Cancerul de sân rămâne principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, aproximativ 17% din totalul deceselor prin cancer la femei în țările Uniunii Europene. În România, statisticile pentru anul 2020 arată că mai mult de unul din patru diagnostice oncologice la femei a fost de cancer de sân, de departe cel mai frecvent tip de cancer.
Senologia este un domeniu medical conturat tot mai bine în ultimii ani dată fiind nevoia crescută de a oferi cele mai performante soluții pentru prevenția, diagnosticul și tratarea afecțiunilor sânului. Senologia are ca principal obiect cancerul de sân, dar este foarte important ca orice femeie să monitorizeze periodic sănătatea sânilor, înainte de apariția oricăror semne sau simptome. Atunci când există suspiciunea unei suferințe mamare, prioritară este prezentarea rapidă la medic întrucât diagnosticul în stadiile incipiente are rata cea mai mare de succes terapeutic.
Octombrie este luna conștientizării cancerului de sân. Asta nu înseamnă că în octombrie suntem conștienți că există boala, cât că există multe femei, în România, care poartă propria luptă cu boala. Cancerul de sân este o afecțiune care răstoarnă viețile femeilor (dar să nu uităm că și bărbații pot face cancer de sân, dar mult mai rar decât femeile), un impas care înseamnă adesea mai mult decât hainele roz și iluminatul în roz al clădirilor. P
Cancerul de sân este o afecțiune complexă, ce necesită un abord multidisciplinar, pentru cele mai bune rezultate pe termen lung. În ajutorul femeilor cu cancer de sân vine Academia de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, un centru integrat dedicat transmiterii, aplicării și perfecționării cunoștințelor actuale privind diagnosticul și rezolvarea terapeutică a problemelor mamare benigne, maligne sau estetice. Acesta este primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru cu drepturi depline în Rețeaua internațională a centrelor senologice (Breast Centres Network).
Academia de Senologie SANADOR asigură accesul femeilor la tehnologii moderne de diagnostic al cancerului de sân: ecografie mamară cu sonoelastografie, mamografie digitală cu tomosinteză, imagistică prin rezonanță magnetică (RMN 3 Tesla), biopsie lezională și ganglionară ghidată ecografic, PET-CT.
La Centrul Oncologic SANADOR și Spitalul Clinic SANADOR pacientele au acces la toate opțiunile terapeutice specifice acestei patologii, de la chimioterapie la chirurgia conservatoare sau radicală și la cameră gamma pentru tehnica ganglionului santinelă sau radioterapie externă conformațională. Medicii cu experiență vastă în patologia mamară din cadrul Academiei de Senologie SANADOR sunt alături de paciente și oferă soluții personalizate pentru fiecare caz în parte.