România va cumpăra avioane de vânătoare F-16 din Norvegia, pentru 354 de milioane de euro, dar şi suport logistic şi echipamente specifice în valoare de 100 de milioane de euro din SUA.

“Prin Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului “Avion multirol al Forţelor Aeriene”, aprobată prin hotărârea CSAT este prevăzută realizarea graduală a Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie, prin continuarea dotării cu avioane F16 transferate din excedentul altor state, prin constituirea unei capabilităţi formate din minimum 3 escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spaţiului aerian pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurării contribuţiei naţionale la apărarea colectivă.

Singura soluţie identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet  format din 32 avioane F-16 în configuraţie M6.5.2 (superioară configuraţiei celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic şi servicii de instruire.

Prin achiziţia celor 32 de avioane F-16 se va asigura apărarea ţării prin misiuni de acoperire aeriană a teritoriului naţional, misiuni de lovire, misiuni de sprijin al acţiunilor celorlalte categorii de forţe armate, precum şi îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de NATO, scrie Antena3.ro

Având în vedere compatibilităţile tehnice cu avioanele din prima escadrilă, avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia şi posibilitatea modernizării în ţară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al Ministerului Apărării Naţionale, a hotărât iniţierea demersurilor pentru achiziţionarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene şi achiziţia de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic şi echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.

Fondurile estimate pentru realizarea Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie sunt de aproximativ 454 milioane de euro, fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximati 354 milioane de euro, fără TVA, şi 100 de milioane de euro, fără TVA, suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul Statelor Unite ale Americii”, se arată într-o cerere a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, trimisă preşedintelui Senatului României, Florin Cîţu.

Am comentat la Antena 3 aceasta achizitie :

https://www.antena3.ro/actualitate/radu-tudor-achizitionare-aioane-vanatoare-622555.html

Analistul militar Radu Tudor a comentat achiziționarea de către România a 32 de avioane F-16 din Norvegia.

„România are o întârziere uriașă la capitolul înzestrare militară, iar Forțele Aeriene Române sunt văduvite de aceste avioane de luptă de mai bine de 25 de ani. Noi facem acum achiziții esențiale pentru apărarea spațiului aerian românesc și aliat. La baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu se execută misiuni de poliție aeriană cu sprijinul unor aliați din NATO. România nu are capacitate deplină fără sprijinul aliaților NATO.

Costul nu este unul mare pentru că bugetul Apărării în România cu angajamentul de 2% din PIB ca stat membru NATO este de aproape 4 miliarde de euro. 400 de milioane înseamnă 10% pentru un număr important de aparate. La finalul achiziției România va avea 48 de avioane de luptă bine dotate. Facem ceea ce trebuia făcut de acum 15 ani”, a explicat Radu Tudor.

Leave a Reply