SUMMITUL NATO. CUM DESCIFRAM COMUNICATUL FINAL

Noi, șefii de stat și de guvern ai celor 30 de aliați NATO, ne-am întâlnit astăzi pentru a aborda agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a spulberat pacea în Europa și provoacă suferințe și distrugeri umane enorme.

Condamnăm invazia Ucrainei de către Rusia în cei mai fermi termeni posibil. Facem apel la președintele Putin să oprească imediat acest război și să retragă forțele militare din Ucraina și facem apel la Belarus să pună capăt complicității sale, în conformitate cu Rezoluția privind agresiunea împotriva Ucrainei adoptată la Adunarea Generală a ONU din 2 martie 2022. Rusia ar trebui să respecte hotărârea Curții Internaționale de Justiție a ONU de pe 16 martie privind suspendarea imediată a operațiunilor militare. Atacul Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea globală. Atacul său asupra normelor internaționale face lumea mai puțin sigură. Retorica de escaladare a președintelui Putin este iresponsabilă și destabilizatoare.

Ucrainenii au inspirat lumea cu rezistență eroică la războiul brutal de cucerire al Rusiei. Condamnăm cu fermitate atacurile devastatoare ale Rusiei asupra civililor, inclusiv femeilor, copiilor și persoanelor vulnerabile.

Vom lucra cu restul comunității internaționale pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru încălcările dreptului umanitar și internațional, inclusiv pentru crime de război.

Explicatie : Cu ajutorul dovezilor stranse de state membre NATO, alianta se va implica in conturarea dosarului de crime de razboi pentru Vladimir Putin si ceilalti inalti responsabili de invazia in Ucraina

Suntem profund îngrijorați de riscul crescut de violență sexuală și trafic de persoane. Îndemnăm Rusia să permită accesul umanitar rapid, sigur și nestingherit și trecerea în siguranță pentru civili și să permită livrarea ajutorului umanitar către Mariupol și alte orașe asediate. De asemenea, condamnăm atacurile împotriva infrastructurii civile, inclusiv a celor care pun în pericol centralele nucleare. Vom continua să contracarăm minciunile Rusiei cu privire la atacul său asupra Ucrainei și să dezvăluim narațiuni fabricate sau operațiuni fabricate “sub steag fals” pentru a pregăti terenul pentru escaladarea ulterioară, inclusiv împotriva populației civile a Ucrainei.

Orice utilizare de către Rusia a unei arme chimice sau biologice ar fi inacceptabilă și ar avea consecințe grave.

Explicatie : NATO ar putea interveni direct in prevenirea folosirii unor astfel de arme de distrugere in masa. Si in documentarea tragerii la raspundere pentru cei direct implicati

Rusia trebuie să demonstreze că este serioasă în privința negocierilor prin implementarea imediată a încetării focului. Solicităm Rusiei să se angajeze în mod constructiv în negocieri credibile cu Ucraina pentru a obține rezultate concrete, începând cu o încetare durabilă a focului și mergând către o retragere completă a trupelor sale de pe teritoriul ucrainean. Agresiunea continuă a Rusiei în timp ce au loc negocieri este deplorabilă. Susținem eforturile Ucrainei de a obține pacea și pe cele întreprinse în mod diplomatic de Aliați pentru a interveni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului și a alina suferința umană.

Suntem pe deplin solidari cu președintele Zelensky, guvernul Ucrainei și cu curajoșii cetățeni ucraineni care își apără patria. Îi onorăm pe toți cei uciși, răniți și strămutați din cauza agresiunii Rusiei, precum și pe familiile lor.

Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, extinzându-se în apele sale teritoriale.

Ucraina are dreptul fundamental la autoapărare conform Cartei Națiunilor Unite. Din 2014, am oferit sprijin extins capacității Ucrainei de a-și exercita acest drept. Am antrenat forțele armate ale Ucrainei, consolidându-le capacitățile militare și sporindu-le rezistența. Aliații NATO și-au intensificat sprijinul și vor continua să ofere sprijin politic şi practic suplimentar Ucrainei, pe măsură ce aceasta continuă să se apere.

Explicatie : NATO si ONU raman institutiile internationale cele mai importante pe care Ucraina se bazeaza pentru recunoasterea si mentinerea integritatii sale teritoriale. NATO furnizeaza in continuare, prin statele membre, mii de rachete, lansatoare, munitiei si alt tip de ajutor militar consistent pentru ca Ucraina sa reziste in fata invaziei rusesti

Aliații NATO vor continua să ofere asistență în domenii precum securitatea cibernetică și protecția împotriva amenințărilor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară. Aliații NATO oferă, de asemenea, sprijin umanitar extins și găzduiesc milioane de refugiați. Miniștrii de externe vor discuta în continuare despre sprijinul nostru pentru Ucraina când se vor întâlni în aprilie.

Suntem uniți în hotărârea noastră de a contracara încercările Rusiei de a distruge bazele securității și stabilității internaționale.

Tragem la răspundere Rusia și Belarus. Rusiei i-au fost impuse sancțiuni masive și costuri politice grele pentru a pune capăt acestui război. Rămânem hotărâți să menținem o presiune internațională coordonată asupra Rusiei.

Explicatie : Sanctiunile economice dure asupra Rusiei se vor amplifica si vor fi extinse ca durata. Economia Rusiei va fi ingenuncheata pentru a nu mai finanta razboiul sangeros din Ucraina. Orice lider rus aflat pe lista de sanctiuni va fi urmarit pe teritoriul UE si NATO

Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu părțile interesate relevante și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu Uniunea Europeană. Coordonarea transatlantică rămâne crucială pentru un răspuns eficient la criza actuală.

