Epidemia de COVID-19 este foarte posibil să fi luat sfârșit în Israel, a anunțat ministrul Sănătății din această țară, Yuli Edelstein.

Numărul de noi îmbolnăviri scade de la o zi la alta, cazurile grave sunt tot mai puține, astfel că vineri sunt pregătite noi relaxări ale măsurilor anti-COVID.

”Încep să cred că nu ne mai întoarcem la ce a fost. În ultimul an, pentru a obține astfel de cifre, era nevoie de carantină și măsuri stricte. Acum, totul e deschis și avem trend descendent pe toate planurile. Cred că am depășit perioada critică”, a spus ministrul israelian al Sănătăți, potrivit The Jerusalem Post.

Declarația a fost făcută la un eveniment un oficialii aude închinat un pahar cu vin în cinstea personalului medical și a succesului împotriva COVID-19.

Până acum aproape 60% din populația Israelului a fost vaccinată cel puțin cu prima doză.

Isrelul are cele mai mici cifre din decembrie încoace. Miercuri au fost raportate 1.517 cazuri noi, nivel similar cu zilele precedente, în timp ce bilanțul deceselor a fost de 11 morți. 549 de pacienți erau joi seară la terapie intensivă, dintre care 202 conectați la ventilatoare. În total, în Israel au murit din cauza pandemiei 6.069 de persoane.

De la vârful celui de-al treilea val, în ianuarie, în Israel numărul deceselor a scăzut cu 91%, numărul cazurilor noi a scăzut cu 86%, iar cel al cazurilor grave din categoriile de vârstă vulnerabile e mai mic cu 73%, potrivit datelor analistului Eran Segal, de la Institutul de Știință Weizmann.

Cea mai bună veste o dă indicele R, care arată rata de contagiune a bolii. Un R mai mic de 1 arată că fiecare infecție existentă va provoca mai puțin de o nouă infecție. În acest caz, boala se va reduce și, în final, va fi eradicată.

Un R de 1 arată că fiecare infecție va provoca una nouă. În acest caz, boala se menține stabilă, însă nu există o răspândire masivă. Iar ce trece de 1 e deja îngrijorător și impune măsuri în forță pentru oprirea răspândirii virusului.

Israelul are un R de 0,68.

Astfel, începând de vineri, mai multe restricții sunt anulate. Sunt deschise sălile mari de persoane unde, în funcție de capacitate, pot participa la evenimente până la 3.000 de oameni.

La locațiile care fac evenimentele în aer liber numărul participanților permiși va fi de 5.000.

Totodată, unele restricții care încă erau valabile în școli sunt ridicate, iar la activitățile de grup în aer liber numărul participanților permiși a urcat de la 20 la 50, scrie spotmedia.r

Leave a Reply