Epidemiologul Geza Molnar a explicat că pandemia în România este în platou, şi că evoluează în dinţi de fierăstrău, adică numărul de cazuri noi fluctuează de la o zi la alta, fără creşteri bruşte.

Epidemiologul are un mesaj optimist.

“Coronavirus este tot o viroză, tot respiratorie. Un ciclu epidemic pe orice teritoriu, trece în şase-opt săptămâni. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în China. A fost un număr mare de cazuri, după care lucrurile s-au liniştit. A trecut în Europa, Italia, Spania şi acolo a existat un număr mare de cazuri apoi a început să coboare”, a declarat Geza Molnar.

Potrivit specialiştilor virusul se plimbă de pe un teritoriu pe altul, îmbolnăveşte o parte a populaţiei, trăieşte câteva săptămâni, apoi trece pe un alt teritoriu.

“Virusul nu este sinucigaş. Nu o să îmbolnăvească toată populaţia pentru că atunci nu va mai avea unde să se transmită”, a mai declarat Geza Molnar.

“Mai avem cam o săptămână de urcat din punct de vedere al cazurilor cu COVID 19, apoi cred că lucrurile se vor mai linişti. În ultimele săptămâni la noi la spital a tot crescut numărul de îmbolnăviţi, dar gestionăm situaţia şi o avem sub control. Sigur, trebuie să fim atenţi că putem avea surprize”, a declarat Cătălin Mişarcă, directorul medical al Spitalul Judeţean din Braşov.

Virusul va rămâne în comunitate până la câţiva ani, însă nu va mai avea aceeaşi forţă.

“Probabil va fi precum virusul gripal, ca orice viroză respiratorie. Va reveni sezonier însă nu cu aceeaşi forţă şi nici cu aceeaşi transmisibilitate”, a mai declarat epidemiologul Geza Molnar.

În România 11.036 de cazuri de COVID 19, iar 608 persoane şi-au pierdut viaţa.

8 COMMENTS

 1. Radu, rar pun comentarii aici pe blog dar acum ma irita manipularea cu coro-china2019-2020! Citesc un material a lui Marius Tuca in care spune “si daca coro a fost in 2019 dar nu in wuan”! Va spun clar, eu am trecut prin acest virus scarbos in decembrie 2018 si pana in februarie 2019 m-a tinut. Am fost aici la medic si, socati de ceea ce le spuneam, ca nu auzise de asemenea simtome(manifestari urate), mi-au dat o solutie pentru gargara de 3 ori pe zi si spray dezinfectant tot pentru gura/gat interior si intro saptamana m-am vindecat! Deoarece aveam asigurare turist in europa valabila, am cerut decontarea cheltuielilor facute pentru medicamente la urgenta si ciuciu de la uniqa desi aveam totul in afara de diagnosticul tiparit pe hartie de la medic! Nu mai avusese asemenea simtome la o gripa fie ea cea mai urata si nu puteau sa tipareasca un diagnosti aiurea! Asa ca, actiunea e din 2018 initial usurica si apoi in forta dar procentul care ingroasa si “imprastie coro” se dubleaza pana la “decimare”! E foarte simplu, nu vrem sa vedem adevarul, avem o grava problema ca indivizi si ca tara!

 2. bună seara, domnule radu tudor…azi mai mult ca niciodată simt că trăiesc într-o lume a paradoxului, ciudățeniei sau oximoronului …se menține închiderea scolilor …mă rog ,mai citesc pe cnn și văd că elvetia deschide școlile,suedia a menținut școlile deschise ,danemarca a deschis parțial, australia și tasmania urmeaza zilele următoare deși acolo sunt câteva probleme …in hong kong se dau examene cu masca pe fata ,in sali de sport cu bănci distanțate dar nu cate 10 ,ci mai mulți…la noi johannis spune un panseu genial :,,,daca vin copiii la școală ori aduc virusul,ori îl iau ,,…pe mine una mă pun pe gânduri zisele înțeleptului pentru că asta înseamnă că în țară există oameni bolnavi nedepistati, netestati și aceasta situație este îngrijorătoare…de ce nu se testează?…tot azi am observatc că se face lobby pentru deschiderea ,pe 15 mai a hotelurilor ,restaurantelor ,teraselor, saloanelor de înfrumusețare, zborurilor etc….serios? și cine va merge in concediu ? elevii care nu merg la școală că sa nu răspândească covidul și cărora nu le pasă de învățarea online, impreună cu părinții? a merge la plaja,in hotel, pe terasă grămadă cu alții nu înseamnă că poți aduce virusul sau poți să-l iei ? se dorește cumva ajutarea cu orice preț -fie el chiar și educatia – a turismului și acordarea a 4 luni de la activitate ? 15 mai – 15 septembrie ,merge …

 3. Am o dilema, din media citire, legata de “rechizitionarea” unui spital privat, caruia primaria Cluj N.ii da vreo 80.000 sa stea gol ? In tot jud.Cluj sunt vreo 250 de infectati …Ce afacere mai e si asta ?

