Plângerea senatorului Gabriela Firea, în care şeful statului este acuzat de ameninţare şi şantaj, redeschide subiectul imunităţii absolute de care s-ar bucura Băsescu Traian. Avocatul senatorului, Lucian Bolcaş, a găsit procedura permisă de lege prin care se poate obţine un verdict juridic în această speţă, şi nu o interpretare abuzivă şi generalizată la imunitate, precum cea decretată de procurorii Morar şi Kovesi.

După ce plângerea depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin era contestată decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu, a fost respinsă prin invocarea faptului că există o practică constantă a Curţii Constituţionale în a defini limitele imunităţii preşedintelui, ca ultima cale de atac, avocatul Lucian Bolcaş a sesizat Curtea Constituţională să se pronunţe în interpretarea textelor constituţionale, astfel încât, protecţia de care se bucură preşedintele să nu să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic.

basescu-amenintare-de-tip-mafiot-la-adresa-gabrielei-firea-vezi-replica-senatorului-psd-18479368

Iată etapele procedurale ale acţiunii senatorului Gabriela Firea, potrivit www.jurnalul.ro :

I. Plângerea penală – Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie o plângere penală în care îl acuză pe şeful statului de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

II. În data de 18 aprilie, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în legătură cu plângerea penală depusă de senatoarea Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, însă procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece preşedintele se bucură de imunitate.

Pentru faptele săvârşite în timpul mandatului, dar care nu au legătură cu atribuţiile ce revin preşedintelui în exercitarea acestuia, se aplică numai imunitatea de drept procedural, astfel că, după încetarea mandatului, preşedintele poate fi cercetat pentru astfel de fapte.

III. Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, însă contestaţia sa a fost respinsă de procurorul ierarhic superior.

IV. Pe 18 mai, dl  Lucian Bolcaş, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere prin care contestă decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

V. Plangerea depusa la ICCJ  este o plângere procedurală împotriva soluţiei pronunţate de procurorul şef din cadrul Parchetului General privind menţinerea soluţiei de suspendare a plângerii făcute de doamna senator Firea împotriva numitului Băsescu Traian, pentru săvârşirea infracţiunii de calomnie si are ca rezultat mentinerea de catre prim procurorul şef şi procurorul de caz a soluţiei suspendării urmăririi penale invocând  imunitatea pe care noi o contestăm.

VI. Intrucat in aceasta actiune s-a invocat faptul că există o practică constantă a Curţii Constituţionale în a defini limitele imunităţii preşedintelui, Dl Avocat prin ultima cale de atac arata,  in opinia sa, ca protecţia de care se bucură preşedintele nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic si ca in ceea ce priveste interpretarea acestor texte constituţionale,  se poate pronunţa numai Curtea Constituţională.

VII. Ca rezultat al acestei actiuni, se admite  cererea formulată de petenta Firea Gabriela, privind sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.312 alin.2 Cpp în măsura în care se aplică preşedintelui României si  sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.312 alin.2 Cpp în măsura în care se aplică preşedintelui României, în raport cu prevederile art.1, art.16, art.84 şi art.72 din Constituţia României’, se arată în decizia instanţei.

VIII. Pe fond, termenul de judecata a fost amanat procesul pentru 24 iulie.

 

37 COMMENTS

 1. Bun si dupa toata tigania basista cu banii care ne sunt furati la factura de curent electric cum ramane?!

   • Jupane tu tot timpul “protestezi” stand in casa inclusiv in 2012 atunci cand noi eram pe strada si strigam jos basescu, jos hotia… era valabil si pt hotia de la factura de curent electric. Nu fii ata de suparat ca tot cu PSD votezi de cand te stii, nu te mai da atat de independent cum se dadeau basistii cand spuneau ca basescu e raul cel mai mic!

 2. Chiar daca nu are imunitate cu averea stransa isi va putea permite avocatii care sa amane cu anii procesele asa cum se intampla cu multe nume grele din tara noastra, dar e bine pt ca televiziunile vor avea ani de zile subiecte de discutie, mai ales ca circul Elodia s-a inchis.

 3. Daca in ultimi 5 ani a trebuit sa suportam toate ineptiile lui basescu,,,,,, cauza este CURTEA CONSTITUTIONALA, cu seful ei ZEGREAN, care a admis si a invocat hotarari in afara constitutiei( un jurist mediocru ),un Morar plin de faina neagra a uiumului furat,ce justitie , ce dreptate , ce balanta , numai ochi inchisi.Rusine,,,,,,,rusine,,,,,,.

