Gruparea rusă acuzată de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 s-a dat drept organizaţie media independentă pentru a ţinti utilizatorii de extremă-dreapta de pe social media înaintea scrutinului prezidenţial american din noiembrie, au declarat pentru Reuters două surse apropiate anchetei lansate de Biroul Federal de Investigaţii american (FBI).

Cea mai recentă operaţiune a vizat o pseudo-organizaţie media intitulată ‘Newsroom for American and European Based Citizens’ (NAEBC), care a fost condusă de persoane asociate cu Agenţia de Cercetări privind Internetul, cu sediul la Sankt Petersburg.

Procurorii americani afirmă că agenţia a jucat un rol esenţial în eforturile ruse de a deturna alegerile din 2016 în favoarea actualului preşedinte american Donald Trump.

NAEBC şi activitatea sa, care nu au fost raportate anterior, arată acum că tentativele Rusiei de a influenţa alegătorii americani înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie 2020 au vizat ambele părţi ale scenei politice.

Website-ul s-a concentrat predominant pe politica şi actualele evenimente din SUA, republicând articole din media conservatoare şi plătind americani pentru a scrie despre subiecte sensibile politic. O reţea de conturi ale unor pretinşi editori şi jurnalişti a promovat ulterior articolele pe site-ul favorite ale utilizatorilor de extremă-dreapta de pe social media.

Temele abordate de NAEBC au acoperit un spectru larg, de la atacuri asupra candidatului democrat Joe Biden la criticarea mişcării Black Lives Matter.

Rusia a respins în mod repetat acuzaţiile de interferenţă în procesul electoral din SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu ştie nimic despre NAEBC şi despre site-ul de ştiri Peace Data. ”Statul rus nu este implicat în această activitate”, a subliniat el, citat de Agerpres.

FBI va conlucra mai strâns cu agenţiile de spionaj şi companiile de internet, în cadrul unei noi strategii federale vizând combaterea piraţilor informatici străini, transmite joi agenţia Reuters, citând înalţi responsabili ai FBI.

Decizia vine după un an în care Centrul american de reclamaţii privind infracţionalitatea online a înregistrat în total 467.361 de plângeri, însumând pierderi de peste 3,5 miliarde de dolari în dauna unor persoane fizice şi companii.

Strategia FBI prevede reorganizarea personalului cu responsabilităţi în combaterea criminalităţii informatice şi contrainformaţii cibernetice şi pune un accent pe crearea de parteneriate cu agenţiile de poliţie străine, precum şi cu companiile private de internet, care deţin frecvent cele mai utile informaţii legate de activităţile hackerilor, a explicat Matt Gorham, director adjunct al diviziei pentru criminalitatea informatică.

Între altele, va dobândi un nou statut Centrul operativ naţional de investigaţii informatice NCI-JTF, organism guvernamental cu sediul la Chantilly, statul Virginia, în cadrul căruia lucrează specialişti din peste 30 de agenţii federale, inclusiv CIA, Agenţia pentru securitate naţională şi Serviciul Secret. Acesta va servi drept pilon central al eforturilor guvernamentale de monitorizare şi combatere a atacurilor informatice.

Obiectivul acestei strategii este de a combina “instrumentele şi autoritatea tuturor” pentru a obţine rezultate mai bune, a spus Gorham.

De o atenţie specială vor beneficia “centrele de misiuni” având divizii informatice separate în cadrul FBI, care vor monitoriza interferenţele din direcţia Rusiei, Chinei şi Iranului, considerate principalele ameninţări informatice.

“Admitem că prea multă vreme principalii noştri adversari străini au considerat că pot ataca reţelele SUA, pot fura proprietate intelectuală, pot pune în pericol infrastructura noastră critică fără a se pune pe ei înşişi în vreun pericol”, a spus Tonya Ugoretz, asistent adjunct al directorului diviziei informatice a FBI.

Unii experţi în securitate naţională au apreciat însă că aceste parteneriate ar putea duce la conflicte interne, diferite agenţii de informaţii şi investigaţie putând avea scopuri diferite, ce pot intra în conflict.

“Este inevitabil ca aceste diferenţe să creeze tensiuni în ce priveşte priorităţile, dar trebuie încercat pentru că trebuie să înţelegem mai bine ecosistemul infracţional”, a spus Michael Daniel, fost înalt oficial american şi actual preşedinte al Cyber Threat Alliance.

Leave a Reply