Un cunoscut politician rus de opoziţie, Grigori Iavlinski, a cerut sâmbătă clarificări în cazul tuturor crimelor politice comise în Rusia, transmite dpa.

Există multe persoane care au fost ucise în Rusia pentru că s-au luptat pentru a trăi în libertate, a declarat sâmbătă politicianul în vârstă de 69 de ani.

Formaţiunea politică liberală de opoziţie, Partidul Democrat Unit / Iabloko, a organizat la Moscova un congres în perspectiva alegerilor parlamentare din 19 septembrie.

Otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, trebuie de asemenea clarificată, a mai afirmat Iavlinski despre fostul membru Iabloko.

Fondatorul partidului a criticat, totodată, persecutarea disidenţilor şi corupţia sistemică din Rusia.

Participanţii care au luat cuvântul la congresul partidului, care a fost difuzat pe internet, s-au plâns că Rusia s-a transformat într-o dictatură sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin.

Iavlinski a vorbit despre un autoritarism care nu mai permite dialogul şi constitue un pericol pentru securitatea naţională, precum şi despre faptul că liderul de la Kremlin a dus ţara într-o fundătură.

Iavlinski s-a plâns de faptul că sunt peste 100 de prizonieri politici în Rusia, că oamenii sunt pedepsiţi pentru exprimarea opiniilor lor pe reţelele de socializare, că nu există stat de drept şi o justiţie independentă.

În acelaşi timp, liderul liberal rus a subliniat că partidul său doreşte să aducă schimbarea prin mijloace paşnice.

“O schimbare violentă a puterii duce la dezastru”, a declarat Grigori Iavlinski. El a adăugat că pentru partidul său, devotat dialogului, violenţa este inacceptabilă, scrie Agerpres.

Leave a Reply