Un adjunct al ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, Timur Ivanov, a fost arestat cu privire la presupuse fapte de corupţie, anunţă marţi Comitetul rus de anchetă, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la arestarea acestui militar de rang înalt, o decizie rară în contextul ofensivei ruse în Ucraina, scrie presa rusă de stat.

Activişti anticorupţie denunţă de ani de zile o corupţie generalizată în regomul lui Vladimir Putin.

”Ministrul adjunct al Apărării Federaţiei ruse Timur Vladimirovici Ivanov a fost arestat. El este suspectat de comiterea unei infracţiuni potrivit Secţiunii 6 a Articolului 290 al Codului Penal (luare de mită)”, anunţă pe Telegram Comitetul.

Comitetul de anchetă nu oferă alte detalii.

Acest tip de infracţiune se pedepseşte cu amendă sau cu până la peste zece ani de închisoare, în funcţie de fapte.

Ivanov este vizat de sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE), în calitate de funcţionar de rang înalt la Ministerul Apărării însărcinat cu construirea de instalaţii militare.

Fundaţia anticorupţie (FBK) înfiinţată de către defunctul lider al opoziţiei Aleksei Navalnîi a publicato anchetă despre Ivanov în 2022.

Potrivit acestei anchete, adjucntul ministrului Apărării ruse a supervizat şi profitat de proiecte de construcţii la Mariupol, în Ucraina, un oraş cucerit de Moscova după un asediu de mai multe luni.

Potrivit anchetei organizaţiei – interzisă în Rusia cu privire la ”extremism” -, ministrul a divorţat de soţia sa, pentru a putea să ocolească sancţiunile impuse de UE.

”Azi e o zi frumoasă”, a reacţionat pe reţele de socializare Maria Pevşih, însărcinată cu anchetele la Fundaţie.

La fel ca majoritatea personalităţilordin opoziţie, Pevşih a fost nevoită să plece în exil din cauza represiunii Kremlinului.

Majoritatea opozanţilor rămaşi în Rusia se află în închisoare.

Principalul lider al opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, care a mobilizat masele denunţând corupţia în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin, a murit într-o închisoare politică din Siberia la jumătatea lui februarie, scrie news.ro.

Leave a Reply