Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, atrage atenția populației asupra faptului că mai sunt încă trei săptămâni până la relaxarea măsurilor și că e foarte important ca până atunci să respecte în continuare măsurile de izolare.

“Încă privim cu încredere în sensul că situația, chiar dacă este în creștere, e în creștere controlată. Avem creșteri, dar și scăderi. Încă așteptăm să vedem dacă vom avea o scădere continuă și susținută în perioada următoare. Semnalul pe care l-am dat și îl dau în continuare e că dacă ne schimbăm comportamentul prea devreme și dacă renunțăm prea devreme la măsurile luate, și aici mă refer strict la perioada aceasta, va fi tot mai rău.

Atenție, mai avem trei săptămâni până pe 15 mai. Trebuie să respectăm toate regulile dacă nu vrem să vedem o schimbare a situației, care poate să schimbe și deciziile de după. E de înțeles că unii spun că nu mai pot să stea în casă, dar să nu uităm că suntem într-o situație deosebită, nu doar România, ci tot mapamondul. Nu e ca și gripa, e altceva aici. Problema noastră e să încercăm să nu avem o presiune majoră pe sistemul medical. Dacă situația scapă de sub control și crește brusc numărul cazurilor la terapie intensivă înseamnă că sistemul va avea probleme, va crește numărul deceselor. Noi trebuie să continuăm să respectăm măsurile ca să ieșim cu bine din acest val”, a spus Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai anunțat că relaxarea se va face treptat și că nu se vor deschide centrele comerciale sau localurile de pe 15 mai.

“Relaxarea va fi una graduală, nu va fi instantanee. Relaxarea nu se face brusc. Noi trebuie să înțelegem acest lucru și să nu avem impresia că după 15 mai se deschide totul, restaurante, cinematografe, mall-uri. Nu va fi așa.

“Până pe 15 mai mai sunt trei săptămâni, vom vedea care va fi comportament și ce cazuri noi apar în fiecare zonă. S-ar putea ca în unele zone unde sunt focare mai puternice să nu poată fi relaxate măsurile”, a spus Raed Arafat.

După 15 mai va fi obligatorie purtarea de măști, iar oamenii vor putea ieși din casă să se plimbe, dar nu în grupuri. Evenimentele mari vor fi interzise în continuare, a mai spus secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus că pe 1 Mai toți românii trebuie să rămână în case.

 

1 COMMENT

 1. poate citeste si vreun cap decident patrat:

  “Nobody talks about the fact that coronavirus lives on plastics for three days and we’re all sheltering in place.
  Where’d you get your water bottles from? Costco. Where did you get that plastic shovel from? Home Depot.
  If I swab things in your home I would likely find COVID-19. And so you think you’re protected.
  Do you see the lack of consistency here? Do you think you’re protected from COVID when you wear gloves that transfer disease everywhere? Those gloves have bacteria all over them. We wear masks in an acute setting to protect us.
  We’re not wearing masks. Why is that? Because we understand microbiology; we understand immunology; and we want strong immune systems. I don’t want to hide in my home, develop a weak immune system, and then come out and get disease.”

  https://www.aier.org/article/open-up-society-now-say-dr-dan-erickson-and-dr-artin-massihi/

  foarte bun articolul, logic; din pacate, cam neconvenabil panicarzilor care se feresc acum sa recunoasca, fie si implicit, ca au exagerat enorm, ca s-au inselat total si ca doar au facut imense pagube.

Leave a Reply