 4. deci la vreo 15 milioane de cetateni, avem 0,0735% infectati si 0,004% decese (sa zicem facilitate, nu cauzate) de covid.

  pagubele economice probabil ca sunt deja de nivelul zecilor de miliarde de euro: sute de mii de someri, zeci de mii de firme inchise, lipsa veniturilor sau diminuarea lor masiva atit pentru populatie cit si pentru firme, pentru stat… distrugerea brumei de sistem de invatamint, alterarea brumei de sistem de sanatate….. si astea ramin, produc efecte ani si ani!

  In ritmul asta, la 100 de miliarde paguba si 1000 de morti ne va costa cam 100 de milioane de euro fiecare mort…. la mia de morti nu sunt insa sigur ca ajungem….

  Popor, bucura-te ca te protejeaza Statul, ca stai acasa, ca mai pe dupa alegeri tot tu vei plati costurile!

 5. Va spun ca privesc cu ingrijorare apropierea sezonului estival. Sunteti din Constanta, stiti cum stau lucrurile deci imi va fi si mie mai usor sa va explic. Ca intotdeauna cazarea in Constanta imbraca doua aspecte. 1) Cazarea in sistemul hotelier, de pensiune, de inchiriere in sistem privat(multimea de blocuri-hotel ridicate in Mamaia Nord). 2) Cazarea “la particular” in Constanta, Navodari, Mangalia samd Adica in blocurile vechi, dejiste, ceausiste, post-decembriste din oras sau la diverse adresa la curte. Aici e marea problema, lucrurile pot scapa grav de sub control, autoritatile nu acopera acest segment de cazare, au fost inexistente de cand stiu, fiscal, administrativ samd
  Eventualele imbolnaviri pot contamina mai departe pe toti locuitorii din blocuri, magazine de cartier, piete samd. La hotel este altceva, l-ai controlat, l-ai identificat imediat l-ai si izolat. Exista un control organizat, o supraveghere. Dincolo, la particulari, nu exista. Sunt blocuri cu cate 10-20 de apartamente fara sa fie locuite de catre titular, doar pt inchiriat, proprietarul prin intermediarul din strada, cel cu cheile care ‘agata’ turistul ia doar banii, nu e prezent, nu-si risca viata. Dar sunt si altii care stau cu turistul in apartament, asa cum era pe vremuri. Ati inteles ce vreau sa spun. Cum facem ca anul asta sa oprim acest lant, aceasta afacere profitabila pentru unii dar care s-ar putea solda cu o mare tragedie, izbucnirea unor mari focare de raspandire prin tot orasul. Nu cred ca o amenintare cu amenzi uriase ar fi suficienta, s-au invatat sa se fereasca de autoritati. Trebuie o implicare directa, la firul ierbii cum se spune. Sezonul estival poate dura si 3 luni. Ce ne facem? Poate anuntati dvs din timp autoritatile centrale sa se gandeasca la o solutie avantajoasa pentru comunitate, am observat ca va implicati in aceasta lupta dura, de aceea v-am si adresat acest apel. Va multumesc

 6. Vor fi luati cu asalt particularii, intr-o camera de hotel e primita doar o persoana / o familie. Intr-un apartament de 3 camere in oras pot intra 3 familii, uneori 4 la pret mai mic decat una camera de hotel. Iata ce economie se poate face, mi-e groaza sa-mi trimit copilul la mare pt ca toti astia vor merge la plaja, vor fi acolo, langa ceilalti.

 7. Riscul pe plaja/ apa sarata / la soare raportat la metru patrat cred e mult mai sigur decat intr o piscina cu persoane inghesuite suflandu si una alteia in nas.
  Dar specialistii iar ne baga in ceata ilogica.
  N are treaba apa clorata cu suflatul virusului direct in nas…o logica…
  De asemenea.zic ei , ca e f.periculos sa te.duci la biserica dar nu e periculos intr o biblioteca, mijloacele de transport in comun, cu care cetatenii au calatorit din 16 martie , incoace, unde in fiecare zi calatoresc unii fara masca ! S au diseminat in autobuz, din 16 martie, virusi ?

Leave a Reply