Tardiva aceasta constatare. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Astept sa vad ce inseamna siguranta nationala pentru un premier tehnocrat, fara contur politic.

 

————————-

Premierul Dacian Cioloș afirmă că tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranță națională, pentru rezolvarea căreia trebuie acționat “pe mai multe fronturi”, el invitându-i și pe cetățeni să se implice în procesul de protejare și recuperare a pădurilor.

“Mai mult decât o problemă de mediu, tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranță națională. De aceea, acționăm pe mai multe fronturi. Săptămâna aceasta am înăsprit regimul contravențiilor — în unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat — și am introdus peste 100 de noi sancțiuni pentru tăieri abuzive de pădure. În plus, am dat responsabilități suplimentare angajaților ocoalelor silvice, Poliției și Jandarmeriei. Totodată, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protecție”, a scris premierul Cioloș, vineri seara, pe Facebook.

Cioloș precizează că aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, la care lucrează Guvernul.

“Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, aflat în lucru la Guvern, care, între altele, cuprinde stabilirea unei evidențe clare a proprietarilor și administratorilor de pădure, transparentizarea și verificarea amenajamentelor silvice, regenerarea terenurilor forestiere de pe care s-a exploatat masa lemnoasă, îmbunătățirea programului SUMAL”, afirmă Cioloș.

Totodată, premierul invită cetățenii să continue să se implice în procesul de protejare și recuperare a pădurilor. “Puteți sesiza transporturile ilegale de lemn prin aplicația ‘Inspectorul Pădurilor'”, mai spune Cioloș.

Ordonanța de urgență privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, adoptată în ședința de Guvern de miercuri, introduce peste 100 de noi sancțiuni, iar în cazul celor existente, la marea majoritate a acestora, cuantumul amenzilor a fost cel puțin dublat, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, joi, într-o conferință de presă.

“În ședința de Guvern de ieri (miercuri, 31 august n.r.) au fost adoptate trei acte normative la propunerea Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, toate acestea reprezentând o îmbunătățire vitală pentru domeniul forestier”, a spus Cristiana Pașca Palmer.

Aceasta a precizat că este vorba despre ordonanța de urgență privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, ordonanța de urgență privind perdelele forestiere de protecție și hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, scrie Agerpres.

9 COMMENTS

 1. sa faca o vizita in parcul natural piatra craiului sa vada dezastru,da acolo unde sunt rangeri,patroni,ong,etc….masina se umple cu busteni,stationeaza la bariera,si pleaca dimineata,cand au pontul ca e cale libera.

 2. asta e din ciclul “Mircea fa-te ca lucrezi”
  problema poate fi rezolvata intr-o saptaminadaca ar vrea. Da nu vrea, ca e bine cu austriecii ….
  asa ca paparuda asta va mai vorbi si nu va face decit paleative; auzi, cetatenii sa semnaleze taierile ilegale…. pai ba tata, cind semnalez, chiar daca se va dovedi ca e ilegal, pomu de deja taiat! deci ce rezolvi? le dai o amenda si ii lasi cu camionul cu busteni. Deci ce ai rezolvat, cum ai impiedicat taierea?
  Nu mai zic ca cine hotaraste cit, cum si de unde se taie legal? Tu, guvernul. Adica dai cu nemuliuta avize de taiere la prieteni dupa care plingi ca te lupti sa salvezi padurea. Mentalitate de birocrat de Bruxelles, care a fost dresat sa protejeze strainii.

 3. Guvernarea voastră este un atac la siguranţa naţională, măăă “badog” de Văcăreşti. Păi nu mai bine zici tu un “Feri Doamne!” şi nu-şi mai baţi capul cu altceva?

 4. Tardivă , zic și eu 😀
  Și uite-așa am aflat din titlu că el și ”guvernul meu” sunt o problemă de siguranță națională”. Recunoaște , cum se spune, ” în fața marrii adunări naționale” și nimeni din instituțiile de forță tac și nu-l saltă. Păi, dacă esti, de ce nu pleci, nene, unde-a dus mutu’ iapa și-a înțărcat dracul copiii? Și dacă nu acolo, du-te ceva mai aproape, mutantule(…cu serviciul și în ”daune interese” așa cum înțeleg că o faci), la bruxelles la stăpânii tăi de-acolo de unde ai fost parasutat aici.
  Stau si mă intreb(intrebare pe care nu si-a pus-o niciun analist cu toate că totul se leagă) și vine tot de la băsescu.. O fi făcut bine, oare, Ponta că s-a luat de ăștia doi, adică de ciolos și băsescu, atunci când a ținut-o langa cu Corina Crețu versus ciolos ca și comisar european? Că dacă ceda ăsta n-ajungeam, dreacu, la soluția asta imorală ca băsescu să se razbune de felul: Nu l-ați vrut voi comisar European, na-v-il premier în guvernul meu(de fapt al lui băsescu,ce s-o mai dăm după cireș?)

  • Fac cuvenita rectificare:”și nimeni din instituțiile de forță nu-l saltă(textul inițial) și tac. Scuze!

 5. Cum? ‘Haidii’ bre, iar pe arătură?
  Voi toţi scăunarii nu aveţi ochii aţintiţi decât spre lăcomie şi propriul buzunar! Voi, perindaţilor în funcţii înalte în cei 27 ani, puteţi demonstra contrariul?
  El sau ei, nu sunt în stare, sau, nu au ochii deschişi să vadă Bucureştiul cu toate sectoarele care sunt în componenţă, cum să aibă ochi pentru a vedea dezastru la sute de kilometri depărtare de Bucureşti?
  Iar…prosteală pe faţă ???
  🙂 mai daţi-vă-n pădurea spânzuraţilor bă, voi vorbitori de vorbe multe şi proase! Terminaţi cu prosteala că nu mai ţine!

 6. Ma tot intreb ce-a facut Premierul pana acum a dormit s-au n-a avut timp sa citeasca informarile autoritatilor abilitate. Daca asa stau lucrurile maine, pardon luni, toti consilierii Premierului ar trebuie de graba dati afara daca nu chiar inculpati pentru diverse, ca doar doamna
  Codruta & Co. stie si sunt experti in asa ceva. De data aceasta n-am facut bascalie, insa n-o sa vedem asa ceva ca doar “traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”.

 7. Daca erau de siguranta nationala nu inasprea sanctiunile ci definea taierea ilegala altfel in codul penal. Ca daca tu spui ca tai paduri e sanctiunea mai mare, ii doare pa frunza pe-aia. Oricum vor pkati daca sunt prinsi. Dar daca spui ca taierea e cu privare de libertate de la 10 la 15 ani, abia atunci o sa te cred cand ai spus ca e de siguranta nationala.

Leave a Reply