In ultimul an, administratia de la Budapesta a pus la cale un plan revizionist de contestare publica a integritatii teritoriale a Romaniei. Acest demers, extrem de grav, intra in conflict profund cu profilul de tara membru UE si NATO a Ungariei, tara care ar trebui sa fie prietena si aliata tarii noastre, nu un adversar. Am postat pe aici de-a lungul timpului zeci de articole ce descriu un derapaj constant al regimului Orban si alunecarea Ungariei catre autoritarism, iliberalism, o democratie deteriorata si un comportament specific Estului, nu Vestului. Dar se pare ca tocmai Estul e cel care conteaza in ecuatia analizei mele, pe care o voi publica in mai multe episoade.
De ce ataca Ungaria atat de josnic Romania?
In primul rand, tensiunile dintre Ungaria si Romania se petrec, asa cum ati mai citit aici, intr—un context marcat de o preocupare constanta a autoritatilor ungare pentru promovarea dezinformarilor in privinta Tratatul de la Trianon. Nici mai mult nici mai putin, regimul Orban reinterpreteaza istoria, in mod eronat, incomplet si intentionat. „Proiect Trianon” a fost lansat de guvernul maghiar in 2017, fiind desfașurat sub auspiciile Academiei Ungare de Științe. In acelasi timp, a fost lansat site-ul www.trianon100.hu.
Accentuarea sentimentului naționalist facuta de regimul Orban completeaza obiectivele „Proiectului Trianon”, care prezinta tratatul din 1920 ca pe „tragedie”, o nedreptate facuta poporului maghiar.
Propaganda separatista și revizionista a autoritatilor ungare reprezintă si o puternica miza de politica interna, de a capitaliza electoral, prin promovarea scenariului conform caruia politica guvernului Orban urmareste “restabilirea dreptatii fata de poporul maghiar”.
In condițiile in care autoritatile europene (inclusiv cele romane) considera inacceptabile si nefundamentate incercările de rescriere a istoriei și de promovare a pozițiilor revizioniste, premierul ungar Viktor Orban a solicitat ferm in trecut autonomie pentru maghiarii din Transcarpatia. Aceasta tema devine cu atat mai importanta pentru Ungaria in 2020, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
Practic, Orban isi tranzactioneaza interesele de politica interna, punand la bataie obiective revizioniste cu drepturi colective pe criterii etnice, realitate de neacceptat in Europa civilizata dupa ce de-al doilea Razboi Mondial.
Voi reveni asupra subiectului, atat de grav in contextul efectelor devastatoare ale pandemiei #coronavirus si al unei solidaritati necesare in plan european. Estul joaca un rol important in degradarea atat de vizibila a politicilor administratiei de la Budapesta.
Cand Romania trece printr o criza, hop si ei.
Am obs. aceeasi politica a lor si in anii 1989-1990.
Apropo! Ungaria isi raporteaza infectiile covid dupa reglementarile OMS sau ca Germania, asa cum a zis ministrul sanatatii, doar cei cu covid, fara comorbiditati ?
Ce anume e “josnic” in comemorarea unui eveniment tragic din istoria natiunii maghiare? Doar despre atat e vorba, comemorare, nici vorba de revizionism, raul a fost deja comis si nu mai poate fi reparat, populatia maghiara a fost asimilata agresiv de catre majoritate nu doar in Romania ci si in restul teritoriilor pierdute!
Asa cum voi romanii priviti ca o mare nedreptate pierderea Basarabiei si Bucovinei tot asa si noi maghiarii vedem o nedreptate istorica tratatul de la Trianon. Dupa tratatul de la Trianon Ungaria a ramas cu 28% din suprafata si 36% din populatie. Si nu e vorba de teritorii locuite doar de alte etnii ci o treime din etnicii maghiari s-au trezit ca nu mai locuiesc in Ungaria dupa tratat. Puteti sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa vedeti tratul din perspectiva unui maghiar?
Nu e deloc vorba un atac impotriva Romaniei, teritoriile pierdute atunci de Ungaria sunt in prezent parte din Romania, Slovacia, Serbia, Croatia, Ucraina, Austria si Slovenia. Deci daca dati titlul “atac josnic impotriva…” va rog sa enumerati toate aceste tari pentru a fi obiectiv.
cu tot respectul, doar URSS a mai pus acest semn de egalitate Basrabia – Transilvania
Validitatea unui argument ramane aceeasi indiferent de cine il foloseste. Asemanarile intre cele doua situatii sunt evidente pentru oricine nu are gandirea incetosata de sovinism.