 4. Să analizăm logic şi tehnic, da?
  – Cînd a fost votată Constituţia de,,33% real” din alegători, ulterior, s-a anunţat că au votat peste 50%, da?
  – În Constituţie nu este prevăzut scriptic, legal, că preşedintele are superimunitate, este pur şi simplu, un individ votat de cetăţeni, dacă era un super om inteligent, care ajuta să progreseze ţara, poporul, nu cred că era cineva împotriva superimunităţii personale, fie şi băgată pe gît de orice nulitate(sunt destule nulităţi la hectar).
  – În Constituţie scrie clar: toţi oamenii sunt egali în faţa legii(nu se prea practică, din cauza legilor făcute de politicienii vechi sau noi, mai mult în defavoarea poporului, în defavoarea celor sărăciţi, neconform cu Constituţia- mai mult avem obligaţii decît drepturi), de ce nu ar fi şi aleşii egali cu oamenii de rînd, faţă de omul obişnuit cu două creiere, mai au unul ascuns???
  – Dacă un om obişnuit este anchetat, arestat şi pedepsit fără prezumţie de nevinovăţie(deşi e nevinovat, i se pune ştampila,,de rea credinţă” şi face puşcărie nevinovat, îşi pierde familia, locul de muncă, iar vinovatul real e liber şi face rele în continuare, pe cînd aleşii, se protejează reciproc de anchete, arest, ajungînd să-şi încaseze veniturile, ei fiind în arest, mai mult, după ce termină arestul, sunt pe aceeaşi funcţie sau avansaţi, curaţi ca lacrima, moralitatea nici nu este luată în considerare, cum e posibil aşa ceva??? cine răspunde de aceste anomalii??? ,,CUM SĂ MAI AI ÎNCREDERE ÎN INSTITUŢIILE STATULUI SAU ALEŞI, ORI SĂ-I VOTEZI???(aaaaa, am uitat de turismul electoral cu toate colcăielile politice, scuze).

 5. Dacă a zis Morar că are, …are! Ceea ce s-a și constatat în nenumărate rînduri cînd domnul cu imunitate a încălcat constituția și legile țării, unul din exemple fiind că se află în palatul Cotroceni în mod illegal deoarece în fapt, a fost demis din 2012.

 6. Asa cum spuneam in data de 9 aprilie, la http://augustinradescu.blogspot.ro/2014/04/un-must-do-pentru-cei-care-conteaza-in.html, a cere Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra imunitatii basescului devenise imperios necesar si de maxima urgenta (si explicam acolo de ce, oricare ar fi raspunsul, el este unul pozitiv!!!) .
  Faceam, atunci si acolo, un apel energic catre cei in drept sa faca un asemenea demers.
  Surpriza, extrem de placuta, vine din partea unui adevarat maestru al pledoariei, pe care il salut si il asigur de tot respectul meu!
  Asadar, sa asteptam raspunsul Curtii Constitutionale si sa ne bucuram de el!!

 7. Și verdictul s-a dat. Domnul frate, al imunului, a primit deja 30 de zile
  .Să vedem cît va sta acolo.
  Pt că brusc își va aminti cît de bolnav este, că nu suportă regimul de detenție, sau că din cauza stressului din pușcărie , ce să vezi s-a declanșat nu știu ce boală misterioasă , care necesită internarea de urgență într-un spital din Viena.
  Chiar! Oare vizita la Viena a fratelui imun , o avea vreo legătură cu idea scrisă mai sus /??
  Acum nimic nu ne mai miră.

 8. Ceau Radu,

  Din punctul meu de vedere, cei din clanul Basestilor sunt si acum socati de faptul ca, cei din clanul Bercea au dat casetele la DNA. Jocul Basestilor era sa raspunda la amenintari in forta. De aceea l-au dat in judecata pe Bercea pt santaj, de aceea i-au dat si 9 ani pt o fapta pentru care “fara pile” avea sanse sa ia mai putin.
  In capul lor basist, s-au gandit ca daca dau casetele, automat si ei se acuza de dare de mita si evaziune fiscala. Dar iata, ca Bercea Mondialul a ajuns la disperare, si-a preferat sa sacrifice a parte din clanul lui si poate chiar pe el insusi, dar sa moara de gat cu cel putin un Basescu.

  De asemenea, cred ca jocul in forta de care pomeneam mai sus este mana lui Traian, nu de alta, dar Mircea imi pare mai moale si plus ca stilul acesta de forta este caracteristic lui Traian, care totdeauna in politica s-a aparat atacand.

