Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 puncte procentuale mai puţin faţă de martie 2018), însă procentul se află în continuare peste media comerţului ilegal din 2017, de 16%, potrivit unui studiu publicat luni de Novel Research. Principalii producătorii de ţigarete din România cer o Strategie Naţională de Combatere a Comerţului Ilegal cu Ţigarete, care să implice toţi factorii de decizie relevanţi, inclusiv din industria tutunului.

”Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o pondere de 40,4%, chiar dacă a scăzut cu 2,8 p.p. (puncte procentuale, n.r.) în mai, comparativ cu martie. O pondere mare a comerţului ilegal cu ţigarete se înregistrează şi în vest (29,6%). Cea mai importantă creştere e în nord-vest, plus 2,9 p.p. până la 14,8%. Pe de altă parte, în regiunea sud-est se observă o scădere semnificativă, de 7,9 p.p., până la 8,6%.  Din punct de vedere al provenienţei, cheap whites continuă să fie principala sursă, aflându-se din nou în creştere în mai, cu 8,5 p.p., până la 64,4%%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în uşoară scădere, cu 1,2 p.p., până la 20%. Ucraina, ca sursă de provenienţă este de asemenea în scădere (cu 6,3 p.p., până la 9,4%%), iar Serbia este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Producătorul British American Tobacco arată că în prima jumătate a lui 2018, reţelele de contrabandă cu ţigarete au reuşit să îşi crească vânzările faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa neagră din România crescând de la 15,5% la 16,3%.

”Deşi o diferenţă de nici un punct procentual poate părea nesemnificativă, ea înseamnă de fapt o pierdere cumulată, în cele şase luni, mai mare cu 16 milioane de euro la bugetul de stat. Tocmai de aceea sperăm ca Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Tedorovici, să aibă susţinerea necesară implementării măsurilor pe care le-a anunţat, dintre care cea mai importantă este modernizarea, echiparea şi reabilitarea rapidă, până la finalul lui 2018, a punctelor vamale”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud.

De asemenea, reprezentanţii producătorului de ţigarete JTI spun că dintre tendinţele înregistrate de Novel, cea mai îngrijorătoare este creşterea accelerată a „cheap-whites”, care reprezintă 64,4% din totalul ţigaretelor ilegale, depăşind recordul din noiembrie 2017, de 63,8%.

”Aceasta mai ales în contextul implementării Regulamentului european referitor la sistemul de trasabilitate a ţigaretelor (Track & Trace) adoptat de Comisia Europeană, cu scopul declarat de a reduce contrabanda. Sistemul va monitoriza exclusiv produsele fabricate în UE, însă cele mai multe ţigarete de pe piaţa neagră provin din afara spaţiului comunitar. În cazul nostru, „cheap whites” sunt fabricate în China, Emirate, Macedonia etc., iar celelalte provin din Moldova, Ucraina, Serbia. În plus, şi în cazul Track & Trace, ca şi în cazul transpunerii Directivei tutunului, autorităţile întârzie. Regulamentul este obligatoriu pentru toate statele membre, nu trebuie transpus”, precizează Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Ea subliniază că e nevoie de un act normativ local pentru punerea în aplicare a prevederii sale referitoare la numirea unui emiţător de coduri unice.

”În România, cea mai potrivită soluţie ar fi numirea, prin Hotărâre de Guvern sau Ordin de ministru, a Imprimeriei Naţionale, pentru că îndeplineşte condiţia independenţei şi deţine deja infrastructura şi experienţa tehnică necesare, fiind cea care produce timbrele fiscale şi elementele de securitate. Dat fiind timpul foarte scurt necesar implementării acestui sistem extrem de complex şi costisitor, care trebuie să fie funcţional în mai 2019, dacă România nu se grăbeşte cu nominalizarea emiţătorului autohton de coduri, producătorii locali de ţigarete vor fi obligaţi să lucreze cu alţi furnizori din spaţiul european”, a adăugat Gilda Lazăr.

Conducerea Philip Morris România arată că scăderea din luna mai se înscrie într-o evoluţie sinuoasă a comerţului ilegal cu ţigarete şi nu într-o tendinţă de reducere, care să ne apropie de nivelul mediei europene a pieţei ilicite, de aproximativ 10%.

”Ultimele studii Novel arată că după o scădere de aproape 3 puncte procentuale a comerţului ilegal cu ţigarete în luna ianuarie faţă de noiembrie 2017, evoluţia pieţei ilicite a fost fluctuantă, cu o creştere de 1,5% în martie şi o scădere de 1,1% în mai. În consecinţă, este încă o dată evident că sunt necesare acţiuni permanente, coerente şi concertate, cuprinse într-o Strategie Naţională de Combatere a Comerţului Ilegal cu Ţigarete, care să implice toţi factorii de decizie relevanţi, inclusiv din industria tutunului, un sector economic important. Combaterea traficului ilicit cu ţigarete reprezintă o prioritate la nivel global pentru Philip Morris, printre iniţiativele companiei numărându-se şi Programul PMI Impact, prin care alocăm 100 milioane de dolari proiectelor dedicate luptei împotriva comerţului ilicit”, a precizat Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris România.

Altfel, Poliţia de Frontieră a făcut recent o captură de peste 30.000 pachete ţigarete, depozitate toate într-un microbuz.

”Autorităţile competente în combaterea contrabandei cu ţigarete – Vama, Poliţia, Poliţia de Frontieră – au continuat să depună eforturi susţinute, să organizeze acţiuni comune de destructurare a grupărilor infracţionale şi de depistare a ţigaretelor ilegale. În luna mai, procurorii DIICOT- împreună cu Poliţia de Frontieră au efectuat 16 percheziţii domiciliare în judeţul Maramureş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în contrabandă. Prejudiciul total se ridică la peste 700.000 euro, iar pe parcursul urmăririi penale au fost reţinute aproape 300.000 pachete de ţigări”, a declarat Valentin Canura, sales development manager la Imperial Tobacco Romania.

De asemenea, doar în cursul lunii mai, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat 3.131.400 bucăţi ţigarete şi au aplicat 112 amenzi în valoare de 579.000 lei.

”Acţiunile de combatere a traficului ilegal cu produse accizabile vor continua să reprezinte o prioritate a Vămii Române. Recent, a fost consolidat parteneriatul dintre Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră pentru Moldova şi Ucraina (EUBAM) şi Autoritatea Vamală Română, iar administraţiile vamale din România şi Polonia îşi vor îmbunătăţi colaborarea în vederea combaterii fraudelor vamale”, a declarat vicepreşedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile.

Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, companiile consideră că este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în anumite zone.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier, news.ro

1 COMMENT

  1. Sincer,in afara de “tiganii” care vand in preajma pietelor,nu gasesc niciun comerciant. Pana in decembrie,mai gaseai dar putini,acum,de loc! Si “tiganii” cam au spatele acoperit,nu toti. Hai sa va spun ceva socant: in italia-milano,gasesti tigari de contrabanda la orice colt de strada la fel in nemturia,si aici fac scandal desi moldovenii de peste prut si ukrainienii au aliatii/partenerii lor care ii protejeaza! Si nu sunt din patura de jos a societatii!

Leave a Reply