Senatorul Daniel Zamfir a dat publicitatii o scrisoare deschisa :

SCRISOARE DESCHISA CATRE LIBERALII DIN PNL

Dragi colegi liberali,

Lucrurile pe care le traim impreuna de o buna bucata de vreme sunt pentru mine de neimaginat. V-o spun cu toată sinceritatea și amăraciunea!

Sunt membru al acestui partid de zece ani, am avut onoarea să fiu deputat în perioada 2012-2016, iar acum din 2016 senator. De la bun început am crezut și cred în continuare că rolul parlamentarilor este să facă legi bune și așteptate de oameni. Așa am gândit când am început cu legea dării în plată, așa gândesc și acum când am inițiat Legile împotriva cămătăriei, legi care protejează milioane de români împotriva abuzurilor instituțiilor financiare bancare și nebancare. Nu mică mi-a fost surprinderea când am constatat că președintele partidului meu ia decizia să fiu exclus din partid dacă voi continua cu aceste proiecte de lege.

Eu însă am continuat și ele au fost votate în Senat, cu sprijinul majorității PSD-ALDE și îmi doresc să fie votate cât mai repede și în Camera Deputaților pentru a face dreptate milioanelor de români care sunt victimele abuzurilor sistemului bancar și nebancar. Motivația excluderii mele, cum că sunt deviaționist de la linia partidului, este, din păcate, din vremuri pe care ni le-am fi dorit demult apuse și sunt expresia gândirii primitive a președintelui PNL și a celor din jurul său.

Întotdeauna liberalii au fost campionii modernizării și dezvoltării economice si campionii democratiei. Or, ce vedem astăzi? PNL a fost băgat în tranșee de către Ludovic Orban și un grup restrâns și ilegitim de „prieteni sfătuitori”, un PNL care în loc să apere drepturile și libertățile fundamentale ale omului, s-a transformat în apărătorul abuzurilor.

Tot expresia unei gândiri primitive este și decizia luată de „grupul președintelui”de a nu iniția și vota nicio propunere alături de PSD. Așa se face că la legi importante care vin în sprijinul milioanelor de români, cum sunt Legea plafonării dobânzilor bancare și ale IFN-urilor, Legea retractului litigios, Legea leasingului și a titlului executoriu la creanțele comerciale PNL a votat, din păcate, împotriva milioanelor de români, în interesul Instituțiilor bancare și IFN. La fel de aberant a fost votul împotriva Legii ”Parcul cu Platani” și nesusținerea noii Legi a Curții de Conturi, precum si a Codului Administrativ, legi așteptate de toți primarii și funcționarii publici din România.
Dincolo de atitudinea primitivă, aberantă a ”grupului președintelui” eu așteptam o reacție și din partea celor din conducerea PNL, alții decât cei din „grupul Președintelui”!

Este vorba despre direcția greșită în care merge PNL, din punctul meu de vedere politica neo-liberală a anilor ‵90, în care piața trebuia lăsată liberă cu reglementări minimale în domeniul financiar e deja depășită. Astăzi, în toată lumea politica de centru dreapta, e o politică umanist-liberală care are în centrul preocupărilor prosperitatea cetățeanului, apărarea drepturilor lui, înaintea intereselor instituțiilor financiare și ale multinaționalelor.

Inclusiv OECD atrage atentia ca libertatea pietelor a dus la crearea de monopoluri si oligopoluri, iar spirala inechitatilor a crescut.

Cel mai rău lucru, însă, care s-a petrecut a fost pierderea brand-lui care consacrase PNL în istoria sa de peste 140 de ani în opinia publică: dintr-un partid apărător al drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, a ajuns apărătorul fățiș al abuzurilor, și mai grav, epuizându-și argumentele politice, președintele PNL apelează la plângeri penale și atacuri fără precedent la CCR, acțiuni care pun PNL în cea mai rușinoasă postură din istoria sa. Asa am ajuns ca acestea sa fie prioritatile noastre si nu sanatatea si educatia, dupa cum anunta eminenta cenusie a PNL, dl Citu.

Dragi liberali care gândiți cu adevărat în spirit liberal,

Constat cu amărăciune că efortul meu de a-i convinge pe aventurierii libertarieni din jurul președintelui că drumul PNL este unul profund greșit e în zadar! Am asteptat, dupa decizia legata de excluderea mea, o reactie a partidului. Ea n-a venit. Multi dintre voi ma rugati insa in privat sa nu plec, sa lupt! Dar asta doar in privat.

Am asteptat sprijin pentru proiectele de lege care fac bine romanilor si nu intereselor care planeaza in jurul gruparii Orban. Dar cel mai mult am asteptat un raspuns la ceea ce e mai important: pentru cine lupta si face politica acest partid? Pe cine apara? Milioane de romani sau pe cei care ii abuzeaza pe romani?

Din acest motiv, am decis să-mi concentrez energiile pentru a duce la bun sfârșit proiectele de lege pe care oamenii le așteaptă.

Fara ipocrizie, va indemn sa dati raspunsuri la cele de mai sus! Drumul meu in PNL se opreste aici. Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, cu adevărații liberali din PNL ne vom întâlni de aceeasi parte a baricadei, apărând împreună DREPTURILE ȘI LIBERTĂȚILE FUNDAMENTALE ALE OAMENILOR.

