Incet dar sigur, dragonul China trage presul de sub picioare ursului degringolat Rusia. Afirmatii precum integritate teritoriala ce trebuie respectata, civili nevinovati ucisi, dislocari masive de populatie sunt unele care vor deranja profund la Kremlin. China face un joc pe sarma, nefiind deloc incantata de rolul razboinic al Rusiei si manifestarile sale ca putere militara agresiva.

 

Situaţia umanitară din Ucraina devine din ce în ce mai gravă, dar că ţările în curs de dezvoltare ”nu ar trebui să fie atrase în conflict” şi nicio ţară nu ar trebui să fie ”obligată să aleagă o parte”, a transmis ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, membrilor Adunării Generale a Naţiunilor Unite, conform CNN, scrie news.ro

”Evoluţia situaţiei din Ucraina până în stadiul actual a declanşat preocupări internaţionale serioase şi este, de asemenea, ceva ce China nu vrea să vadă. În ceea ce priveşte Ucraina, China a susţinut întotdeauna că suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor ar trebui respectate”, a spus Zhang, joi.

”Ţările în curs de dezvoltare, care alcătuiesc majoritatea lumii, nu fac parte din acest conflict. Ele nu ar trebui să fie atrase în această chestiune şi forţate să suporte consecinţele conflictelor geopolitice şi rivalităţii marilor puteri… Ţările competente nu ar trebui să adopte o abordare simplistă a prietenului sau a inamicului, alb sau negru şi nu ar trebui să forţeze nicio ţară să aleagă o parte” a adăugat el.

Zhang a subliniat că Beijingul va juca ”un rol constructiv în facilitarea negocierilor de pace”.

Rezoluţia Ucrainei din cadrul Adunării condamnă Rusia pentru că nu a permis accesul ajutorului umanitar şi este susţinută de peste 20 de state, inclusiv de Statele Unite.

Zhang a spus, joi, că Beijingul recunoaşte obiectivul proiectului de rezoluţie. ”În acelaşi timp, este clar că unele elemente ale proiectului de rezoluţie depăşesc contextul umanitar”, a continuat oficialul chinez.

El a mai precizat că ”preocupările legitime de securitate ale tuturor statelor ar trebui luate în serios şi toate eforturile care conduc la soluţionarea paşnică a crizei ar trebui sprijinite”.

”Este sfâşietor să fim martori la deteriorarea continuă a situaţiei umanitare din Ucraina, precum şi la victimele civile şi dislocarea masivă a oamenilor din cauza conflictului. Principala prioritate acum este ca părţile în cauză să fie cât mai cumpătate, să evite mai multe victime civile şi să ajungă la încetarea focului cât mai curând posibil, în special pentru a preveni o criză umanitară la scară mai mare”, a conchis oficialul chinez.

Leave a Reply