Intr-un simulacru de alegeri parlamentare, sub stapanirea absoluta si dictatoriala a KGB-istului Vladimir Putin, partidul sau continua sa stapaneasca absolut si Duma de Stat, neavand nevoie de aliati. Putin este la putere de 22 de ani,din 1999. Si va ramane pe viata, potrivit unui proiect de lege promovat chiar de partidul sau si promulgat de el insusi !


Partidul preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, îşi păstrează majoritatea constituţională de două treimi în Duma de Stat (Camera Deputaţilor), a anunţat luni Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a aproape 100% din buletinele de vot de la alegerile legislative desfăşurate de vineri până duminică, relatează agenţia EFE.

Rusia Unită a obţinut 49,85% din voturi, rezultat mai slab faţă de ultimele alegeri, dar care se traduce în peste 300 din cele 450 de mandate ale Dumei de Stat, astfel că partidul prezidenţial va putea să adopte legi şi să efectueze reforme constituţionale fără a avea nevoie să se alieze cu alte forţe politice.

Secretarul general al partidului Rusia Unită, Andrei Turchak, a estimat la 315 numărul mandatelor pe care acest partid le va obţine acum în Dumă, faţă de 334 după alegerile din urmă cu cinci ani.

Prezenţa la vot a fost de puţin peste 45%, dar adăugându-i şi pe cei circa 2,6 milioane de alegători care au votat electronic aceasta ajunge la 51,68%.

Pe locul doi se situează Partidul Comunist, cu 18,96% din voturi, faţă de 13,34% la alegerile din 2016. Au mai trecut pragul electoral de 5% Partidul Liberal-Democrat (7,50%), formaţiunea social-democrată Rusia Justă (7,44 %) şi o formaţiune recent constituită şi denumită ”Oameni noi” (5,33%), pe care unii o consideră un proiect al Kremlinului pentru a diviza votul protestatar.

Alegerile au fost ”libere şi corecte”, a apreciat Kremlinul, în timp ce observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind fraude electorale, inclusiv cu votul electronic, iar Comisia Europeană consideră că acest scrutin s-a desfăşurat într-o ”atmosferă de intimidare”.

Partidul Comunist, care a denunţat în cele trei zile de vot numeroase fraude, a anunţat luni că nu recunoaşte rezultatul votului electronic de la Moscova. Numărul doi al acestui partid, Dmitri Novikov, a declarat că formaţiunea sa are în vedere desfăşurarea unor proteste weekendul următor la Moscova şi în alte regiuni ale Rusiei ”pentru a fi ascultată vocea străzii, vocea cetăţenilor”.


Alegerile parlamentare desfăşurate de vineri până duminică în Rusia au fost ”libere şi corecte”, a apreciat luni Kremlinul, în timp ce observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind fraude electorale, inclusiv cu votul electronic, iar Comisia Europeană consideră că acest scrutin s-a desfăşurat într-o ”atmosferă de intimidare”, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat agenţiei Interfax că în evaluarea preşedinţiei ruse alegerile au fost ”destul de pozitive”.

Dar observatori ai organizaţiei Golos au inventariat mii de nereguli la nivel naţional în timpul scrutinului, iar echipa opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi vorbeşte despre ”cele mai murdare” alegeri din ultimii ani.

Pe de altă parte, Peskov s-a arătat optimist cu privire la rezultatele obţinute de partidul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. ”Partidul a avut obiectivul de a-şi apăra poziţia de lider. Acest obiectiv a fost cu siguranţă îndeplinit”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Rusia Unită a obţinut 49,76 % din voturi, potrivit rezultatelor după verificarea buletinelor din 85% din birourile electorale. Urmează comuniştii din KPRF, cu 19,61%, naţionaliştii de la LDPR (7,53%), centriştii de la Rusia Justă (7,34%) şi o formaţiune nou venită, partidul Oameni noi (5,31%). În urma acestui rezultat, partidul Rusia Unită îşi va menţine o majoritate de două treimi în Duma de Stat.

În acest timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat la Bruxelles că ”ceea ce am văzut în cazul Rusiei în ultimele zile este că aceste alegeri au avut loc într-o atmosferă de intimidare a vocilor critice şi independente”.

Totuşi, acest purtător de cuvânt comunitar, Peter Stano, a evitat să precizeze dacă executivul comunitar va recunoaşte rezultatul scrutinului din Rusia, întrucât, explică el, aceasta este o competenţă a statelor membre ale UE, care iau propriile decizii.

Germania s-a declarat şi ea preocupată de informaţiile venite din partea unor observatori independenţi şi politicieni ruşi de opoziţie despre presupuse neregularităţi la alegerile legislative din Rusia. ”Acuzaţiile trebuie luate în serios şi clarificate”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

Guvernul german, adaugă Seibert, mai este preocupat de faptul că ”presiunea în creştere asupra opoziţiei şi societăţii civile” înaintea alegerilor ”a condus la o pierdere a diversităţii sociale şi participării democratice”, scrie Agerpres.

Leave a Reply