Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut public, duminică seară, la Antena 3, premierului Dacian Cioloş să facă publice toate documentele legate de negocierile şi achiziţia operei “Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi.

”Eu îl rog (n.r. – pe Dacian Cioloş) să facă public, ca să nu mai primească din partea noastră sesizare cu scrisoare deschisă, limitele mandatului care a fost stabilit pentru negociatorii pentru această piesă (n.r. – Cuminţenia Pământului) într-adevăr foarte importantă. Dacă s-a respectat procedura legală. Să facă publice toate aceste demersuri făcute de Ministerul Culturii la vremea respectivă şi să încerce dacă mai poate să iasă din această campanie care s-a conturat ca o campanie de imagine pentru dumnealui”, a spus Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD spune că subscripţia publică pentru Cuminţenia Pământului a fost o greşeală.

”Greşeala pe care a făcut-o acuma şi probabil pe care or să o plătească toţi – să acopere acest eşec de subscripţie publică cu punerea banilor din buget, pe care putea să o facă de la început (…), să ajungem în situaţia în care punem noi banii de la Guvern şi continuă subscripţia. Adică daţi un leu pentru guvernul meu. Nu e în regulă. În rest îi doresc succes”, a spus Dragnea.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că Executivul va lua, cel mai probabil, în următoarea şedinţă de Guvern, o decizie privind achiziţia ”Cuminţeniei Pământului”, după o primă lectură a proiectului de OUG în şedinţa cabinetului de miercuri.

”Am avut o primă lectură (în şedinţa de guvern de miercuri – n.r.) a unui proiect de Ordonanţă sau de modificare a Ordonanţei propus de Ministerul Culturii. Probabil că săptămâna viitoare o să vină cu o formă finală”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Guvernul va plăti din bugetul de stat circa 10 milioane euro pentru “Cuminţenia Pământului”, iar campania de strângere a donaţiilor va fi prelungită până la 31 octombrie 2019 astfel încât să fie recuperată suma cheltuită de stat, conform Profit.ro.

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro, iar Guvernul a anunţat iniţial că va plăti din buget 5 milioane euro şi că va aduna 6 milioane euro din donaţii. Statul nu a reuşit însă să strângă din donaţii decât 1 milion de euro.

În condiţiile în care campania de donaţii încheiată la finele lunii septembrie nu a adus cele 6 milioane de euro necesare, aceasta este formula propusă de Guvern, care ar urma să fie decisă prin ordonanţă de urgenţă.

 

10 COMMENTS

 1. da de ce numa pina la 31 octombrie 2019?
  ca e final de mandat Iohannis?
  la al doilea mandat ce luam, Pasarea Maiastra cu 110 milioane?

 2. Este adevarat? ’Cumintenia pamantului ‘’ a fost vanduta statului roman in 1957 de proprietarul ei,arhitectul Gheorghe Romascu, cu pretul a 3 vile –circa 20.000 lei. A fost recuperata de mostenitori in 2012 – cu ajutorul unor chichite avocatesti-si se vinde din nou – statului !
  Gandul: “IJ a făcut aceste verificări după ce premierul Victor Ponta a vorbit despre decizia instanţei privind retrocedarea operei lui Brâncuşi. Victor Ponta declara, pe 30 septembrie, că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi “Cuminţenia Pământului”, spunând că acel judecător ar trebui să plătească.
  “Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, «Cuminţenia Pământului», a fost retrocedată, deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 de milioane de euro.
  Nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, or eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească”, a spus la momentul respectiv Ponta.
  Ring “Un bun nu poate fi vândut de două ori. Numai că, în cazul nostru, prima vânzare a fost desfinţată de către instanţă. Întrebarea este pe ce argumente s-au fundamentat judecătorii când au anulat prima vânzare, restituind foştilor proprietari (n.r. – moştenitorilor acestora) «Cuminţenia pământului»AV. CORIN DĂNESCU.
  Vorba : Afacerea Cumintenia Pamantului
  Toată povestea asta cu Cumințenia pământului duce la SIE”
  „Toată povestea asta cu Cumințenia pământului duce la SIE. Mulți dintre cei implicați, din țară sau din afară, și vorbim de nume mari, binecunoscute, din domeniul artei sau din zona guvernamentală, din galerii și case de licitație, din diverse institute cu ștaif sau din ministere, au, într-un fel sau altul, o legătură cu SIE (n.r. – serviciul de spionaj/de Intelligence al Romaniei). În general, tipul ăsta de afaceri le dirijează băieții din servicii și de asta nu poți să pui mâna pe ei. Iar ei nu au nicio jenă să vândă și Brâncuși falși”,
  E o lungă serie de afaceri cu Brâncuși în România. E un patern deja la Ministerul Culturii. A început cu afacerea Pogany, sculptură dată fără bază legală și vândută în străinătate, văduvind România de o importantă opera brâncușiană. Statuia a fost dată înapoi urmașilor familiei Stork, fără decizie de justiție.
  Eu cred ca cea mai mare porcarie in povestea asta este retrocedarea. Si, in opinia mea, ar trebui cineva sa sesizeze DNA sa cerceteze aceasta retrocedare frauduloasa. (…) Să nu mai vorbim despre faptul că această sculptură a mai fost o dată plătită. Există chitanța și dovezile că a mai fost plătită.
  Iar judecătorul implicat, din punctul meu de vedere, este un judecător corupt. Asta este clar, in opinia mea. Este unul din cazurile în care meseria de judecător este compromisă clar. Și putem vorbi de un atac la Patrimoniu național și la identitatea națională. La vremea aceea, în 1960, după ce începuse un pic dezghețul, banii pe care i-a dat statul pe Cumințenia pământului erau bani mulți. Pentru că – atenție! – acest obiect nu este în marmură sau în bronz sau în alt material consacrat marilor capodopere ale sculpturii. Este un obiect care, sigur, este interesant pentru muzeu, dar prețurile unor sculpturi în calcar sau în argilă sau în alte astfel de materiale nu sunt scumpe. Sunt mai ieftine”, mai atrage atenția Petru Romoșan.

