Culisele bataliei din PNL pentru sefia SRI sunt interesante. Ieri, dupa terminarea emisiunii La ordinea zilei, unul din reprezentantii liberali prezenti in emisiune a tinut sa-mi precizeze dupa ce avansasem varianta cu Edi Hellvig director SRI : “Domnule Tudor, e adevarat ca Hellvig e apropiat de Iohannis. Dar va rog sa ma credeti, il maninca Atanasiu cu fulgi cu tot pe Hellvig daca-i sufla functia asta. Teodor Atanasiu vrea foarte mult sa fie seful SRI.”

Luand nota de aceste declaratii, contactez pe Atanasiu. Imi raspunde sec Nu la intrebarea daca este interesat de sefia principalului serviciu secret al tarii.

Din alte surse liberale autorizate mai aflu ca imediat dupa castigarea alegerilor prezidentiale, Klaus Iohannis i-a propus lui Edi Hellvig sa preia Departamentul Securitatii Nationale din Administratia Prezidentiala. Din motive personale a declinat oferta, drept pentru care George Scutaru a fost urmatoarea optiune.

Presedintele Klaus Iohannis are o relatie functionala cu Hellvig si s-a gandit ca acesta ar putea coordona domeniul securitatii nationale.   Daca gandirea sa ramane valabila, Hellvig ar putea primi o noua oferta. Nu e insa nimic sigur. Cert este ca presedintele are nevoie de acordul lui Ponta si al majoritatii PSD pentru ca un nou sef al SRI sa fie votat in Parlament.

Pina atunci, framantarile in PNL continua. Pentru a le evita, Iohannis are si varianta unui independent politic in fruntea SRI.

 

 

12 COMMENTS

  1. conform legii parlamentul are rolul de a , accepta sau a refuza propunerea presedintelui!Aceasta functie de director are gradul de ministru ,si face parte din csat inclusiv legatura cu NATO!

  2. Paradoxurile controlului serviciilor de informatii. Nu este bine, vezi doamne, ca sefii acestora sa fie militari dar este bine sa fie civili, politicieni in fond ?! Daca nu ai bube in cap de ce te temi ?! Nu avem incotro, suntem membri NATO si UE.

  3. Indiferent pe cine o numi,daca nu gandeste romaneste…degeaba!!.Imi face impresia ca acest serviciu e romanesc,doar cu numele. Imi mai face impresia ca Romania este de fapt condusa de servicii,prin acoperitii sai.Daca erau romanesti,bishnitzarul fost TroCoceni ,in ‘ 09 nu mai era rales( avand in vedere frauda si serviciile fiind in cunostinta de cauza …si cred asta pana’ n panzele albe) !!!!

  4. bovideul ala la SRI??? sper ca nu e retardat Klaus?! si mai sper ca amicii din USA isi amintesc initiativa de om prost cu retragerea tam-nesam a trupelor din Irak!!!

  5. Mi-e greață să văd că pe față fiecare partid și-ar da și sufletul numai să iasă cutărica la servicii.
    În aceste condiții de ce am avea noi,românii,încredere în servicii și justiție?Parlamentarii și politicienii noștrii n-au un pic de rușine sau responsabilitate

  6. Personal am auzit si varianta ca Romania va primi “in plic” noua numire de la americani. Nu cred asta dar cred altceva : ca persoanele care vor fi numite la cele doua servicii trebuie sa fie agreate de partenerii occidentali pentru desfasurarea colaborarii cu Romania in cadrul NATO. Prin urmare cred ca domnul presedinte are instrumentele necesare pentru a determina majoritatea sa accepte o numire.

Leave a Reply