Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc sustine ca, in acest sezon, pe litoral au venit cu 11% mai multi turisti fata de 2015, dar ca durata unui sejur a scazut, totusi, veniturile hotelierilor nu au fost afectate deoarece a crescut cererea pentru weekend-uri, transmite News.ro.

“In sezonul estival 2016 au ajuns pe litoral cu 11 la suta mai multi turisti decat in vara anului trecut, dar durata medie a sederii pentru turistii romani s-a redus de la trei zile la 2,9 zile.

Scaderea nu a afectat veniturile hotelierilor, pentru ca a crescut cererea pentru weekend-uri, cand tarifele au fost mai ridicate decat in restul saptamanii”, se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), publicat vineri.

Conform sursei citate, cresterea numarului de turisti se datoreaza si evenimentelor de pe plan international, multi dintre romani preferand sa-si petreaca vacantele in tara si nu peste hotare.

p_romania
“Cresterea numarului de turisti in acest an se datoreaza si conjuncturii internationale, problemelor din diverse tari atractive din punct de vedere turistic determinandu-i pe unii romani sa nu mai plece in strainatate in acest an. Astfel, multi turisti cu venituri peste medie au ramas in tara, ceea ce a determinat o crestere a cererii pe litoral in perioada iulie – august. In acelasi timp, au crescut semnificativ vanzarile de sejururi, in special cele cu tarife reduse prin programul <<Inscrieri Timpuri>>. Cresterea puternica a cererii a avut ca efect si marirea tarifelor in weekend la receptie si pe site-urile hotelurilor”, mai precizeaza reprezentantii FPTR.
De asemenea, tarifele practicate in weekend si in timpul sarbatorilor legale au crescut in acest an, dar pentru turismul de sejur nu au fost majorari semnificative.

“Tarifele pentru turismul de weekend si pentru sarbatorile legale au crescut in acest an, avand in vedere cererea foarte mare, dar pentru turismul de sejur preturile nu s-au majorat semnificativ in acest an. In general, tarifele pe litoral au fost similare cu cele de anul trecut, chiar daca cererea a crescut, in special in zona Mamaia si Eforie Nord si in general, pentru toate statiunile in weekend si cu ocazia sarbatorilor legale.

In lunile iulie si august o parte dintre marii tur operatori nu au mai avut disponibile la vanzare spatii de cazare, in foarte multe structuri de primire turistica”, se mai spune in comunicat.

 

5 COMMENTS

  1. Cred ca au fost o crestere in jur de cel putin 25% daca iei si turismul la negru ajuns un serios concurent pt cel oficial acesta fiind total nefiscalizat…Nu mai vorbim despre “niste bieti pensionari care isi inchiriaza o camera pe durata verii sa poata traii pt ca nu le mai ajunge pensia” … Asta a fost odata.Aici vorbim despre o adevarata industrie,apartamente cu 2,3 si 4 camere mobilate dupa catalog cu toata tehnologia IT si video la dispozitie.Smecheri din toata tara au investit in astfel de apartamente unii au chiar 10-15 in apropierea statiunilor mari iar batranii pe care-i vedeti cu acele chei in strada sunt intermediari te agata si te trimit la apartamentul acelui smecher.O noapte la 2 camere 5 mil si pretul creste daca mergi la 3 sau 4 camere.Toiate astea nefiscalizate ori mult subfiscalizate.Nu mai spun de aglomerarea acestor cartiere,mizeria lasata,spatiile verzi sufocate pe post de parcari,infractionalitatea ridicata (la hotel iti ia datele de pe buletin si daca esti dat in urmarire te-a prins,la particular pot veni toti infractorii dati in urmarire pe tara ca nu stie nimeni).Asta este partea intunecata a turismului pe langa kitschul prezent in permanenta in statiuni,pe plaja sau mizeriile puse in farfuria restaurantelor ori in apa marii pe bani f.f multi dar deja astea nu prea mai deranjeaza important e sa te intorci la tine acasa in Zabrauti si sa le spui sarantocilor ca ai fost o saptamana in Mamaia sau la Costinesti.Esti de departe cel mai tare.

  2. Sa inteleg ca iar anumiti “praduitori” si-au umplut buzunarele ?
    Ideea cu renuntarea din cauza evenimentelor internationale eu unul n-o prea inghit.
    Am avut posibilitatea sa discut cu multa lume care a fost pe litoralul romanesc, noroc cu vremea buna, ca la capitolul servicii inca suntem deficitari, chiar daca unii s-au straduit sa-si faca datoria.
    “Capitala” litoralului lasa in continuare de dorit, mai ales centrul iar, aerul de alta data al orasului marelui port se estompeaza de la an la an, emblema acesteia este in continuare in ruina, asta inseamna pe ici pe colo in partile esentiale ale Romaniei pierderea identitatii acesteia.

  3. Nu o sa inteleg niciodata de ce sa aleg sa dau 1000-1500 eur pe un sejur decent la Marea Neagra cand pot da maximum tot atat pe un sejur la alta mare la care sunt sigur ca nu voi avea zile cu ploaie sau apa cu alge sau de 12 grade vara. Ca marea neagra e asa indiferent de conditiile hoteliere. Normal ca a cresut turismul pt ca a fost mai mult vreme buna. Faptul ca a scazut perioada de inchiriere defapt spune ca lumea are o mai mica incredere in sistemul de turism dar ramane fidela marii negre. Asta obsa se si intample: daca eu as fi patron de hotel la mare si vad ca pitulicele vin buluc in fiecare an chiar daca eu cresc preturile si nu investesc, prost sa fiu sa nu vreau un profit mai mare in fiecare an!! Doooh

Leave a Reply