  ASADAR, DNA are ceva de zis in treaba asta? Bani de la buget Helloooo!!! BANII NOSTRI, da? 10 milioane EURO.

  Bogdan Chirieac, ca afacerea „pute a corupție” și ca, în jurul acesteia, niște particulari și niște guvernamentali, cu sau fără grade, țin „de șase”?!…

  • Foarte bun comentariul Dvs., documentat si scoate in evidenta “complicatia” situatiei. Poate ar fi fost bine sa adaugati niste nume mari implacate in aceste afaceri. Lucrurile mari in tara asta se fac(s-au faut) cu multa truda si sacrificii, tradarea si vanzarea se face dintr-o pocnitura de deget.

 3. Adica guvernul meu plateste pretul corect de 5 milioane de euro si restul care se strange de la romani sunt bani de campanie electorala?
  Oricum atat Johannis cat si guvernul Ciolos pot fi acuzati de inalta tradare pentru tot ce au facut pana acum

  • dadada inalta tradare si impuscati merita…sau omorati cu pietre si sa transmita antena3 cu RTV in direct ca in teritoriul ocupat de islamisti…hai cu demonizarea ca am vrut sa luam o opera de-a lui Brancusi in custodia noastra a tuturor!

 4. ”Cuminţenia pământului” o prostie invocată de gurile spurcate pentru denigrarea acestei naţiuni şi a acestei ţări! Cum să cerşeşti 1 leu pentru cuminţenia pământului dacă toţi escrocii sunt”cei mai cuminţi”? Să cerşeşti 1 leu de la sărăciţii prin impunere şi lege, e cea mai proastă idee a oricărui scăunar! Omul donează pentru orice altceva dar nu şi pentru cerşetorii scăunari!

 5. Mai flacai,11 milioane de euro este pretul pentru vreo 220 de kilograme de aur.Chiar tinand cont de numele lui Brancusi, aceasta afacere este o cheltuiala prosteasca ba chiar, suspicios rezonabil, frauduloasa.Si apoi cate nu s-ar rezolva cu banii astia,o multime de monumente si obiective din patrimoniul cultural, lasate in paragina, ar putea fi restaurate,si apoi ar putea sa aduca bani de pe urma vizitatorilor.Afacerea asta ar trebui suspendata si cercetata de la inceputurile ei, si cum si cine a avut initiativa unei astfel de cheltuiri dubioase a banului public.

  • @tales
   Wow.
   Tu compari 220kg de metal brut cu o scultura facuta de cel mai important artist roman din toate timpurile? Serios, sunt uimit ca exista cetateni romani care sa faca asemenea comparatii.
   E ca si cum as compara toata viata ta, de la nastere pana acum, cu un sac de gunoi. Concluzia: viata ta e prea scumpa, asa ca alegem sacul de gunoi.

   Cand Ponta a furat 850 milioane de EURO din bugetul de stat (vezi afacerea KMG) nu cred ca te-am vazut pe aici.

Leave a Reply