Facem apel la toate statele, inclusiv Republica Populară Chineză (RPC), să susțină ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, așa cum sunt consacrate în Carta ONU, să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel și să se abţină de la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile. Suntem îngrijorați de comentariile publice recente ale oficialilor din RPC și solicităm Chinei să înceteze amplificarea narațiunilor false ale Kremlinului, în special asupra războiului și asupra NATO, și să promoveze o soluționare pașnică a conflictului.

Explicatie : NATO, care inseamna 1 miliard de oameni din 30 de tari, cu peste 52% din PIB-ul mondial, avertizeaza China sa nu sprijine sau incurajeze Rusia in acest razboi irational impotriva Ucrainei. China este in vizorul tarilor NATO si ar putea fi urmatoarea pe lista sanctiunilor daca nu se conformeaza

Rămânem angajați față de principiile fundamentale care stau la baza securității europene și globale, inclusiv că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propriile aranjamente de securitate fără interferențe externe. Ne reafirmăm angajamentul față de Politica Ușilor Deschise a NATO în temeiul articolului 10 din Tratatul de la Washington.

Explicatie : aderarea unor tari partenere la NATO, precum Ucraina sau Georgia, ramane deschisa daca cele doua tari sau altele, precum Finlanda sau Suedia decid singure sa adere. Presiunile Rusiei impotriva usilor deschise nu au nici un efect

Oferim sprijin personalizat partenerilor afectați de amenințările și interferența Rusiei și ne vom intensifica asistența pentru a-i ajuta să reziste influenței maligne ruse și să le consolidăm rezistența, pe baza cererilor partenerilor noștri și a programelor noastre de parteneriat de lungă durată.

Explicatie : Orice tara membra NATO sau partenera va solicita sprijinul Aliantei pentru a combate amenintarea Rusiei, fie in cadrul razboiului hibrid, fie in cel clasic militar sau in domeniul cibernetic, va primi asistenta si implicare aliata directa in combaterea acestora

În aprilie, miniștrii de externe vor lua în considerare propuneri concrete pentru sporirea sprijinului nostru pentru acești parteneri.

Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra securitatea populațiilor noastre aliate și fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier.

Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns a NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale semnificative, sub comanda directă a NATO, susținută de mobilizarea națională a Aliaților. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Luăm toate măsurile și deciziile pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor Aliaților în toate domeniile și cu o abordare de 360 ​​de grade. Măsurile noastre rămân preventive, proporționale și neescalatorii.

Explicatie : Pe intregul Flanc Estic al NATO, fiecare tara aliata va avea un Grup de Lupta, iar Forta de Raspuns a NATO va fi gata oricand sa reactioneze cu toate categoriile de forte – terestre, aeriene, navale, forte speciale, cyber si spatiale – pentru apararea intregului teritoriu NATO, in spiritul Articolului 5 al Tratatului de la Washington, baza juridica a NATO

Vom accelera acum transformarea NATO pentru o realitate strategică mai periculoasă, inclusiv prin adoptarea următorului Concept Strategic la Madrid.

În lumina celei mai grave amenințări la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii, ne vom consolida, de asemenea, în mod semnificativ descurajarea și postura de apărare pe termen lung și vom dezvolta în continuare întreaga gamă de forțe pregătite și capabilități necesare pentru a menține o descurajare și apărare credibile.

Explicatie : NATO va reaseza din punct de vedere strategic structura de forte in Europa, punand accent pe mutarea de la Vest la Est si dezvoltarea capabilitatilor permamente, nu temporare, in tarile de pe Flancul Estic : Polonia, Romania, Lituatia, Letonia, Estonia, Slovacia, Cehia, Bulgaria si Ungaria.

Acești pași vor fi sprijiniți de exerciții îmbunătățite, cu un accent sporit pe apărarea colectivă și interoperabilitate.

Creștem rezistența societăților noastre și a infrastructurii noastre pentru a contracara influența malignă a Rusiei. Ne îmbunătățim capacitățile și apărarea cibernetică, oferindu-ne sprijin reciproc în cazul unor atacuri cibernetice. Suntem pregătiți să impunem costuri celor care ne fac rău în spațiul cibernetic și îmbunătăţim schimbul de informații și conștientizarea situației, îmbunătățim pregătirea civilă și ne consolidăm capacitatea de a răspunde la dezinformare.

De asemenea, ne vom spori pregătirea pentru amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare. Vom lua decizii suplimentare când ne vom întâlni la Madrid.

Explicatie : existenta unui pericol de utilizare a unor arme de distrugere in masa – nucleare sau chimice – ar putea atrage un raspuns al Aliantei pentru prevenirea unui asemenea dezastru. Indiferent daca amenintarea e pentru un stat membru sau partener.

Pașii pe care îi face pentru a asigura securitatea Alianței noastre și a zonei euro-atlantice vor necesita resurse adecvate. Aliații își măresc substanțial cheltuielile de apărare. Astăzi, am decis să ne accelerăm eforturile pentru a ne îndeplini angajamentul față de acordul de investiții în apărare în întregime. În conformitate cu angajamentul nostru din articolul 3 din Tratatul de la Washington, ne vom consolida și mai mult capacitatea individuală și colectivă de a rezista tuturor formelor de atac. La întâlnirea noastră de la Madrid, vom prezenta planuri suplimentare privind modul de îndeplinire a Angajamentului.

Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o provocare fundamentală pentru valorile și normele care au adus securitate și prosperitate tuturor de pe continentul european. Alegerea președintelui Putin de a ataca Ucraina este o greșeală strategică, cu consecințe grave și pentru Rusia și poporul rus. Rămânem uniți și hotărâți în hotărârea noastră de a ne opune agresiunii Rusiei, de a ajuta guvernul și poporul Ucrainei și de a apăra securitatea tuturor Aliaților.

Leave a Reply