Fundaţiei Mens Sana, care finanţează Academia de Hochei “Szekelyfoldi Jegkorong Akademia”, în colaborare cu Asociaţia LIDER, a inaugurat, duminică, în comuna Sângeorgiu de Mureş, un patinoar acoperit în valoare de peste 1 milion de euro, finanţat în cea mai mare parte de către Guvernul Ungariei.

“În Târgu Mureş, de peste 10 ani, se construieşte acel teren de hochei acoperit, şi nu e gata, iar acest teren s-a construit în doar câteva luni. Este o investiţie a Guvernului Ungariei, de peste 1 milion de euro, şi tot ce a însemnat dotare, tot ei s-au ocupat. Au găsit aici mulţi parteneri, inclusiv Academia de Hochei şi Asociaţia LIDER, Valea Superioară a Mureşului, din care fac parte 5 primării, printre care Primăria Sângeorgiu de Mureş. Noi ne simţim onoraţi că s-a construit tocmai pe teritoriul comunei noastre, dar nu pentru că se dorea într-o comună, ci pentru că este în imediata vecinătate a municipiului Târgu Mureş şi este o locaţie unde foarte mulţi mureşeni vin aici, pe malul râului Mureş, la pescuit, la sport, deci este foarte uşor accesibil acest loc pentru toţi mureşenii. La inaugurarea unui teren de hochei evident că am venit pe patine. Nu ştiu să joc hochei, dar unul dintre cei patru copii ai mei va juca, sper. Eu l-am considerat un joc foarte dur, cu bătăi, dar am văzut statisticile în care se arată că se întâmplă mult mai puţine accidente decât în fotbal, handbal sau alte sporturi. Evident că am venit cu patine, de mic copil îmi place să patinez, iar cea mai bună ocazie a fost acum şi sper că şi Zilele Sângeorzene, din luna aprilie, se vor încheia aici, cu un carnaval pe gheaţă”, a declarat primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, Sofalvi Szabolcs, informează Agerpres.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a arătat că, duminică, a îmbrăcat din nou echipamentul de hochei, după 20 de ani.

“În numele MTS vreau să mulţumesc Guvernului maghiar pentru această investiţie în copiii unei generaţii viitoare care pot să devină campioni. Nu am avut această şansă acum 30 de ani, ne antrenam pe un frig de minus 20 de grade, de la ora 6 dimineaţa, trei antrenamente pe zi. (…) Azi este o şansă uriaşă pentru voi, părinţi, folosiţi la maximum sportul, este cea mai importantă şcoală de a educa un copil, de a-l face disciplinat, de a-l face să aibă respect, să fie un om de caracter. Nu ezitaţi să-i duceţi la sport! Pentru mine este una dintre cele mai frumoase zile din ultimele săptămâni, să fiu aici. Tot timpul spun că a construi o sală de sport nu înseamnă tot, se poate construi destul de uşor, de acum încolo începe treaba, de acum trebuie să ne dăm silinţa să fie populată de dimineaţa până seara. Şi, pe lângă hochei, puteţi să creşteţi patinajul artistic, short track (patinaj viteză)”, a declarat Novak, în cadrul festivităţii de inaugurare a patinoarului.

Ministrul a arătat că se lucrează la o strategie care va cere performanţă de la cluburile şi de la antrenorii finanţaţi de minister, fiindcă fiecare copil trebuie sprijinit în visurile sale de a ajunge un sportiv de performanţă.

“Nu putem să ne batem joc de viaţa şi de visurile copiilor, trebuie să avem cei mai buni antrenori, trebuie să avem cei mai buni manageri şi noi trebuie să fim cei mai buni, pentru că atunci când concurăm la Olimpiadă, la Campionatele Mondiale, concurăm cu cei mai buni. Acolo nu contează cine ţi-a fost antrenorul, cine a fost ministru al Sportului, trebuie să-i sprijinim pe aceşti copii, trebuie să îi sprijinim în visurile lor”, a afirmat Eduard Novak.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Mens Sana, care finanţează Academia de Hochei, a arătat că patinoarul de la Sângeorgiu de Mureş este o bază de plecare pentru sportul juvenil şi pentru sportul de masă.

”Sunt preşedintele unei fundaţii care, din 2016, a construit infrastructură pentru hochei, pentru sporturile pe gheaţă. Este al patrulea patinoar pe care îl facem în Ţinutul Secuiesc – avem patinoare la Sfântul Gheorghe, la Miercurea Ciuc, la Gheorgheni şi acum la Sângeorgiu de Mureş. Este o investiţie pe care am realizat-o în proporţie de 90% din banii Guvernului Ungariei, a venit alături de noi Consiliul Judeţean (Mureş – n.r.) şi Asociaţia LIDER, împreună am realizat această infrastructură, exploatarea se va face din banii comunităţii locale, prin CJ Mureş şi din localităţile din această regiune. Este un nou început pentru sporturile pe gheaţă, hochei, patinaj artistic sau pentru short track”, a menţionat Tanczos Barna.

La inaugurarea patinoarului Academiei de Hochei “Szekelyfoldi Jegkorong Akademia” au mai participat Potapi Arpad Janos, secretar de stat în Cabinetul premierului Ungariei, Peter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, precum şi numeroşi părinţi şi copii.

Leave a Reply