Premierul francez Jean Castex a primit prima doză de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19, vineri, la spitalul militar Begin din Saint-Mande, în apropiere de Paris, o injecţie destinată să-i liniştească pe francezi după scurta suspendare a acestui ser, relatează AFP preluata de Agerpres.

“Nu am simţit nimic, deşi sunt puţin cam sensibil la durere”, a comentat premierul în vârstă de 55 de ani. Cu două ore mai devreme, Înalta autoritate pentru sănătate (HAS) din Franţa a dat undă verde reluării “fără întârziere” a vaccinării cu AstraZeneca, recomandând totodată să fie rezervată persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.

La fel ca alte 15 ţări, Franţa a suspendat marţi utilizarea vaccinului suedez-britanic din motive de precauţie, după semnalarea unor efecte secundare grave, cum ar fi tulburări de coagulare şi formarea de cheaguri de sânge.

Dar joi, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a considerat vaccinul “sigur şi eficient” într-un aviz mult aşteptat, pe fondul lipsei de vaccinuri în Europa.

Confruntat cu riscul unei lipse de încredere a unei părţi din populaţie, Castex anunţase încă de marţi că îşi va face vaccinul “foarte repede” dacă suspendarea AstraZeneca va fi ridicată, catalogându-l drept “util” în pofida îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte secundare.

“Până în prezent mi-am stabilit o linie de conduită, adică să mă vaccinez când îmi va veni rândul, fără privilegii”, a declarat marţi Castex, care nu face parte dintre persoanele prioritare din punct de vedere sanitar.

“Dar mi-am spus de fapt că ar fi judicios să mă vaccinez foarte repede pentru a le arăta concetăţenilor mei că vaccinarea este calea de ieşire din această criză şi că ne putem îndrepta într-acolo în deplină siguranţă”, a afirmat şeful guvernului francez.

 

Leave a Reply