Cum poți scăpa de pietrele la rinichi fără operație?

Litiaza renală sau calculii renali se formează atunci când apare un dezechilibru în compoziția chimică a urinei. Deseori, pietrele la rinichi sunt provocate de prezența în urină a unei cantități prea mari de calciu, de oxalați sau acid uric. Aceste cristale se acumulează la nivelul rinichilor, determinând depozite care cresc în dimensiuni, determinând manifestări clinice precum durere în zona lombară, usturime la urinat, senzație permanentă de urinare și urină cu aspect tulbure sau miros modificat.

Dacă aceste semne și simptome sunt neglijate, starea pacientului se poate agrava și apar febra, frisoanele, greața și vărsăturile sau sângele în urină, pentru că acești calculi se deplasează și produc leziuni la nivelul tractului urinar. De aceea, este indicat un consult urologic încă de la primele semne de alarmă, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și recomandarea tratamentului potrivit.

Medicul urolog va recomanda o serie de investigații speciale, pentru identificarea cauzei care a provocat manifestările clinice. Sumarul de urină arată prezența oxalaților sau a cristalelor de calciu în urină, iar ecografia renală permite observarea calculilor renali. În anumite situații, pot fi efectuate și investigații imagistice avansate – tomografie computerizată și pielogramă intravenoasă, care presupune administrarea unei substanțe de contrast sub control radiologic, pentru a identifica eventuale blocaje.

În cazurile mai grave, în care calculii nu pot fi eliminați prin administrarea unor medicamente, va fi necesar tratamentul chirurgical sau endoscopic, prin ureteroscopie flexibilă. Acesta din urmă este un tratament minim invaziv, fără bisturiu, în care se introduce un ureteroscop prin uretră și vezica urinară, până la nivelul calculilor și se folosesc instrumente speciale pentru pulverizarea acestora.

În prezent există însă un tratament modern foarte eficient, complet neinvaziv, care permite fragmentarea pietrelor de la rinichi prin unde de șoc produse cu un aparat special în afara corpului. Procedura se numește litotriție extracorporală cu unde de șoc (ESWL) și asigură dezintegrarea calculilor fără să lezeze țesuturile. În urma acestui tratament rămân în organism doar mici fragmente de calculi, care pot fi eliminate în mod natural prin urină. Această soluție terapeutică este indicată în peste 85% din cazurile de litiază renală, beneficiind astfel de un tratament eficient, cu recuperare rapidă, durată redusă de spitalizare și fără plagă operatorie.

Înainte de recomandarea procedurii ESWL, pacientul va efectua un consult urologic amănunțit, urmat de analize și investigații imagistice complete. Tratamentul poate fi administrat numai la pacienți care au rinichi funcționali și nu prezintă blocaj urinar. P

Pacienții cu litiază renală pot beneficia de litotriția extracorporală cu unde de șoc la Spitalul Clinic SANADOR. Procedura este efectuată cu litotritorul de ultimă generație Compact Sigma, produs de compania germană Dornier MedTech. Aparatul este dotat cu tehnologie de ultimă generație și accesorii multiple, cum sunt brațe-C, scanere cu ultrasunete și o masă complet motorizată, devenind astfel o stație de lucru multifuncțională. În cazul în care acest tratament nu este potrivit pentru anumiți pacienți, aceștia au acces la alte soluții terapeutice pentru eliminarea calculilor – intervenție chirurgicală sau endourologică, proceduri realizate de medici cu experiență îndelungată, în cele mai bune condiții de siguranță și confort pentru pacient.

Leave a Reply