Glanda tiroidă are un rol important în organism, întrucât hormonii pe care îi secretă sunt implicați în controlul metabolismului. De aceea, atunci când apare o disfuncție a acestei glande, întregul organism este afectat, iar simptomele pot fi foarte variate, ceea ce face ca diagnosticul să fie greu de stabilit – tulburări de dispoziție, menstruale, creștere sau pierdere în greutate, căderea părului, îngroșarea vocii, sensibilitate la frig sau la căldură. Persoanele care se confruntă cu aceste manifestări clinice trebuie să se programeze la o consultație de endocrinologie.

Examenul clinic, care include palparea tiroidei, va fi completat cu o ecografie de tiroidă, prin care medicul va verifica dimensiunea și structura glandei. În acest fel, pot fi diagnosticate mai multe afecțiuni ale tiroidei – noduli, tumori (benigne sau maligne) sau o inflamație a glandei (tiroidită acută sau tiroidită autoimună). Ecografia de tiroidă este nedureroasă și neinvazivă și poate fi realizată fără probleme și în timpul sarcinii. Examinarea este rapidă și se poate realiza într-un cabinet de endocrinologie dotat cu un ecograf performant.

Dacă ecografia a indicat prezența unor noduli suspecți, medicul poate recomanda o biopsie. Astfel, sub ghidaj ecografic și sub anestezie locală, acesta va introduce un ac fin în formațiunea suspectă și va extrage un fragment de țesut, care va fi analizat apoi printr-un examen histopatologic. În astfel de cazuri, biopsia este singura metodă prin care se poate pune diagnosticul de certitudine, deci care stabilește dacă o tumoră este benignă sau malignă. Apoi, dacă este necesar, medicul poate indica și investigații imagistice avansate – examen RMN sau tomografie computerizată, care vor arăta dacă sunt afectați ganglionii santinelă sau dacă au apărut metastaze.

Dacă medicul endocrinolog suspectează o disfuncție a glandei tiroide – hipotiroidism, când glanda nu secretă suficienți hormoni, sau hipertiroidism, când este hiperactivă, poate recomanda și analize de sânge, pentru verificarea nivelurilor sanguine ale hormonilor tiroidieni.

În cazul în care este diagnosticat un cancer de tiroidă sau o altă afecțiune care necesită îndepărtarea glandei tiroide (gușă nodulară, noduli tiroidieni, hipertiroidism, boala Basedow-Graves), tratamentul recomandat este tiroidectomia, o intervenție chirurgicală care presupune extirparea completă a glandei. După operație, pacientul va trebui să urmeze toată viața un tratament de substituție hormonală, cu hormoni tiroidieni. P

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici endocrinologi cu experiență îndelungată și competență în ecografia de tiroidă. Echipamentele folosite pentru această investigație sunt moderne, ultraperformante, oferind imagini clare ale glandei tiroide, astfel încât pot fi observate chiar și cele mai mici formațiuni suspecte. Pentru un diagnostic avansat, pacienții au acces la examen RMN sau CT, dar și la analize complete de laborator și la examen histopatologic, dacă este necesară o biopsie.

Leave a Reply