Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit, joi, raportul Inspecţiei Judiciare potrivit căruia declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale au afectat independenţa sistemului judiciar.
În favoarea însuşirii de către CSM a raportului Inspecţiei Judiciare au votat majoritatea membrilor Consiliului.
Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat joi, în Plenul CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.
În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arăta că declaraţiile premierului au caracter politic, “iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică”.
Pozitia ministrului justitiei Robert Cazanciuc
“Vis-a-vis de independenţa sistemului, cred că ar trebui să judecăm mai degrabă faptele, decât anumite declaraţii făcute într-un anumit context. Cel puţin de când sunt eu ministru al Justiţiei, cred că avem destul dovezi prin care Guvernul a sprijinit în mod constant independenţa sistemului judiciar şi a oferit cadrul normativ şi susţinerea financiară pentru ca sistemul să poată funcţiona şi să fie cu adevărat independent”, a spus Cazanciuc.
Ministrul Justiţiei a precizat că a aflat despre concluziile raportului Inspecţiei Judiciare din presă, ceea ce, în opinia sa, arată o lipsă de respect faţă de membrii CSM.
“Am văzut un material în această dimineaţă. Cred că este un lucru care arată o lipsă de respect faţă de membrii CSM să aflăm din spaţiul public propunerea unei inspecţii. Nu vom face neapărat o ancheta despre cum a apărut în spaţiul public”, a mai spus Cazanciuc.
PS : Reamintesc faptul ca in SUA, congremani democrati si republicani au declarat despre unele decizii ale Curtii Supreme de Justitie a SUA ca fiind “un atac la sistemul democratic american”. Unii dintre ei au organizat si mitinguri de protest chiar in colegiul lor. Acest aspect nu este considerat in SUA ca fiind “o afectare a independentei sistemului judiciar”, pentru ca in acea tara libertatea de expresie, garantata de Constitutie, este mai presus de orice.