Ungaria nu a existat înainte de Trianon. A fost pasalic turcesc dupa batalia de la Mohacs, nu si Transilvania, atenție, care a avut statut aparte alaturi de celelate 2 tari romanesti, iar mai târziu a fost parte a struțo-cămilei habsburgice. Altfel, ungurii sunt campionii maghiarizarii forțate a populațiilor românești, vezi manualul “cum sa ne maghiarizam numele”, vezi Unio Trio Natiorum, cand populația românească mare majoritară in Ardeal a fost grav discriminata prin scoaterea in afara legii a limbii române. Statul ungar s-a înființat datorită tratatului de la Trianon.
Chiar daca Transilvania a fost locuita de o oarecare populatie de origine romana in trecut, aceasta nu a facut parte niciodata din Romania.
Ce este Romania? Un stat creat in 1859 din Moldova si Valahia. Atat. Punct. Transilvania a avut o oarecare populatie de origine romana sub forma unei minoritati, insa nu a fost niciodata parte a Romaniei, din nici un punct de vedere. Doar comunismul a turnat cateva galeti de fals patriotism si istorie trucata in urechile unor copii care ajunsi azi la varsta adulta agita apele.
Tratatul de la Trianon a sfasiat o natiune, un imperiu, si a oprit dreptul la dezvoltare unei zone vaste, Transilvania, prin cedarea ei unei tari in opinci si itari (inca si azi).
Poate invata si ungurii ceva din articolul de mai jos, nu doar terciul sub forma de propagandă servit de la Budapesta:
“Istoria ne dovedește cât se poate de clar că pretențiile maghiare asupra Transilvaniei sunt lipsite de conținut. Acest lucru este pus în evidență de proprii lor istorici care au recunoscut de-a lungul timpului că românii au locuit în acest spațiu înainte de venirea ungurilor și că întotdeauna, fără excepție, au fost națiunea majoritară.
Cu toate acestea, mulți extremiști maghiari flutură prin fața noastră sintagma Ungaria mare, ca și cum ar fi existat cu adevărat așa ceva. În realitate, între anii 1526 și 1920, adică timp de 400 de ani, Ungaria nu a existat ca stat independent, nu a avut o capitală proprie și, în consecință, nu putea să fie nici mare și nici mică. Practic, Ungaria mare nu a existat niciodată!
Mai jos un articol despre contextul politic de după bătălia de la Mohacs din 1526:
“În 1526 a avut loc celebra bătălie de la Mohacs, în care forțele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul Pál Tomori și de regele Ludovic al II-lea (în vârstă de 20 de ani), au fost nimicite de sultanul Suleiman Magnificul. Ungaria a fost transformată în pașalâc turcesc și avea să rămână așa până la 1699 când, în urma tratatului de la Karlowitz, avea să intre în componența Imperiului Habsburgic.
Transformarea Ungariei în pașalâc turcesc nu s-a repercutat însă și asupra principatului Transilvania (o dovadă în plus că Ungaria și Transilvania erau două entități statale diferite! – n.m.). Autonomia Transilvaniei a fost recunoscută de Imperiul Otoman, Transilvania având același statut, respectat de turci, ca și Țara Românească și Moldova.
Suleiman Magnificul a înțeles, probabil, după cele 20 de înfrângeri suferite în confruntarea cu domnitorul Țării Românești Radu de la Afumați (1522-1526), că puterea militară a celor trei principate (Moldova, Țara Românească și Transilvania) nu-i poate permite cucerirea acestora, fiind mult mai înțelept să accepte plata unui tribut în schimbul păcii cu acestea.
În ceea ce o privește pe Ungaria, începând cu bătălia de la Mohacs (1526) și până la tratatul de la Trianon (1920), Ungaria nu a mai fost stat de sine stătător, cu capitală proprie (doar sub forma dualismului austro-ungar, începând din 1867). A fost, cu alte cuvinte, o țară asistată.”
Practic, Ungaria a devenit o țară independentă, de sine stătătoare, abia după desființarea Imperiului Austro Ungar, odată cu încheierea Primului Război Mondial.
Ba, mai mult, datorită armatei române, care a ocupat temporar Budapesta în 1919 și i-a alungat pe bolșevici, vecinilor noștri de la apus li s-a amânat ocupația comunistă cu 25 de ani, un lucru pentru care ar putea să ne fie veșnic recunoscători”
Logica ta este extrem de simpatică. A spune că Transilvania nu a făcut parte niciodată din Romania până la 1918 este exact același lucru, urmărind firul logic, în a spune ca Țara Românească nu a făcut parte din România până la 1859.
Spui că tratatul a sfâșiat un imperiu. Cum este definit un imperiu? Un conglomerat de teritorii și etnii forțate să coexiste în aceleași granițe, atent controlate de un sistem opresiv.
Este simplu, un teritoriu aparține populației majoritare indiferent in interiorul căror granițe acel teritoriu a existat.
Nu poți nega faptul că, indiferent de perioadă, majoritate covârșitoare a Transilvaniei a fost românească. În 1918 s-a făcut dreptate. Punct