  Cred ca daca cei din clanul Bercea mai au si alte casete, de acum Traian Basescu i-i va asculta si va incerca sa-i ajute. 🙂

  Cu stima,
  Sorin

 9. Mircea Basescu arestat 30 de zile.

  Va dati seama ca probele sunt beton?
  Va dati seama ca procurorii si judecatorii au vazut FAPTE PENALE grave in dosarul lui Mircea Basescu daca s-a ajuns aici? (pe care le-am vazut si noi de altfle pe video)

  Ce mai au de zis basistii care ziceau ca MB a raspuns la cacialma?
  Ce mai zice Gusa, “maestrul” Cristoiu, CTP si alti sustinatori ai lui Basescu?

 10. No, buna dimineata, Tzigania! Sa va spun cateva vorbe, de la satra… Pai, prezidentiabilul Traian, aparat de serviciile secrete, a fost dat in gura plebei… Cum?!… Nu stiu!…, ca serviciile secrete nu puteau sa-l dea de gol! Deci…, cine “l-a dat de gol”?!… Daca nu a fost dat de gol – repet – serviciile secrete nu-l pot da de gol, ca n-au voie… – deci, cine, si cum l-a dat?… Se pare ca cineva, un kkcios, simtea nevoia sa se razbune pentru impotenta personala de-a face ce vrea… Se pare ca un kkcios trebuia sa se simta razbunat si sa aiba si sula ala de Voiculescu un cuvant de spus… … Cum care kkcios?!… Voiculescu! Dan Voiculescu!… Scursoarea aia de securist…, imputzitul ala care…, nu stiu cum…, nu stiu de ce…, tot scapa “basma curata”… Revolutia…, asa-zisa revolutie, in timpul careia aceasta scursoare s-a fofilat de asa natura incat sa “devina” “frumushel” opiniei publice, scursoarea asta, sustinuta de subintelectuali si de proletari, acest “nimic” de origine proletara, se invarte…, se invarte cum se invarte, si, sustinut de otrepe de acelasi nivel ca si el, reuseste sa creeze “valuri”… E un fel de Putin, da’ mic…, mic-mic de tot… Scoala, insa, nu poate fi ignorata… Are scoala scursorilor bolsevice, scoala celor care creeaza pseudoprobleme si, in spatele “cetzei” provocate, scursorile ca el jubileaza…, crezand ca merge “la infinit” cu minciuna, cu prefacatoria, cu santajul… … Personal, am convingerea ca, in cel mai scurt timp, pot spune: “Scabrosule D.V., scarba securista ce esti, sper ca, intr-o buna zi, sa te gasesc la nivelul caldaramului, ajuns acolo doar datorita tie, si-apoi, din adancul fiintei mele, sa ma eliberez pe tine!”…

   • Elena dragă,

    Acest fascist vorbește așa de îngrozitor la adresa lui Dan Voiculescu nu a președintelui :). Când vezi comentatori de-ăștia care doresc moartea celor pe care nu îi plac, adu-ți aminte cum au fost tratați evreii de către naziști și vei realiza imediat cu ce fel de îndoctrinat ai de-a face!

 11. TOATE INREGISTRARILE – Nu va opriti la jumatatea drumului

  Antena3 FELICITARI dar mergeti pana la capat. Dati toate inregistrarile nu va opriti. Altfel basescu revine si va termina. Ponta vad ca abia miauna. Nu mai mizati pe Ponta.

  Romania trebuie sa vada MAFIA de la varf pana la capat.

 12. Maidanezul nu trebuie sa-si acopere la nesfirsit toate mirsaviile cu aceasta imunitate inventata de slugoii basisti . Trebuia anchetat si condamnat inca de cind a tilharit-o pe jurnalista de telefonul mobil !!!

 13. Basescu are suberimunitate. Legea nu spune cumva ca imunitatea este invocata doar in cazul declaratiilor politice si nu in cazurile penale ? Sau sunt eu prost informat ?

  • oamenii lui Basescu s-au prevalat de faptul ca in Constitutie scrie clar ca parlamentarii au imunitate pentru declaratii politice dar pot fi anchetati pentru fapte penale, pe cand in cazul presedintelui scrie doar ca are imunitate si punct; greseala e a pesedistilor, care au conceput si modificat Constitutia fara sa lamureasca acest capitol fff important.

 14. NU are imunitate in fata legi a suspiciunilor si a faptelor.Trebuie cercetat daca vrem sa salvam tara de CORUPTIE.Asti sunt instare sa-si vanda si familia,copii si nepoti pe bani(vs.nunti,botezuri,incuscriri de tot felul).Cei care au mintit ca are imunitate in fata legi sa fie cercetati pentru tainuirea infractorului.Acestia sunt vinovati in egala masura fara a pune la socoteala si ducerea in eroare a opiniei publce.Declaratiile politice au imunitate nu faptele penale.Ce au facut pana acum va avea efectul dominoului.Sa nu uitam ca si Basescu are scoala Bolsevica (vs.Iliescu),a calcat rau pe unul de la secu de vrea sa-l linseze opinia publica…daca a fost tinut, folosit acum este ,,expirat,,.Va veni si randul otrapei de Kovesi,va fi o placere sa o vad anchetata.Da ca prea a uitat ca nimic nu ramane vesnic ..sa o vad cum da explicati pentru faptele ei…ca a faptuit cocoana nu gluma.