Așa sa ne ajute Dumnezeu!!

31 COMMENTS

 1. De cand v-am spus că zamfir este o iscoada… nu stiu ce a cautat in PNL. EL apără abuzurile dictaturii dragnea: surdomutii arestați și obligați să achite amenzi maxime pentru ca “striga” și alți oameni cinstiti incatusati pentru libera exprimare, iar condamnatii și infractorii cu tunuri date de sute de milioane de euro sunt venerati de către Zamfir Alde psd și media aservită!

 2. Foarte bine ca i-a atras pe pnl-isti in capcana adevarului,sa isi dea seama traitorii din tara ce mitocani sunt in politica si ma refer strict la cei care saracesc cetatenii romani traitori in interiorul tarii!
  L-am auzit pe Tariceanu ca robotul sau stelarii au dat ordin sa nu se modifice legislatia sau Constitutia!
  Cum sa respecti ce ordona nevotatii?! Ati fost alesi/votati de popor pentru a schimba in bine situatia din tara in favoarea cetatenilor din romanica si nu in defavoarea lor! Terminati naibii cu parteneriatele si cu excesul de numiti politic in functii,a crescut pana la triplare si mai mult,birocratia! Zilele trecute,la vama nadlac,am stat 2 ore dar se sta de la 2 ore in sus pana la 4-6 ore! Ne-am debransat rau de la realitate,nu mai aveti contact cu realitatea din teren,numai vorbe habarniste scoateti pe gura!
  Cat despre eliminarea robotului,sa finalizeze dragnea propria demonstratie,apoi in functie de reusitapersonala(cam greu),sa intre sau nu la eliminare! Psd va pierde cu succes pe mana lui dragnea!

 3. Încă o dovadă că actuala coaliție e raul mult mai mic. Nu se pricep la autostrăzi, dar în rest se mișcă în direcția corectă.

 4. Intrase in conflict de interese cu doamna Zamfir?
  Vrea binele tarii dar fuge sa-i linga pantofii lui Tariceanu! Superb! Acolo sa imbatraneasca.

   • Nu vă obosiți domnu Tudor, bolșevicii au făcut pui și o ard mari democrați dar daca cineva ,, îndrăznește” sa aibă o opinie contrară la pușcarie cu el, penalul

   • Mai zambeste, Radule! Prea esti incruntat. Prima propozitie era doar o gluma.
    PNL cu Orban la conducere a ajuns o gluma de partid, dar sa pleci de la PNL la Alde… e cam dizgratios. Daca ai putina demnitate si crezi ca esti tu gaura din covrig da-ti demisia din parlament si asteapta alegerile urmatoare la care sa candidezi ca independent. Altfel esti doar un oportunist, un tradator, un sobolan cum a spus iubitul vostru Dragnea. Sau sobolani sunt doar aia care pleaca din coalitie? Aia care vin in coalitie sunt oameni demni si integri.

    • Bai papagale, macar stii ce legi a promovat Zamfir, in folosul oamenilor simpli si impotriva unora care iau 7 piei de pe noi? Zamfir s-a luptat si se lupta in folosul celor multi si saraci. Pupa-i tu in cur pe ailalti, daca salivezi atita! Ma rog, daca nu-ti convine, poti sa incerci si cu cei multi. Atit ca va dura…

   • ALDE se luptă cu abuzurile doar la nivel declarativ.
    În prezent actuala majoritate parlamentară nu a reușit să modifice un art. de lege din Codul Penal care să cenzureze abuzurile magistraților. Nu are sens să vorbim despre legea răspunderii magistraților (este zero).
    Dl Tăriceanu uită să comunice opiniei publice că domnia sa era vice-președinte CSAT când s-a adoptat hotărârea CSAT nr. 17/2005 (hotărârea CSAT a permis domnilor de la SRI să adopte “n” protocoale secrete).
    Dl Tăriceanu vorbește despre abuzuri? A uitat dl Tăriceanu când trimiea la Cotroceni bilețelul roz?
    Dl Tudor, eu nu vreau să trăiesc în România lui Tăriceanu și/sau Dragnea. Președintele Senatului (Călin Popescu Tăriceanu) și-a permis să critice UE într-o ședintă a Senatului unde erau invitați omologii domniei sale din UE.
    Doar din respect nu public răspunsul primit de la Senat cu privire la “statul paralel.” / Au spus că este o declarație politică.

    Dl Zamfir s-a lăudat că rezolvă problema cu Arenele BNR. Știți ce s-a întâmplat? Nimic. Mult zgomot și mult PR.

 5. Constat ca de obicei, unii din atata ura o iau pe aratura, sa se duca.
  De foarte mult timp dl. Zamfir nu mai rezona cu actuala conducere si “doctrina” pnl. Asa cum aminteau altii mai sus, locul d-lui Zamfir este in alde, unde sorgintea liberala se regaseste astazi.

 6. Radu Tudor, gadea prezenta un tricou cum ca turnul eifel e opera unui roman , sau ca au componente facute in Romania. Ai distribuit si tu poza respectiva. Turnul nu are nimic romanesc in el.
  cand va apucati de citit ?

Leave a Reply