Urinările frecvente, însoțite adesea de dureri mari pe flancuri sau în zona pelvină, precum și de prezența sângelui în urină, pot indica o afecțiune la nivelul tractului urinar – cancer, malformație congenitală sau un alt tip de leziune. Imediat ce apar aceste semnale de alarmă, este recomandat un consult de urologie, pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis, prin analize de urină și investigații imagistice.
Pentru cazurile complexe, în care este necesară reconstrucția anatomică și redarea funcționalității unei anumite părți a tractului urinar, este indicată o intervenție de chirurgie urologică reconstructivă. Acest tip de chirurgie permite restabilirea funcționalității prin repararea, recondiționarea sau reconstruirea zonelor tractului urinar superior și inferior, dar și a organelor genitale.
Procedurile de chirurgie urologică reconstructivă ajută pacienții cu malformații congenitale ale tractului urinar sau ale organelor genitale și pe cei care au suferit leziuni traumatice ale tractului urinar ori ale organelor genitale. P
Astfel, chirurgia urologică reconstructivă este utilă pentru tratarea mai multor afecțiuni: incontinența urinară, când se implantează un sfincter urinar artificial, pentru a opri pierderea involuntară de urină, strictura uretrală, când se îndepărtează țesutul cicatriceal și se reconstituie uretra, pentru corectarea deformărilor severe ale penisului, dar și pentru tratarea hipospadiasului, un defect congenital în care deschiderea uretrei se află în partea inferioară a penisului, nu în vârf.
În chirurgia reconstructivă se folosește fistula de reparație pentru cei care prezintă o deschidere între vezica urinară și un alt organ, se pot repara leziunile traumatice ale vezicii urinare, rinichilor, penisului și testiculelor sau se poate realiza o deviație urinară.
În cazuri atent selecționate, anumite intervenții de chirurgie urologică reconstructivă se poate realiza și minim invaziv, prin chirurgie robotică urologică, cu beneficii multiple pentru pacient. Acest tip de tratament are un risc redus de complicații, spitalizare de scurtă durată, cicatrici postoperatorii abia vizibile, recuperare și reintegrare socioprofesională mai rapide.
La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile complexe de chirurgie urologică reconstructivă sunt efectuate de o echipă medicală de top. Dacă este posibil tratamentul minim invaziv, procedurile sunt realizate cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai performant sistem existent la ora actuală în lume.
Medicii cu supraspecializare în chirurgie urologică reconstructivă de la SANADOR realizează intervenții complexe, de mare finețe, cu rezultate bune pe termen lung, asigurând astfel o bună calitate a vieții pacientului. Printre cele mai frecvente intervenții de chirurgie urologică reconstructivă realizate la Spitalul Clinic SANADOR se numără reimplantările uretero-vezicale sau reconstrucțiile joncțiunii pielo-ureterale.