resursa aruncata pentru aceste categorii care fac doar rau tarii?! Nu se vrea, nu se doreste pentru ca, nu se mai pot misca in escrocherii si furaciuni toata gloata politica inclusiv numitii politic in functii sau colaboratorii?!

Leave a Reply