Premierul separatist al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a fost amenințat pentru prima dată cu închisoarea de un reprezentant al autorităților de la Madrid. Procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, a declarat luni, într-un interviu pentru postul de radio Onda Cero, preluat de Reuters, că posibilitatea unei condamnări penale a lui Puigdemont rămâne deschisă.

Potrivit magistratului, printre acuzațiile care i-ar putea fi aduse liderului separatist se numără deturnarea de fonduri publice.

Puigdemont a reafirmat public că referendumul pentru independența Cataloniei va avea loc la 1 octombrie, în ciuda avertismentelor repetate din partea guvernului Spaniei și a unor decizii judecătorești împotriva consultării populare. “Confirm că vor fi urne și buletine de vot, precum și ceva chiar mai important pentru desfășurarea unui referendum: votanți”, a declarat el postului de radio France Inter.

Poliția spaniolă a anunțat luni că a convocat 17 persoane suspectate că au dezvoltat site-uri web cu informații despre desfășurarea referendumului declarat ilegal de Curtea Constituțională. Polițiștii au început de mai mult de o săptămână ia măsuri împotriva separatiștilor; printre altele, forțele de ordine au confiscat câteva milioane de buletine de vot și au arestat 14 înalți funcționari implicați în organizarea votării.

6 COMMENTS

 1. Tot asa trebuie procedat si cu unii scelerati de prin Transilvania care promoveaza mascat asa ceva! Cu astia trebuie lucrat in forta,niciodata vorba buna nu a rezolvat nimic! Dimpotriva.

  • prietene, nu e nici o similaritate intre Transilvania si Catalonia. Si nici o legatura.
   Citeste din istoria Cataloniei, macar cea din anii 30 incoace si o sa constati ca au fost mintiti si pacaliti in mai multe rinduri. Ei nu sunt o minoritate etnica intr-o mare spaniola, au avut in istorie chiar si statalitate si au avut tot timpul o larga autonomie, Spania moderna fiind un stat federal.
   Numai ca au fost mintiti, ultima data in 2006. Asa se explica de ce o mare parte a populatiei Cataloniei vrea separarea de Spania. Ultima data au fost infrinti de regimul fascist al lui Franco, acum se poate ca momentan sa fie infrinti de regimul fascist de la Bruxelles care ar sprijini cu bucurie independenta Scotiei dar nu si a Cataloniei, de frica ca se duce dracu sandramaua lor federalista europeana, se duce dracu euroiul, gasaca conducatoare isi pierde privilegiile, salariile si pensiile uriase si Germania isi pierde piata de exporturi fara risc valutar.
   Vezi tu, exista popoare care chiar si cu pretul unui trai mai prost prefera libertatea. Nu e cazul Romaniei, asa ca nu putem intelege pe catalani, pe polonezi si pe altii care au si principii si idealuri cu adevarat nationale, nu numai burta si care nu gindesc ce li se spune la televizor.

   • Cum “popoare care prefera libertatea”,care “i-au mintit” si alte bazaconii ? Asa toata Spania,ca si Franta,ca si Germania, este formata din diferite “popoare”,dar numai catalanii astia fac probleme mari pe acolo.Cum de nu s-au gasit si altii sa umble cu porcarii separatiste? Pentru ca astora li s-a bagat mereu in cap de tot felul de smecherasi cu interese pe acolo, vagabonzi din interior si din afara,ca ei pot sa profite de pozitia lor ca sa speculeze restul Spaniei, fiind pe legatura principala terestra a Spaniei cu Europa si astfel fiind si mai dezvoltati ca beneficiari ai mai multor investitii.Si cantandu-le si slagarul ala cu ” TOTI NE FURA si de ce sa-i ducem noi in carca pe sarantocii si asistatii din restul tzarii si sa nu avem noi mai multi bani de gagice” ,plus vrajeli pe criterii etnice, au tot presat cu hai autonomUia. Iar fraierii de spanioli,presati si din afara, le-au acordat-o, ca acum nationalistii catalani,manati de lacomie si interese si mai mari,visand sa speculeze si mai tare legatura de iesire a Spaniei catre Europa,s-au gandit ei sa incinga iar spiritele ca sa o puna de un stat separatist.

 2. Paris este pe luna “Catalani astia” au tara lor si limba lor si inca lupta pt independenta ei, tu fiind roman nu intelegi nici scrisul din comentarii dar principiul pt care unii lupta dupa 70 de ani sau 700 de ani

 3. Si daca au limba lor ce este? Nu-i lasa cineva sa o vorbeasca,sau ce? Nu se pot rupe si destabiliza statele dupa cum vor diferite triburi ,dupa cate dialecte exista in lume si dupa cum au diferiti smecheri interes.

 4. O similitudine exista intre Romania si Spania. In timpul lui Franco , datorita pozitiei geografice a Cataluniei cat si a sensibilitatilor etnice prezente in zona, guvernul Spaniei a alócat multi bani pentru industrializarea zonei, astfel ca Barcelona si zona Cataluniei, in general, este acum puternic industrializata iar nivelul de trai este destul de ridicat. In Romania s-a intamplat acelasi lucru: pe aceleasi considerente zona Transilvaniei a fost mult mai industrializata decat zona Moldovei, de exemplu. E foarte simplu sa spui acum, vrem independenta, cand ai toti “boii la caruta “. Acolo, ca aici, nu sunt decat interese politice ale unora avizi de putere.

Leave a Reply