Hotarat lucru : CSM e praf ! A decis ca presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a incalcat independenta justitiei exact in ziua in care apare motivarea eliberarii Marianei Rarinca. Document in care e scris negru pe alb ca procurorii au incalcat legea si Livia Stanciu a facut abuz de drept. CSM este, din toate punctele de vedere, o institutie rusinoasa, cu reactii de tip comunist : acuza pe abuzat si apara pe cel abuziv !

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a încălcat independența Justiției prin afirmațiile și scrisoarea prin care solicita demiterea Liviei Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA.

CSM și-a însușit luni raportul Inspecției Judiciare, care, în urma verificărilor, a concluzionat că afirmațiile și demersurile președintelui Senatului au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.

Cinci senatori, printre care și președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, au solicitat, în luna mai, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, pentru “încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale” ale Marianei Rarinca.

Ulterior, CSM a anunțat că sesizează Inspecția Judiciară în legătură cu demersul președintelui Senatului și dezbaterile publice generate privind posibila încălcare a independenței justiției.

“Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile concertate ale unor reprezentanți ai Senatului României și ale unei părți din mass-media românească ce tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorității puterii judecătorești și a sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată într-un comunicat CSM, transmis la sfârșitul lunii mai.

CSM a precizat că “exploatarea instituțională și mediatică a soluției definitive de achitare pronunțată de o instanță judecătorească și stigmatizarea publică a persoanei președintelui ÎCCJ în acest context, strict în considerarea poziției și rangului instituțional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, și anume, acela al sesizării instituțiilor abilitate în legătură cu o situație sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetățenilor în calitatea sistemului judiciar și de forțare a limitelor constituționale de putere”.

“În același registru de cauze și efecte se situează sugestia public afirmată de complicitate, în instrumentarea acestei cauze, între persoana președintelui ÎCCJ și procurorul-șef al DNA ce tinde să explice și să motiveze într-o logică periculoasă și globalizatoare situații și contexte privitoare la actul de justiție din agenda actuală a puterii legislative și a unor reprezentanți de vârf ai vieții politice românești. În acest context, CSM va sesiza IJ în vederea dispunerii și efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenței justiției prin afectarea autorității puterii judecătorești și decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor instituționale ale unor reprezentanți ai Senatului, a afirmațiilor publice de dată recentă ale lui Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinte al acestuia, precum și a direcțiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei”, se arăta în comunicatul CSM.

Potrivit CSM, sesizarea Inspecției Judiciare vizează, în special, intervențiile instituționale și publice ale reprezentanților puterii legislative, liderilor politici și formatorilor de opinie ale căror declarații “depășesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potențial de intimidare și decredibilizare a justiției, ca putere a statului”.

În replică, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pe 27 mai, că afirmațiile cuprinse în scrisoarea pe care i-a adresat-o, împreună cu alți colegi liberali, președintelui Klaus Iohannis au fost făcute în calitatea sa de senator și că sesizarea Inspecției Judiciare de către CSM nu este “productivă” fiindcă parlamentarilor nu le poate fi cenzurat dreptul la declarații politice.

“Am văzut comunicatul CSM și vă pot spune că declarațiile pe care le-am făcut, le-am făcut în calitate de senator, împreună cu alți colegi liberali. Nu l-am făcut în calitate de președinte al Senatului. Dacă aș fi avut un mandat din partea Biroului sau al plenului, atunci aș fi putut să vorbesc în numele Senatului. Le-am făcut în calitate de senator, ținând cont că am acest drept fundamental să îmi exprim opiniile politice, drept constituțional care nu poate să fie cenzurat. Cred că aceste sesizări ale Inspecției Judiciare nu sunt productive pentru că ele nu pot în niciun fel să cenzureze dreptul la declarații politice al parlamentarilor. În schimb, cred că Inspecția Judiciară sau CSM ar putea să se preocupe de dosarele care au stat ani de zile în sertare fără ca să fie lucrate în vreun fel”, a declarat Tăriceanu, la sfârșitul lunii mai.

6 COMMENTS

  1. CSM, DNA si ICCJ calca in strachini de cativa ani, iar noi trebuie sa-i apreciem si nu cumva sa indraznim sa-i criticam, ca, vezi doamne incalcam independenta justitiei ! Pana nu se aduc modificari de substanta la Constitutie si la legile de organizare si functionare ale acestora, derapajele si partizanatul vor continua.

  2. Cand si cum se va incheia aceasta rusinoasa pata purulenta de pe obrazul justitiei, aceasta cloaca infecta in care colcaie viermii nedreptatii, ai infractiunii in stare pura, ai tupeului miselesc si al lipsei totale de constiinta ?
    CINE si CAND va deratiza acolo???

  3. Sunt inteligenti cum e si stanciu, marea judecatoare care nu cunoaste notiunea de santaj. Si prosti si nesimtiti.

  4. S-ar impune să se steargă praful cât mai e praf, pentru că a început să semene a noroi şi a zoaie!

  5. Mai oameni buni,mai, astia din CSM,nu au pic de rusine,sau sunt dusi cu pluta?
    Pai si intr-un caz si in altul,trebuie evacuat spatiul,deratizat,dezinfectat si populat cu oameni rationali,responsabili si dedicati profesiei .

Leave a Reply