 15. D-le Tudor , Daniel Morar nu se poate pronunta pe exceptia ridicata de d-na Firea , fiindca s-a antepronuntat , el fiind procurorul care a suspendat atatea dosare de-ale javrei , pe motiv de imunitate . Trebuie sa se abtina . D-nul avocat trebuie sa-i solicite abtinerea .

 16. NU SCRIE XPRES IN CONSTITUTIE!!
  CE TOT SE IMBOLMOJESC ARTICOLELE DIN CONSTITUTIE?
  DLOR ?POATE MAI TRAIESTE UN OM CARE A LUCRAT IN COMISIE, CAND S-A LUCRAT, CEVA MANUSCRISE, IN CONSTITUTIE, SA EXPLICE CLAR ARE SA-U NU IMUNITATE PRESEDINTELE?
  SA VEZI CA ACESTI GUSTERI DIN CCR INTERPETEAZA IARASI CUM VOR EI????!!!!! SA FACEM PRESIUNE PE ACEST OM CARE NU STIU A CATEA OARA NE FACE DE RAS TARA SA-SI DEA DEMISIA!

 17. daca se asteapta de la C C raspuns pe aceasta problema m-am lamurit .cand l-a pus C C pe basescu in inferioritate .desigur ca o sa fie favorabil raspunsul pt Basescu .eu ii urez succes d-nei Firea .de colo un pic de colo un pic i s-o trage jigodiei de Basescu din ceva .

 18. N-are.

  Nu scrie ca e interzis, in vreo lege, ca base sa fie cercetat pantru magarii si hotii. Daca nu e interzis, cei in drept de ce nu-l cerceteaza?

 19. Mai stie cineva oare cate dezvaluiri au fost facute cu privire la afacerile necurate ale lui Traian Basescu si acolitilor sai ? Din cele stiute. Nestiute cate or fi ?! Cati bani o avea depusi in conturi secrete ?! Si inca mai sunt romani cu capul in nori care mai cred in el…

 20. Conform Constitutiei presedintele se bucura de imunitate la fel ca si parlamentarii,iar pentru faptele comise de acesta care intra sub incidenta codului penal trebuie sa raspunda la fel ca orice cetatean intr-un stat de drept.Numai ca acesta se ascunde in spatele unei imunitati artificial inventate pozitionandu-se deasupra legii in dispret fata de popor, Constitutie si legile care guverneaza tara.Curtea Constitutionala la randul ei politizata si in slujba Presedentiei in dispret fata de popor si de aceasta data probabil se va pronunta ca imunitatea inventata dupa care se piteste presedintele este neconstitutionala numai ca aceasta se va intampla pe la sfarsitul mandatului dupa cum se rostogolesc termenele de judecata.Si atunci despre ce vorbim?

 21. Cred ca se vor taragana lucrurile, dar abia astept sa il vad pe Traian Basescu, dupa terminarea mandatului, care se pare ca ii confera imunitate de dictator, cum ii va saluta pe romani din spatele gratiilor cu lozinca sa de presedinte: Sa traiti bine! Probabil ca atunci vom mai scapa de acest om-neom.

 22. Ce imunitate? Nu este cetatean al Romaniei? Inseamna ca poate chiar sa omoare pe cineva si nu raspunde in fata legii. Dupa cum judeca CCR se poate intampla si asa .

 23. CCR va da castig de cauza lui Basescu. Ca sa citez un clasic in viata”maretia dreptului sta in aceea ca poate fi interpretat”. Deci stim de acum care va fi hotararea…In concluzie: aceasta este cea mai neagra perioada pe care a trait-o Romania dupa revolutie…

 24. Fără imunitate,aici este atac și chiar AMENINȚARE la adresa d-nei senator.Până când el are voie să ne murdărească imaginea în lume,să ne atace direct prin decizii ,să atenteze la viața noastră și noi să tăcem???Cine este el ,în fond???UN MAFIOT,UN ȘEF DE CLAN,din care face parte întreaga familie!!Au ajuns călăii noștri ,și noi încă mai tăcem???E timpul ca cineva să curme acest calvar…sau mai edităm un -89!!!GATA!!!PARLAMENTUL E OBLIGAT SĂ IA DECIZIA ACUM!!!

Leave a Reply