Fostul ministru Darius Vâlcov a venit luni dimineaţă la ICCJ, unde se judecă un nou termen în procesul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice. Vâlcov, autor al raportului de evaluare a activităţii guvernamentale care a dus la retragerea sprijinului politic Cabinetului Grindeanu, nu a făcut niciun fel de declaraţii nici la sosirea şi nici la plecarea de la Instanţa supremă.

El a solicitat, prin avocat, să i se permită să părăsească sala, motivând că se simte rău, iar judecătorul a fost de acord.

În acest dosar, în care a fost trimis în judecată în mai 2015, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 şi până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest.

El este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.

Darius Vâlcov ar fi recunoscut o parte din acuzatii, atat in fata procurorului cat si a judecatorilor.

Surse judiciare din Olt afirma ca in calitate de lider PDL Slatina si primar al orasului,  Darius Vâlcov ar fi avut si relatii ample cu Sandu Anghel zis Bercea Mondial.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii.

După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă, potrivit DNA.

Darius Vâlcov este cel care a întocmit raportul de evaluare a activităţii Guvernului Grindeanu, prezentat în şedinţa de miercuri a Consiliului Executiv al PSD, în care s-a decis retragerea sprijinului pentru premierul Sorin Grindeanu, scrie news.ro.

12 COMMENTS

 1. Mai cum se leaga toate. Unul chemat la ICCJ, alta se zborseste la oamenii din subordine, altul nu se da plecat de la Palatul Victoria, unul se auto inscauneaza drept sgg, altii isi dau demiiile in bloc, unii cu motinea, suntem ca la casa de nebuni. Astia vor sa aduca in pragul disperarii un popor intreg si sa nenoroceasca o tara, ce a mai ramas din ea.

 2. Cum a putut Dragnea sa se prezinte cu asta ? Nu putea sa gaseasca pe altul care sa citeasca raportul iar Valcov sa stea acasa la Slatina ?

  Iar comunicatorii PSD au tupeul sa-l apere prin studiori de televiziune !

 3. Cum dracu sa aiba psd vreo credibilitate, cat de mica, cand se prezinta cu infractori dovediti? Cum? Cum dle Tudor? De asta partidul asta trebuie sa dispara!

  • Debordezi de atata democrtatie. Infractori dovediti, de cine, de Codruta care se zborseste la subalterni sa purceada la oarece “inhatari” ?

   • Lulutza cere sa lucreze oamenii din subordinea sa, doreste rezultate, doreste ca munca lor sa merite banii care-i iau pe luna , si procurorii castiga extrem de bine!

   • Ba idiotule, dragnea are o condamnare si o a doua pe teava, in curand la bulau, iar valcov a recunoscut o parte din acuzatii, chiar a vrut sa fie judecat in varianta simplificata! Cat de cretin poti fi sa sustii niste infractori dovediti! Tampitule!

     • Cat de rau-intentionat trebuie sa fi in acest context ca sa-l sustii pe Dragnea si ai lui Mult, mediu, putin, pur si simplu nu stii altfel? A3 este difuzorul lui Dragnea si ai lui. De aici ar trebui pornit si raspuns la intrebare. P.S. Suficient de politicos domnule Tudor? Si totus, tic-tac, tic-tac, tic-tac. Sper sa se duca toti, dar absolut toti baldabac unii dupa altii unde merita.

 4. dl Radu Tudor,

  Darius Valcov este membru PSD pentru ca organizatia nu l-a exclus din partid.
  Nici pe domnul Sorin Grindeanu organizatia PSD Timis nu l-a exclus.
  Intrebare pentru domnii de la PSD.
  Daca domnul Valcov este eligibil sa fie membru PSD, de ce domnul Dan Sova nu a mai fost eligibil sa ramana membru PSD?
  Dubla masura?!

Leave a Reply