Durerea de cap pulsatilă, tulburările de vedere și de echilibru sau convulsiile sunt simptome care îndrumă pacientul către un consult de specialitate și care pot dezvălui prezența unei malformații cerebrale vasculare. Acesta este termenul generic pentru un grup de afecțiuni congenitale ale vaselor cerebrale, care pot fi de mai multe tipuri: malformații arteriovenoase (unirea anormală a arterelor și venelor sau dilatarea acestora), malformații cavernoase (spații lărgite pline de sânge, denumite și cavernoame cerebrale), angioame venoase (vene mărite), telangiectazii (capilare mărite) sau malformații mixte.

Diagnosticul unei astfel de afecțiuni începe adesea cu un istoric medical complet și un examen fizic amănunțit. Uneori, medicul poate identifica un sunet specific prin auscultație, cu ajutorul stetoscopului plasat pe craniu, și poate recomanda mai multe investigații imagistice avansate, precum: angiografia cerebrală, examenul CT cerebral, RMN al capului și angio-RM.

Dacă diagnosticul este unul precoce și pacienții sunt tratați din timp prin mijloace moderne, mulți vor avea o calitatea foarte bună a vieții. Prin urmare, este important ca pacientul să se prezinte la un consult medical chiar și pentru o simplă cefalee, pentru a putea fi diagnosticat și pentru a primi îngrijirea adecvată. Apoi, după obținerea diagnosticului, medicul va discuta cu pacientul care sunt opțiunile de tratament.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu malformații vasculare cerebrale pot beneficia de tratament neurochirurgical sau prin neuroradiologie intervențională. Folosirea tehnologiei de vizualizare de ultimă generație, dedicată intervențiilor neurochirurgicale, cum sunt microscoapele operatorii Zeiss Kinevo 900, permite vizualizarea vaselor de sânge cu dimensiuni sub 1 mm și poate analiza dinamica fluxului sanguin în timp real. Aceste aspecte sunt foarte importante în cazul intervențiilor pentru afecțiuni vasculare complexe, printre care se numără și malformațiile arteriovenoase ale creierului.

De asemenea, ori de câte ori este posibil, pacienții cu malformații vasculare cerebrale pot avea acces la tratamente de ultimă generație, efectuate cu ajutorul neuroradiologiei intervenționale. Acesta este un domeniu inovator de radiologie intervențională, care reunește întreaga gamă de proceduri endovasculare prin care sunt tratate leziunile cerebrale vasculare: anevrismul cerebral, malformațiile arteriovenoase, fistula durală arteriovenoasă cerebrală, accidentul vascular cerebral acut ischemic. P

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul endovascular cerebral minim invaziv este realizat de medici supraspecializați în acest domeniu, în urma unei evaluări medicale atente și în condiții de maximă siguranță. Departamentul de Radiologie Intervențională beneficiază de dotarea cu două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generație, echipate cu cele mai moderne tehnologii medicale.

Leave a Reply